2013-01-16 22:08:03
Φωτογραφία για Παγωμάρα για την αναβολή της μείωσης φόρου στα μερίσματα
Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες για την ένεση ρευστότητας σε εταιρείες και μετόχους από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 25% στο 10% στα διανεμόμενα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και των ΕΠΕ.

Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι ο συντελεστής 10% θα εφαρμοζόταν από το 2013 διαψεύστηκαν. Όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο(άρθρο 28), η μείωση του φόρου στο 10% έχει εφαρμογή για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από Γενικές Συνελεύσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη που θα διανεμηθούν με αποφάσεις που θα λάβουν οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών το 2013, θα φορολογηθούν με συντελεστή 25%. Όπως εκτιμάται, ελάχιστες θα είναι οι εταιρείες που θα προχωρήσουν το 2013 σε διανομή κερδών προτιμώντας να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις για την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 28 του φορολογικού σημειώνεται ότι η ισχύς των διατάξεων αρχίζει:


-για την παράγραφο 2 του άρθρου 6 για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

-για την παράγραφο 7 του άρθρου 6 για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από τα αρμόδια όργανα από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αναφέρονται:

-στα μερίσματα και προμερίσματα μετοχών ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές(παράγραφος 2 άρθρο 6).

-σε κέρδη που διανέμουν συνεταιρισμοί, ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης ή ημεδαπές ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες(παράγραφος 7, άρθρο 6).

Όσον αφορά στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών των εταιρειών, υπενθυμίζεται ότι αυτός θα αυξηθεί στο 26% από 20% που είναι σήμερα.

forologikanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σοβαρεύτηκε και... πέρασε!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σοβαρεύτηκε και... πέρασε!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ