2013-01-25 10:19:43
Φωτογραφία για Θα πέσει πολύ ξύλο
Με επέμβαση των ΜΑΤ που έγινε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα έληξε η κατάληψη του αμαξοστασίου του Μετρό στα Σεπόλια.

Αυτή την ώρα αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν παραταγμένες έξω από το κέντρο ελέγχου του μετρό στα Σεπόλια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους από διάφορα σωματεία έξω από το αμαξοστάσιο. Οι εργαζόμενοι στο μετρό θα συγκεντρωθούν στη 1 στα Σεπόλια και θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο αλληλεγγύης αύριο, Σάββατο, στις 11 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή φύλλων πορεία στους εργαζόμενους του μετρό και του ΗΣΑΠ. Ωστόσο, όπως ανέφερε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γενικός γραμματέας των εργαζομένων, Μάνθος Τσακός, αν και έχουν δοθεί σε κάποιους φύλλα πορείας και είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στην εργασία τους, το μετρό δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς όλες τις υπηρεσίες του καλυμμένες, για λόγους ασφαλείας. «Αποκλείεται να λειτουργήσει το μετρό, αυτό θα πάρει μέρες» είπε.


Τι προβλέπει η διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, είπε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΑΒ. «Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο» επανέλαβε.

«Υπάρχουν ζητήματα που θέλουμε και πρέπει να ρυθμιστούν. Αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχει αδιαφορία για τις δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρείται ο λαός» είπε ο κ.Κεδίκογλου.

«Υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων ΔΕ, ακόμη και ΥΕ, οι οποίοι όμως έχουν λάβει τέτοια εξειδίκευση που τους καθιστά πιο απαραίτητους από κάποιους άλλους. Για αυτούς θα προβλεφθεί μία ειδικότερη ρύθμιση» τόνισε.

Η επέμβαση της αστυνομίας στα Σεπόλια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς.

«Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι» δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθης, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επέμβει η αστυνομία στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια.

«Όλες αυτές τις ημέρες δεχθήκαμε μια δόλια επίθεση από την κυβέρνηση με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν είχαν καμία λογική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και διεκδικούν τις ΣΣΕ» προσέθεσε, επισημαίνοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «με τη σημερινή ενέργεια ξεσκεπάζεται το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Με την επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια σε συνδυασμό με την ολονύκτια επίδοση των φύλλων επίταξης, που μας θυμίζει το σύστημα «Πόρτα- Πόρτα των ΕΛΤΑ», η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε "δημοκρατικότητα" ακόμη και τη χούντα των συνταγματαρχών και μάλλον προηγείται».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί ως εργαλεία τον φόβο, τους εκβιασμούς, τις επεμβάσεις, τις απειλές, τη διαπόμπευση και την προβοκάτσια για να εφαρμόσει τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις προς τους τοκογλύφους δανειστές. Στην επικίνδυνη αυτή τακτική της θα βρει απέναντι της, όχι μόνο τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας».

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, καταγγέλλει την επέμβαση των ΜΑΤ «που αποδεικνύει ότι η επιχείρηση "Νόμος και Τάξη" της κυβέρνησης στόχο έχει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες».

«Η κρατική βία και καταστολή δε στρέφεται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο μετρό, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική» αναφέρει.

Η επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Οι αστυνομικοί αρχικά έσπασαν με πολιορκητικό κριό τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του Μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, απομακρύνοντας όσους βρίσκονταν στο χώρο.

Την ώρα της επέμβασης μέσα στις εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι βρίσκονταν περίπου 100 εργαζόμενοι.

Η περιοχή αποκλείστηκε περιμετρικά του αμαξοστασίου από περιπολικά και κλούβες, ενώ αστυνομικοί δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους πολίτες. Στο αμαξοστάσιο επιτρέπεται η είσοδος μόνο των εργαζομένων που έχουν φύλλο επιστράτευσης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις προσαγωγές ατόμων, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μια κοπέλα παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί αισθάνθηκε δυσφορία.

***

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στους δρόμους της Αθήνας, καθώς ακινητοποιημένα είναι όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Λόγω των απεργιών δεν ισχύει ο δακτύλιος.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το ερχόμενο Σάββατο έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, εφόσον η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την επίταξη.

Η κατάληψη του αμαξοστασίου του μετρό στα Σεπόλια έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής με επέμβαση της αστυνομίας και τα πρώτα φύλλα πορείας έχουν διανεμηθεί στους εργαζόμενους. Ωστόσο όπως είπε στον Βήμα 99,5 ο γγ των εργαζομένων, Μάνθος Τσακός, το μετρό δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς όλες τις υπηρεσίες του καλυμμένες. «Αποκλείεται να λειτουργήσει το μετρό, αυτό θα πάρει μέρες» είπε.

Τη στήριξη και κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας (ΕΚΑ) και Πειραιά (ΕΚΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε η ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

Έτσι, την Παρασκευή το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό θα απεργήσει με την κάλυψη των ΕΚΑ και ΕΚΠ, ενώ η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους απεργούς του Μετρό που ενδεχομένως αρνηθούν τα φύλλα επίταξης.

Για την Παρασκευή η συζήτηση της αγωγής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, με την οποία στρέφεται κατά των επτά σωματείων εργαζομένων του Μετρό ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους.

Στην απεργία της Παρασκευής συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, το Τραμ, και τον ΗΣΑΠ. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή και προσανατολίζονται σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις έως την Τρίτη.

Παράλληλα και σιδηροδρομικοί αποφάσισαν την Παρασκευή να διακόψουν τα δρομολόγια στον Προαστιακό (Κιάτο-Αεροδρόμιο, Χαλκίδα-Αθήνα). Για το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα προκηρύχθηκε τριήμερη απεργία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΟΣΕ), στην οποία περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό.

***

ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί το μέτρο της κυβέρνησης

Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων έχει προκαλέσει η απόφαση για επίταξη και επιστράτευση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως στα γραφεία της ΓΣΕΕ η Εκτελεστική Επιτροπή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με τη συμμετοχή και των νομικών συμβούλων της Συνομοσπονδίας, για να αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κλιμακώσουν τα συνδικάτα τις αντιδράσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο βασικά σενάρια: η κήρυξη απεργίας στις συγκοινωνίες παρά την επίταξη, με ευθύνη και απόφαση της ίδιας της ΓΣΕΕ, εφόσον η νομοθεσία αφήνει το περιθώριο για κάτι τέτοιο, και η κήρυξη γενικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία και με την ΑΔΕΔΥ.

Σε δήλωση, στην οποία προέβη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση «να αποσύρει το μέτρο και να προχωρήσει σε διάλογο με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)».

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι «δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων» αλλά «μέσα από διάλογο, με σεβασμό στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων».

«Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν τα ελάχιστα -όπως από τις ΣΣΕ προκύπτουν- αλλά η κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος και σημείωσε: «Αυτές τις παρανομίες θα εκδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφόσον χρειαστεί».

«Ο αγώνας για την προάσπιση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι κοινός αγώνας που αφορά τη δημοκρατία της χώρας μας» κατέληξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους στα Μέσα Μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία κάνει λόγο για «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» και προσθέτει: «O αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, στην απεργία, όπως και το δικαίωμά μας στην εργασία». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ