2012-03-28 08:15:02
Φωτογραφία για Βλέπουν «καταστροφή» στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ...
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη δήλωση προέβη τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες δεν έχει εξαλειφθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που χαρακτήρισε καταστροφική την έξοδο οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των τειχών προστασίας. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι βαρέλι χωρίς πάτο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν δώρα και μόνιμες μεταφορές χρημάτων και σημείωσε ότι η Γερμανία επωφελείται από την κρίση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι μιας ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε την νομισματική ένωση σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή. Προειδοποίησε δε, ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε άμεσα σε μια τεράστια κρίση στον χρηματοοικονομικό τομέα.


«Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει κανείς από αυτό», όπως είπε, κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τις τυχόν συνέπειες. Εάν τον ρωτούσαν τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, ο ίδιος θα έδινε τη συμβουλή να παραμείνει στην ευρωζώνη. Όσον αφορά, τέλος, στην πρόσφατη απόφαση των εταίρων για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι με το κούρεμα και τη συμμετοχή των ιδιωτών, η βοήθεια αυτή πήγε πολύ καλά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ που χαρακτήρισε καταστροφική την έξοδο οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των «τειχών προστασίας». «Αναμφίβολα θα πρέπει να ενισχύσουμε τα τείχη προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άκερμαν: Εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος μετάδοσης

Παρά την πρόοδο στην Ελλάδα η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί εντελώς, είπε ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν μιλώντας χθες το βράδυ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος αυτός έχει περιοριστεί αφότου το πρόβλημα της Ελλάδας λύθηκε καταρχήν αρκετά ικανοποιητικά, την ώρα που στην ίδια την Ελλάδα καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες. Ωστόσο το θέμα δεν έχει κλείσει εντελώς, προειδοποιεί ο κ. Άκερμαν.

Παρά τα σημαντικά ενδιάμεσα βήματα που έγιναν για την αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να επιλυθούν ακόμη ορισμένα καίρια ζητήματα, πρόσθεσε. Στην παρούσα φάση μπορεί να επικρατεί και πάλι περισσότερη ευφορία, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μήνες και εβδομάδες και πάλι πιο δύσκολους καιρούς». Το ζητούμενο τώρα είναι η εκτέλεση, η υλοποίηση όλων αυτών των βημάτων, πρόσθεσε.

Ρέγκλινγκ: Η Γερμανία επωφελείται από την κρίση

Δεν υπάρχουν δώρα, ούτε μόνιμες μεταφορές χρημάτων» στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «μην έχετε την εικόνα μίας Ελλάδας ως βαρέλι χωρίς πάτο». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ οι Γερμανοί φορολογούμενοι για τα προγράμματα στήριξης και ότι η Γερμανία επωφελείται από την κρίση.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «τα προγράμματα στήριξης δεν έχουν στοιχίσει προς το παρόν ούτε ένα ευρώ στον Γερμανό φορολογούμενο. Αντίθετα, η Γερμανία έχει επωφεληθεί από την κρίση καθώς περισσότερα κεφάλαια εισρέουν στη χώρα. Έτσι οδηγείται σε χαμηλότερο επίπεδο το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με έρευνες, η Γερμανία, συνεπεία της κρίσης, πληρώνει λιγότερους τόκους κατά 15 δισ. ευρώ». Ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επικρατεί η εικόνα μιας χώρας που είναι «βαρέλι χωρίς πάτο», προειδοποιώντας ότι δεν «δεν υπάρχουν δώρα, ούτε μόνιμες μεταφορές χρημάτων».

Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη για ενίσχυση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επιστρέψει η ηρεμία στις αγορές. «Η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς δεν πιστεύει ότι η κρίση έχει τελειώσει και αναμένει νέες υποβαθμίσεις κρατών κατά τη διάρκεια του έτους» πρόσθεσε ο επικεφαλής του EFSF. «Εάν διατεθούν περισσότερα κεφάλαια, οι αγορές πραγματικά θα ηρεμήσουν».

Όλι Ρεν: Τα ταμείο διάσωσης θα ενισχυθεί την Παρασκευή

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν την Παρασκευή να ενισχύσουν το κοινό ταμείο στήριξής τους. «Περαιτέρω ενίσχυση των τειχών προστασίας μας θα αποφασισθεί την Παρασκευή από το Eurogroup» επισήμανε ο Όλι Ρεν, μιλώντας κατά την παρουσίαση έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία επανέλαβε την έκκλησή του να αυξηθούν τα κεφάλαια του ταμείου στήριξης στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο διπλάσιο από το σημερινό.

«Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με αριθμούς σε αυτό το στάδιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ... για να επιτευχθεί την Παρασκευή ένας πειστικός συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρεν ερωτηθείς για τον αριθμό. Press-GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ