2013-02-07 11:12:18
Φωτογραφία για Ο κ. Ράιχενμπαχ δεν κατανοεί την ελληνική ακρίβεια
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κατά ενός νέου γύρου συζητήσεων, προκειμένου να επέλθουν βελτιώσεις στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας (μνημόνιο3), μετά την παραδοχή από αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ ότι έγιναν λάθη στους υπολογισμούς δεικτών τάχθηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης (Task Force) της Κομισιόν στην Αθήνα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται και είχε σειρά επαφών χθες και σήμερα με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

Διευκρίνισε ότι o ίδιος δεν είναι αρμόδιος για να σχολιάσει το θέμα και σημείωσε πως η Task Force «είναι εδώ για να στηρίξει την Ελλάδα για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει». Δήλωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά όχι και την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά.

Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι «κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εφαρμόζει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα οδηγήσει πραγματικά στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα».


Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Καράογλου ενημέρωσε τον κ. Ράιχενμπαχ για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα και του παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο κ. Ράιχενμπαχ ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το μετρό της Θεσσαλονίκης, τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ συζήτησαν για το λιμάνι, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», την ΕΥΑΘ και τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, δήλωσε ότι η Tasce Force είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να καταπολεμηθούν τα κρούσματα της ακρίβειας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Σε συνάντηση με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε για τον Καλλικράτη ότι είναι «ένα ημιτελές σχέδιο και δεν αισθάνεται ότι η κεντρική κυβέρνηση προτίθεται να δώσει στους ΟΤΑ την αυτονομία και τους πόρους, προκειμένου ο Καλλικράτης να οδηγήσει σε ευέλικτες πρακτικές που είναι επιθυμητές».

ΕΒΕΘ: Υπόμνημα με 12 προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά

Χθες το απόγευμα ο κ. Ράιχενμπαχ σε σύσκεψη που έγινε στο ΕΕΘ, ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος για τα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος μετέφερε στον Γερμανό αξιωματούχο την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς και του επέδωσε υπόμνημα με 12 προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά:

1. Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

2. Να συμψηφισθούν οι οφειλές των ιδιωτικών επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτές.

3. Να επιστραφεί το ΦΠΑ στις εξαγωγικές επειχειρήσεις.

4. Αμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

5. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

6. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 20%.

7. Μείωση της προκαταβολής φόρου κερδών σε 50%

8. Εφαρμογή της νομοθεσία fast track σε κάθε επένδυση ανεξαρτήτως ύψους κεφαλαίων.

9. Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων.

10. Μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων, με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν στην αδειοδότηση σημαντικών επενδύσεων.

11. Μείωση των μη μισθολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας για την επιχείρηση.

12. Πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του παρεμπορίου όπου η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τον ελληνικό λαό και τις επιχειρήσεις της χώρας, μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση της οικονομίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε την ανάγκη ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής, χωρίς οριζόντιες πολιτικές λιτότητας με έμφαση στην ανάπτυξη, μέσα από πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα. Το ΒΕΘ σε υπόμνημά του ζητεί τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στις παραμεθόριες περιοχές με ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν εντός αυτών. Για τις επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να δοθούν κίνητρα εγκατάστασης και συγκεκριμένα: Μειωμένος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις εντός ΕΟΖ, κάτω του 10% σε σχέση με το 20% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης προέτρεψε τον κ. Ράιχενμπαχ να πιέσει την κυβέρνηση να κάνει κάτι για την αγορά και τους μικρομεσαίους, γιατί η κατάστασή τους είναι τραγική κα τα λουκέτα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Νίκος Πέντζος ζήτησε η μεταποίηση και η εξωστρέφεια να αποτελέσουν προτεραιότητα στην οικονομική πολιτική της χώρας. Εκ μέρους του ΣΕΒΕ ζητήθηκε να απαλειφθούν τα αντικίνητρα για την προώθηση των εξαγωγών.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ