2013-02-09 11:06:40
Φωτογραφία για Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την επταετία 2014-2020. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από 24 ώρες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, έγραψε στο Twitter ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε.

«Η συμφωνία έκλεισε. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε για τον προϋπολογισμό για την υπόλοιπη δεκαετία. Άξιζε η αναμονή», δήλωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Η συμφωνία προβλέπει ως ανώτατο όριο για τις δαπάνες τα 960 δισ. ευρώ, ποσό που στην ουσία συνεπάγεται έναν προϋπολογισμό λιτότητας, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ.

O πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό ο οποίος έιναι ισορροπημένος και προσανατολισμένος προς την ανάπτυξη και το μέλλον. Δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθεί η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα στην Ευρώπη, είναι προϋπολογισμός εγκράτειας, είπε σχετικά. «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, κάνοντας επίσης λόγο για ειδική πρόνοια για Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία.


Για τροπολογία η οποία πέρασε «με δική μας επιμονή», η οποία προβλέπει να αναθεωρηθούν τα ποσά για την Ελλάδα λόγω της κρίσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ.Σαμαράς είπε πως διαπραγματευτικά κάναμε το καλύτερο, και πως επετεύχθη η μεγαλύτερη αύξηση στην εκταμίευση των κονδυλίων από όλες τις χώρες της ΕΕ. Συμπλήρωσε πως δεν θα μειωθούν οι επενδύσεις στις αγροτικές υποδομές, και πως γίνεται ευθεία αναφορά στην Ελλάδα, προκειμένου να της δοθούν επιπλέον πόροι μετά το 2016. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα σε πρώτη φάση θα λάβει πάνω από 14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ.1,8 δισ. επιπλέον για την αγροτική ανάπτυξη, καθώς και 2 άλλα δισ ευρώ από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ, το 2016, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 18,3 δισ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει 11,2 δισεκατομμύρια. Ο κ.Σαμαράς είπε πως κάναμε τις συμμαχίες, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας, με την επιμονή μας προβλέφθηκε και δίνεται ένα ειδικό κονδύλιο για την ανεργία των νέων, μέρος του οποίου θα απορροφηθεί από την Ελλάδα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι θετική και η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της Βουλγαρίας να τερματίσει το Κοζλοντούι. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην απορρόφηση των πόρων των κοινοτικών κονδυλίων. «Υπό τις δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε το μέγιστο δυνατόν» είπε ο κ.Σαμαράς, καταλήγοντας πως δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση της Ευρώπης- τα προβλήματα είναι πολλά, είπε σχετικά.

www.kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ