2013-02-20 22:26:03
Φωτογραφία για ΕΣΕΕ: Ζητά συνδρομή Ράϊχενμπαχ για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων στον ΟΑΕΕ
Tη συνδρομή του επικεφαλής της Task Force κ. Χόρστ Ράϊχενμπαχ ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για την επαναδραστηριοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του ΟΑΕΕ, μέσω του «παγώματος» των ληξιπρόθεσμων οφειλών... και την επανέναρξη της ενημερότητάς τους.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε η ΕΣΕΕ, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, με την οποία χαιρέτησε την ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Με την επιστολή η ΕΣΕΕ, γνωστοποίησε ενέργειές της σχετικά με το πάγωμα οφειλών και -ενόψει του νέου σχεδίου νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση-ζήτησε επίδομα ανεργίας για όλους τους εμπόρους που έχουν ανάγκη και όχι μόνο γι' αυτούς που έχουν κάνει οριστική διακοπή, ενώ επεσήμανε την απουσία του εμπορίου από το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου».

Όπως σημειώνει στην επιστολή χαρακτηριστικά: "ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που βρίσκεται μπροστά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών είναι η μαζική συσσώρευση μικρών και μεγάλων χρεών, που αυτομάτως μετακινεί τους ασφαλισμένους από το πλαίσιο των ενήμερων στην μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών
. Αυτονόητη συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η ασφυξία που δημιουργείται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του και την ασφαλή κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεών του".

Περαιτέρω, η ΕΣΕΕ αναγνωρίζει την θετική πρωτοβουλία του υπουργείου να εκκινήσει τη διαδικασία για την απόδοση του επιδόματος των ανέργων εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών. Παρόλα αυτά, για να επιτύχει το μέτρο, όπως σημειώνει, πρέπει να διευρυνθούν οι όροι απόδοσης του επιδόματος, προκειμένου να καλύψει κυρίως αυτούς που -ενώ στην ουσία είναι από μακρού ανενεργοί και έχουν απόλυτη ανάγκη του βοηθήματος, αυτοί και οι οικογένειές τους- εντούτοις δεν διαθέτουν το κριτήριο της διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, αφού δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές.

Η ΕΣΕΕ θέτει επίσης σε προσοχή το υπουργείου το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Επιταγή Εισόδου», προϋπολογισμού 174.900.000 ευρώ, που απευθύνεται σε 45.000 ανέργους και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το πρόγραμμα θα περιοριστεί μόνο σε τουρισμό, πολιτισμό, ενέργεια, νέες τεχνολογίες, ναυτιλία, αγροδιατροφικό τομέα και υπηρεσίες υγείας. Η ΕΣΕΕ ζητάει να ενταχθεί το εμπόριο στις συμπεριλαμβανόμενες δράσεις του σχετικού προγράμματος.

Τέλος, η ΕΣΕΕ χαιρετίζει την εξαγγελία για την ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης και σημειώνει "ελπίζουμε αυτή τη φορά να αντιστραφούν τα δεδομένα, να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά ο συγκεκριμένος θεσμός και να ανταποκριθεί στο ρόλο που προσδοκούσαν Πολιτεία και Κοινωνικοί Εταίροι, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η απασχόληση και η εργασία βρίσκονται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Η ΕΣΕΕ έχει από μακρού διακηρύξει την ανεπιφύλακτη συμμετοχή της σε κάθε έκφανση κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα, αφού θεωρούμε ότι πρωτίστως μέσω της συνεννόησης και της διαβούλευσης θα λύσουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και θα βοηθήσουμε να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά».

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Έχω υποχρέωση να επισημάνω ότι o υπουργός Εργασίας είναι από τους λίγους που διαλέγεται, ενημερώνει και αξιοποιεί τον θεσμικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών και εργαζομένων. Η διατήρηση του κοινωνικού διαλόγου, μπορεί να προωθήσει λύσεις στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την επιστροφή στην εργασία, να διαμορφώσει ρεαλιστικές ρυθμίσεις και να βελτιώσει την προβληματική ροή των εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία».

metrogreece.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ