2013-02-26 09:32:38
Φωτογραφία για Η..σοσιαλιστρία Ταλεγόν και οι αλήθειες της
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Πριν από λίγες ημέρες βούιξαν όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή την ομιλία που έκανε η νεαρή Ισπανίδα Σοσιαλίστρια Μπεατρίθ Ταλεγόν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έγινε στην Πορτογαλία. Η Ταλεγόν μίλησε για χλιδή, για πεντάστερα ξενοδοχεία που διαμένουν οι σοσιαλιστές και κάνουν τις συνεδριάσεις τους και για λιμουζίνες με τις οποίες μετακινούνται.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν την νεαρή (όχι και τόσο νεαρή αφού έχει πατήσει τα τριάντα) Ισπανίδα σοσιαλίστρια ως ηρωίδα που τα ψέλνει στους προκλητικούς σοσιαλιστές και κυρίως θεώρησαν ότι η ομιλία της είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εξαπολύσουν μια ακόμα επίθεση εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο αντιμετωπίζουν σαν να τους έχει καθίσει στο λαιμό, όχι διότι έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο, αυτό το δέχθηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση και το υπηρετούν, αρκεί να μη θίγει τα συμφέροντά τους
. Τον Γιώργο Παπανδρέου τον καταδιώκουν γιατί προσπάθησε να μην υπηρετήσει τα άνομα συμφέροντά τους, όπως είχαν συνηθίσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Για παράδειγμα, ο Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός, αρνήθηκε να δοθεί δάνειο στον Στ. Ψυχάρη αν δεν πληρούσε τα τραπεζικά κριτήρια. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν,, όπως και πολλά άλλα γινόντουσαν για πρώτη φορά κάτι που δεν άρεσε στους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, αλλά και στους παρατρεχάμενους που σιτίζονται ακόμα από αυτούς και έχουν δημιουργήσει διάφορες ιστοσελίδες.

Βέβαια, η Ισπανίδα ηρωίδα των ελληνικών και ισπανικών ΜΜΕ (τα οποία καθόλου δεν προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν οι «καταγγελίες της ευσταθούν ή όχι, δεν τα ενδιέφερε, άλλωστε, για δικούς τους λόγους, διότι τα ισπανικά ΜΜΕ είχαν άλλους λόγους, δικούς τους, ισπανικούς, που δεν σχετίζονται με τον Γ. Παπανδρέου) μετείχε στη συνεδρίαση, που σημαίνει ότι αν όλα όσα «κατήγγειλε» ήταν έτσι, δεν ίσχυσαν μόνο για τους άλλους συνέδρους αλλά και για την ίδια. Δεν έγινε γνωστό αν είπε όσα είπε δοκιμάζοντας προηγουμένως τέτοιου είδους πολυτέλειες και γι αυτό αντέδρασε με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Η αλήθεια, όμως είναι διαφορετική. Από το ρεπορτάζ του i-R, που είναι το μόνο που έκανε ρεπορτάζ, προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για την Μπ. Ταλεγόν και τις «καταγγελίες» της.

Στην Ισπανία, μετά την αποχώρηση του Θαπατέρο, εξελέγη Πρόεδρος του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμα, με μόλις επτά ψήφους διαφορά. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, δεν είχε τεθεί θέμα ηγεσίας στο Ισπανικό κόμμα, με αφορμή τη μικρή διαφορά στην εκλογή Προέδρου. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστούν οι υποθέσεις σκανδάλων στο κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόϊ. Μόλις ξέσπασαν τα σκάνδαλα, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα αναθάρρησαν και θεώρησαν ότι αυτό θα τους δώσει μια ευκαιρία να πάνε καλύτερα στις πιθανές εκλογές. Αυτό αναζωπύρωσε τις φιλοδοξίες σημαντικών στελέχη του κόμματος, που συγκροτούν τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, τα οποία θέτουν, έμμεσα για την ώρα, θέμα αλλαγής ηγεσίας.

Επί του παρόντος κανένα στέλεχος δεν έχει δηλώσει ότι πρέπει να φύγει ο Ρουμπαλκάμπα ή κανένα δεν έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να γίνει Ρουμπαλκάμπα στη θέση του Ρουμπαλκάμπα. (Η περίπτωση έχει αρκετές ομοιότητες με την ελληνική, εκείνη της υπονόμευσης του Γιώργου Παπανδρέου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποχωρήσει από την ηγεσία του Κινήματος και την πρωθυπουργία, υπονόμευση που ήταν ενορχηστρωμένη από εχθρούς του τότε πρωθυπουργού και ήταν σε γνώση του Βαγγέλη Βενιζέλου, για λογαριασμό του οποίου στήθηκε το όλο σκηνικό. Μόνο που η κατάληξη για τον Β. Βενιζέλο δεν ήταν ευτυχής, διότι οι παλιοί του υποστηρικτές τον θεωρούν «καμένο χαρτί» και στηρίζουν είτε Σαμαρά είτε Τσίπρα).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ισπανικού τύπου, παραγόντων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας, η επίθεση της Ταλεγόν στη Σοσιαλιστική Διεθνή, δεν ήταν προσωπική κατά του Γ. Παπανδρέου, όπως παρουσιάστηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά είχε σχέση με τα εσωτερικά του ισπανικού κόμματος και η Ταλεγόν έπαιξε το ρόλο του λαγού στην επιχείρηση αμφισβήτησης του Προέδρου του κόμματος. Ο στόχος ήταν να πληγεί ο Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος και ανέχεται και συμμετέχει σε μια μεγάλη σπατάλη των σοσιαλιστών και κατηγορείται γι αυτό από ένα στέλεχος της νεολαίας, η ανεργία της οποίας και στην Ισπανία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και την ώρα που ο ισπανικός λαός δοκιμάζεται σκληρά, ο Πρόεδρος του Κόμματος ζει στη χλιδή, παρέα με τους άλλους ομοϊδεάτες της Διεθνούς. Αφού, λοιπόν, θα έχει εκτοξευτεί η «κατηγορία», ο διεκδικητής της Προεδρίας θα έρθει να μιλήσει με τον ίδιο τρόπο, θα δείξει, δηλαδή, ότι είναι συντονισμένος με την κοινωνία που υποφέρει και ακούει τη φωνή της, ο.ε.δ.

Η Μπ. Ταλεγόν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας στην πατρίδα της, τόσο από τα μέσα που πρόσκεινται στο Σ.Κ. αλλά αντιπαθούν τον σημερινό Πρόεδρο, αλλά και από τα μέσα της δεξιάς που εμφάνισαν ως διεφθαρμένους τους σοσιαλιστές, και να ζουν ως μεγιστάνες, ενώ παρουσιάζονται ως άνθρωποι του λαού.

Η μεγάλη δημοσιότητα φαίνεται πως έκανε τη δουλειά της. Η νεαρή σοσιαλίστρια δεν άντεξε και έχασε τον έλεγχο των όσων έλεγε. Έτσι σε μια συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν εργάζεται και ποια είναι η αμοιβή της, απάντησε ότι εργάζεται και αμείβεται με 2.500 ευρώ, μισθός απαγορευμένος για τους νέους στην Ισπανία. Έγινε έρευνα για να βρεθεί που εργάζεται και βρέθηκε ότι εργάζεται, επ΄ αμοιβή, σε μια οργάνωση της Νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε, δηλαδή, προνομιακή μεταχείριση έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων της Ισπανίας.

Η ανακάλυψη κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών που άρχισαν να ερευνούν και άλλα πράγματα. Βρέθηκε ότι η Μπ. Ταλεγόν είχε κάνει πάρα πολλά ταξίδια, πάντα σε business class, όπου πήγαινε διέμενε σε πολυτελή ξενοδοχεία και, γενικά, είχε μεγάλα έξοδα.

Όσο για την πολυτέλεια των μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που κατήγγειλε; Το ξενοδοχείο στο οποίο έγινε η συνεδρίαση, ήταν ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί το καλοκαίρι και υπολειτουργούσε την περίοδο της συνεδρίασης της Διεθνούς. Ήταν, όντως, πέντε αστέρων, αλλά οι τιμές που έδωσε, λόγω της περιόδου, ήταν πολύ χαμηλές, με τιμή δωματίου που δεν ξεπέρασε τα 100 ευρώ. Και, όπως είναι γνωστό, κανένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων δεν έχει τέτοιες τιμές.

Επιπλέον, κάθε μέλος της Διεθνούς μπορούσε να επιλέξει εκείνο το ξενοδοχείο που θα έμενε και δεν ήταν υποχρεωμένο να μείνει εκεί που έγινε η συνεδρίαση. Η Γραμματεία της Διεθνούς πρότεινε ακόμα και ξενοδοχεία με 40 ευρώ τη βραδιά.

Σχετικά με τις λιμουζίνες. Οι σύνεδροι μετακινούνταν συνήθως με αυτοκίνητα που παραχωρούσε η πρεσβεία της χώρας προέλευσης. Υπήρξαν πρεσβείες, όπως εκείνη του Μαρόκου, που διέθεσαν τα καλά αυτοκίνητα που διέθεταν. Να σημειωθεί ότι το κόμμα του Μαρόκου, μέλους της Διεθνούς είναι στην αντιπολίτευση, αλλά η πρεσβεία συμπεριφέρθηκε ως να ήταν στην κυβέρνηση.

Οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές-οικοδεσπότες, λόγω της κρίσης που περνά η χώρα, δεν παρέθεσαν ούτε ένα γεύμα. Πρόσφεραν μόνο καφέ, αναψυκτικά και νερό. Ο καθένας πλήρωνε το φαγητό του και έτρωγε όπου ήθελε.

Όλα αυτά πήραν μεγάλη δημοσιότητα στην Ισπανία, για τους λόγους που εξηγήθηκαν. Οι άλλες χώρες δεν ασχολήθηκαν. Ούτε καν ο Τύπος της Πορτογαλίας, ο οποίος δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά. Θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε η Ελλάδα, για λόγους που επίσης εξηγήθηκαν. Ο κάθε πικραμένος δημοσιογράφος θεωρεί υποχρέωσή του να λοιδορήσει τον Γ. Παπανδρέου, ίσως διότι αισθάνεται ότι είναι “in”, όπως υποχρέωση αισθάνεται να γλύψει το αφεντικό του, μήπως και πάρει κανένα ψίχουλο παραπάνω.

Ένας Ισπανός μπλόγκερ απευθυνόμενος στην Ταλεγόν ότι συμπεριφέρεται ως να έζησε την εποχή του Λένιν και του Στάλιν, στη συνέχεια μπήκε σε ψυγείο βαθιάς ψύξης και τώρα που ξύπνησε συνέχισε να συμπεριφέρεται ως να ζούσε στη Σοβιετική Ένωση των πρώτων χρόνων. Πρέπει να συνειδητοποιήσει, της έγραψε, ότι ζει στον 21ο αιώνα και είναι μέλος ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Το “i-R” θα προσπαθήσει να ερευνήσει και τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, που παρουσιάσθηκε στην Ελλάδα ως «ξεμπρόστιασμα» του Γ. Παπανδρέου, επειδή κάποιος του μίλησε για «δυναστεία». Θέμα που συγκίνησε τον κ. Μπόμπολα της «λίστας Λαγκάρντ» και το δημοσίευσε την Κυριακή, τρεις μέρες μετά τη δημοσίευσή του σε ελληνικές ιστοσελίδες, ενώ τη Δευτέρα «ξύπνησαν» και κάποια ραδιόφωνα και ασχολήθηκαν με το μείζον αυτό θέμα. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ