2013-02-28 13:58:04
Φωτογραφία για Οι Fremm, τα Abrams και ο από μηχανής Θεός…
Λίγες μέρες πιο πριν στα πλαίσια της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει υπό καθεστώς μακροχρόνιας ενοικίασης 2 νεότευκτες φρεγάτες FREMM της διαμόρφωσης ASW καθώς και τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Br.1150 Atlantique 2. Την πρόταση μάλιστα της συμφωνίας την έκανε η ελληνική πλευρά με βάση τις δηλώσεις του εκπρόσωπο τύπου της Κυβέρνησης, Σίμου Κεδίκογλου. Παλαιότερες προσπάθειες απόκτησης μεταχειρισμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 C Orion είτε από αμερικανικά είτε από ευρωπαϊκά αποθέματα κατέληξαν στο κενό λόγω έλλειψης κονδυλίων και περιορισμένης διαθεσιμότητας. Η επιλογή της ενοικίασης των φρεγατών έχει και ελληνικό προηγούμενο καθώς οι 2 πρώτες φρεγάτες τύπου S που αποκτήθηκαν από το πολεμικό ναυτικό, αποτελούν τον κορμό του τωρινού στόλου επιφανείας με 8 πλοία, έγιναν αρχικά στα πλαίσια της μίσθωσης και μετέπειτα αγοράς των σκαφών.


Σε παλαιότερη χρονική περίοδο το ΓΕΣ αιτούνταν προς την αμερικανική πλευρά 400 άρματα μάχης M1A1 Abrams για την κάλυψη του επιχειρησιακού κένου που θα φέρει η αναπόφευκτη απόσυρση 400 αρμάτων μάχης Μ 48Α5 MOLF των οποίων η ηλικία αγγίζει τα 45 χρόνια. Η απόκτηση των Abrams και η πλήρης επιχειρησιακή τους λειτουργία θα απαιτούσε πολλές εκατοντάδες εκ Ε σε βάθος χρόνου (Δηλώσεις πρώην Α/ΓΕΣ Ζιαζια στο onalert στο 44 λεπτό, με βάση άλλες πηγές στο ΓΕΣ το κόστος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκ Ε). Χρήματα που για κάποιους δεν είναι πολύ (με βάση τις δηλώσεις του στρατηγού Φράγκου) ενώ για άλλους είναι ανέφικτο υπό το βάρος των περικοπών που απαιτεί η τρόικα. Περικοπών που οδήγησαν στην απόσυρση 2 κύριων μονάδων επιφανείας (φρεγάτα F 463 Μπουμπουλίνα και F464 Κανάρης) για την εφοδιαστική υποστήριξη του στόλου των υπολοίπων 8 φρεγατών S, μέσω συστημάτων και ανταλλακτικών που προέρχονται από αποψίλωση- κανιβαλισμό.

Από την τελετή υποστολής σημαίας στην φρεγάτα F 463 Mπουμπουλίνα (limitofadvance)

Υπήρχαν και άλλες αναφορές παλαιότερα στον τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο) από αεροσκάφη F-15 μέχρι και αντιτορπιλικά Ticonderoga.

Κάθε φορά που η χώρα μας λόγω κακού χρονικού σχεδιασμού δεν μπορούσε να βρει λύσεις να καλύψει τις ανάγκες της με νέας κατασκευής συστήματα εμφανίζονταν «μαγικές» λύσεις, χωρίς να υπάρχει πρόθεση προμήθειας από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, για μεταχειρισμένα συστήματα σε καλή κατάσταση που θα δίνονταν δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος και για τα ελληνοτουρκικά δεδομένα θα επέφεραν συντριπτικό ποιοτικό πλεονέκτημα. Παρόλο που μεσοπρόθεσμα κάποιες από αυτές τις επιλογές όντως δίνουν ποιοτικό πλεονέκτημα (βλέπε άρματα μάχης M1A1 Abrams) αγνοείται το συνολικό κόστος χρήσης, εκπαίδευσης και απόκτησης καθώς και το κυριότερο ο υπολειπόμενος ωφέλιμος χρόνος ζωής. Με λίγα λόγια η αναβολή απόφασης προμήθειας νέας κατασκευής υλικού με προβλεπόμενο χρόνο ζωής τα 30-40 χρόνια και ενσωματώνοντας νέες δυνατότητες στερεί το τεχνολογικό πλεονέκτημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις FREMM η γαλλική διαμόρφωση δεν καλύπτει τις προδιαγραφές του μελλοντικού πλοίου επιφανείας που με βάση το ΠΝ πρέπει να έχει αυξημένες δυνατότητες AAW και συστήματα CIWS κάτι που τα παραπάνω πλοία δεν διαθέτουν. Το ραντάρ Herakles επίσης δεν ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ. Χρειάζεται επίσης το ΠΝ πράγματι πλοίο εκτοπίσματος 6500 τόνων? Ποιο θα είναι το κόστος χρήσης και εκπαίδευσης? Όσον αφορά τα Abrams το κονδύλι σε βάθος χρόνου (8 έτη) πως θα το βρει ο ΕΣ τη στιγμή που δεν μπορεί να διαθέσει 90-110 εκ Ε εδώ και χρόνια για την απόκτηση ικανών ποσοτήτων πυρομαχικών για τα 353 Leo 2 Hel/A4. Αν με 353 άρματα μάχης Leo 2 υπάρχουν ελλείψεις σε πυρομαχικά τότε με 753 θα μιλάμε για άρματα χωρίς πυρομαχικά….

Στην πραγματικότητα η ενοικίαση των φρεγατών γίνεται για διπλωματικούς λόγους ως δώρο στη στήριξη της Γαλλίας ενόψει της ΑΟΖ. Η εισαγωγή σε υπηρεσία των 2 φρεγατών FREMM θα δώσει το προβάδισμα, βάζοντας από το παράθυρο τη γαλλική εταιρεία DCNS για την μελλοντική προμήθεια 6 φρεγατών που σχεδιάζει το ΠΝ. Η έλλειψη ανταγωνιστικών προσφορών θα έχει τεράστια επίπτωση στην προβλεπόμενη τελική συμφωνία και θα οδηγήσει επακόλουθα στην εκτίναξη του μελλοντικού κόστους απόκτησης αλλά και χρήσης. Διαφανείς διαδικασίες δλδ Επιπλέον, για τα άρματα Abrams οι εργασίες επαναφοράς σε λειτουργία και πιθανής ανακατασκευής θα δώσουν ανάσα στο εργοστάσιο της General Dynamics (GD) στη Λίμα στο Οχάιο διασφαλίζοντας εκατοντάδες αμερικανικές θέσεις εργασίας. Πέραν αυτού τα άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams είναι γουρούνια στην κατανάλωση. Χαρακτηριστικά σε δοκιμές του Σουηδικού Στρατού το M1 Abrams διένυσε 3820 χλμ. καταναλώνοντας περίπου 57000 λίτρα, ενώ το Leopard 2 διήνυσε περίπου 3700 χιλ. με κατανάλωση μόνο 27000 λίτρων περίπου. Το καύσιμο που χρησιμοποιεί το Μ1Α1 είναι το JP-8 διαφορετικό από το diesel που καταναλώνουν τα υπόλοιπα άρματα μάχης στον ΕΣ. Παρόλο που είναι δυνατή η χρήση diesel και στον στροβιλοκινητήρα κινητήρα AGT1500, δοκιμές στη Γερμανία απέδειξαν ότι κάτι τέτοιο έχει επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του κινητήρα. Ο εφοδιαστικός κυκεώνας που θα δημιουργηθεί με 3 τύπους αρμάτων και τα 2 χορηγούμενα καύσιμα απαιτεί δυνατούς λύτες. Το θετικό της ιστορίας είναι ότι μαζί με τα άρματα πιθανόν να χορηγηθούν κάποια ποσότητα πυρομαχικών, οχημάτων υποστήριξης και εξοπλισμού. Αν όλα πάνε καλα και ξεκινήσει το πρόγραμμα των πυρομαχικών 120mm ο ΕΣ θα μπορεί στο μέλλον να αποσύρει σταδιακά και κάποιο αριθμό Leo1 A5 έχοντας 2 κύριους τύπους αρμάτων μάχης. Επι του παρόντος, πρόγραμμα προμήθειας νέων πυρομαχικών δεν υφίσταται. Η άμυνα δεν μπορεί να βασίζεται σε προσδοκίες αλλά σε γεγονότα και υπαρκτά δεδομένα.

Αρμα μάχης M1A2 Abrams σε επίσκεψη δημοσιογράφων στο εργοστάσιο στη Lima,Ohio (Πηγή Reuters )

Η έλλειψη οργάνωσης και οι πολιτικές πιέσεις ιδιαίτερα σε εξοπλιστικές επιλογές που παρακάμπτουν τις επιλογές των στρατιωτικών επιτελείων έχει επιφέρει μπάχαλο στη διοικητική μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Χαρακτηριστικά εδώ και χρόνια λόγω πιέσεων δεν παραλαμβάνονται 3 σύγχρονα υποβρύχια U-214 οδηγώντας στο θάνατο το ναυπηγείο Σκαραμαγκά και μειώνοντας τον ανταγωνισμό στα ευρωπαικά ναυπηγεία. Δεν προχωράει ακόμη η προμήθεια σύγχρονων τορπιλλών. Παλαιότερα είχε προτιμηθεί η τορπίλλη Black Shark WASS της Alenia αλλά ακυρώθηκε η προμήθεια επειδή οι Γερμανοί ζητούσαν υπέρογκα ποσά για τις τροποποιήσεις στο γερμανικό σύστημα ελέγχου πυρός ISUS-90 της εταιρείας Atlas Electronic. Η άλλη ανταγωνιστική προσφορά για το πρόγραμμα είναι η DM2A4, επίσης της γερμανικής εταιρείας Atlas Electronic. Ναι είναι αυτό που καταλάβατε, η εταιρεία απλά βάζει εμπόδια για να προκρίνει τη δικιά της τορπίλλη. Εκρεμμεί επίσης η απόκτηση βλημάτων stand-off μακράς εμβέλειας για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών κρούσης F-16 block 52+ της ΠΑ. Το κονδύλι είναι μικρό της τάξεως των 100 εκ $ αλλά ικανό για να αποκηθούν αρκετές εκατοντάδες βλήματα, καλύπτωντας επαρκώς τις ανάγκες της ΠΑ. Παλαιότερα είχε προκριθεί η προμήθεια των βομβών SPICE της ισραηλινής Rafael αλλά καμία σύμβαση δεν έχει μέχρι στιγμής υπογραφεί. Το 2009 είχε γίνει φωτογραφικός διαγωνισμός (για γραφειοκρατικούς λόγους) για προμηθεια συλλογών Spice στον οποίο νικήτρια βγήκε η μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία και μοναδική προσφορά του διαγωνισμού (!). Ο κόσμος των ελληνικών εξοπλιστικών προσπαθειών θυμίζει λίγο από το γιοφύρι της Αρτας. Προμήθειες αποσπασματικές και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οι εισηγήσεις και η ιεράρχηση των επιτελείων. Αρματα δίχως πυρομαχικά, αεροσκάφη κρούσης δίχως βλήματα μακράς εμβέλειας. Σε περίπτωση που Η ΠΑ είχε προχωρήσει στην εισαγωγή σε υπηρεσία βομβών αυτόνομης καθοδήγησης Spice ή οποιοδήποτε άλλου αντίστοιχου συστήματος με εμβέλεια 60 χλμ η τουρκική επίγεια αεράμυνα που μέχρι πρόσφατα βασίζεται σε συστήματα Rapier και Hawk (40 χλμ βεληνεκές) θα είχε καταστεί ανίκανη να προστατεύσει κρίσιμες εγκαταστάσεις στην τουρκική ενδοχώρα. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη εμβέλεια των υπαρχόντων F-16 block 52+ θα επέτρεπε την αποτελεσματική προβολή στρατιωτικών στόχων εδάφους σε ολόκληρο στο μεγαλύτερο βάθος της τουρκικής ενδοχώρας. Κόστος μικρό αποτελεσματικότητα μεγάλη…..

Το παλαιότερο σήριαλ με την κορβετοφρεγάτα που προτείνονταν από τα βρετανικά ναυπηγεία Vosper και ουδεμία σχέση είχε με τις προτεραιότητες του ΠΝ για την εισαγωγή σε υπηρεσία νέων φρεγατών είναι χαρακτηριστικό του πως η πολιτική, η διπλωματία και τα βιομηχανικά συμφέροντα επιδράνε σημαντικά στις προμήθειες.

Κάθε φορά που στην αρχαιότητα κάτι πήγαινε στραβά, εμφανίζονταν ο απο μηχανής Θεός για να σώσει την κατάσταση. Έτσι και στην Ελλάδα του 21ου αιώνα εμφανίζεται ο από μηχανής Θεός – αντιπρόσωπος όπλων για να ικανοποιήσει βιομηχανικά/διπλωματικά συμφέροντα και να “θωρακίσει” την άμυνα της χώρας…

Το μόνο αντίδοτο είναι ο σωστός μακροχρόνιος προγραμματισμός προμηθειών αποκομμένος από τις κατά καιρούς πολιτικές ή στρατιωτικές ηγεσίες. Επιμονή και υπομονή για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Αν πχ το ΠΝ έχει σε μεγαλύτερη προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση των υπαρχόντων 4 φρεγατών MEKO 200 κλάσεως ΥΔΡΑ ή την προμήθεια και συμπαραγωγή βλημάτων 120mm για τα άρματα τότε ναι αυτά τα προγράμματα θα προκριθούν μέσα από ανοικτούς διαγωνισμούς έναντι “δωρεάν” ευκαιριών που σε ορισμένες περιπτώσεις “τρώνε” κονδύλια καθιστώντας τα υπάρχοντα εν ενεργεία συστήματα να υπολειτουργούν.

defencegreece.wordpress.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ