2013-03-13 20:58:03
Φωτογραφία για Υγεία: Τα 10 βασικά στοιχεία που χαρίζουν υγεία!
Στις μέρες μας όλο και περισσότερος κόσμος στρέφετε στα junk food (έτοιμα φαγητά) και γενικότερα σε όλες τις τροφές που αποτελούν την μοντέρνα διατροφή. Αυτή η διατροφή, πρώτον είναι γεμάτη θερμίδες και δεύτερον δεν προσφέρει βασικά θρεπτικά στοιχεία.

Για να δούμε λοιπόν ποιες είναι οι ουσίες που δεν πρέπει να στερούμαστε και που μπορούμε να τις βρούμε.

Ασβέστιο

Συμβάλει στη πρόληψη μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του μαστού. Χαρίζει γερό σκελετό. Βοηθά στη σύσπαση των μυών. Προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες. Και οι γυναίκες αλλά και οι άντρες (19-50 χρονών για γυναίκες) πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως 1000 χιλιοστόγραμμα ασβέστιο. Οι άντρες μετά την ηλικία των 70 πρέπει να αυξάνουν τη ποσότητα αυτή στα 1200 χιλιοστόγραμμα. Αλλά και οι γυναίκες μετά τα 50 σύμφωνα πάντα υπό τις οδηγίες του γιατρού. Το ασβέστιο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, σε φρούτα όπως το πορτοκάλι, στα δημητριακά και σε φυλλώδη λαχανικά.


Βιταμίνη D

Προσφέρεται στον οργανισμό μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, όμως οι αλλαγές στην τρύπα του όζοντος, καθιστούν αυτή την πράξη επικίνδυνη. Βοηθά στο σχηματισμό γερού σκελετού και στη πρόληψη μορφών καρκίνου. Η συνιστώμενη ημερησία δοσολογία για τους ενήλικες ορίστηκε στις 600 διεθνείς μονάδες (600 iu), ενώ για άτομα άνω των 70 ετών στις 800 iu. Βρίσκεται άφθονη στα ψάρια, στο γάλα, σε χυμούς με ενισχυμένη τη συγκεκριμένη βιταμίνη και στα Ω-3 λιπαρά οξέα.

Κάλιο

Το χαμηλό κάλιο οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σε εμφάνιση οστεοπόρωσης και λιθίασης στους νεφρούς. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 4.700 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Βρίσκεται στις πατάτες, στις ντομάτες, στο σπανάκι, στα καρότα, στα φασόλια, στον αρακά, στις φακές, στο γιαούρτι, στις μπανάνες, στα ψάρια και στο χυμό πορτοκαλιού.

Φυτικές ίνες

Απαραίτητες για τη σωστή πέψη. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου II και βοηθούν στη διατήρηση σωστού σωματικού βάρους. Βρίσκονται άφθονες στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης και στους ξηρούς καρπούς.

Βιταμίνη C

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα τη γρίπη και το κρυολόγημα. Είναι ισχυρό αντιοζειδωτικό και συμβάλει στη μείωση εμφάνισης καρκίνου. Βοηθά επίσης στην επούλωση τραυμάτων. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 75mg ημερησίως ενώ οι άνδρες 90mg. Βρίσκεται άφθονη στα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, αλλά και στο ακτινίδιο και στα οπωροκηπευτικά.

Βιταμίνη Α

Πολύ σημαντική για την όραση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Οι γυναίκες χρειάζονται 700 χιλιοστόγραμμα ημερησίως ενώ οι άνδρες 900 χιλιοστόγραμμα. Βρίσκεται άφθονη στα πράσινα λαχανικά, στις γλυκοπατάτες, στις κολοκύθες, στα άγρια χόρτα και κυρίως στο μαρούλι.

Βιταμίνη Κ

Απαραίτητη για την φυσιολογική πήξη του αίματος και την αποφυγή αιμορραγιών. Παίζει ρόλο στην οργάνωση των οστών και στην ανάπτυξη των κυττάρων. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ προκαλούν αιμορραγίες και θραύσεις στα οστά. Οι γυναίκες χρειάζονται 90 μικρογραμμάρια ημερησίως ενώ οι άνδρες 120 μικρογραμμάρια. Βρίσκεται στο μπρόκολο, στις λαχανίδες, στο σπανάκι, στα χόρτα, στα λάχανα και στο κουνουπίδι.

Βιταμίνη Ε

Πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά στη πρόληψη βλαβών στα κύτταρα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μορφές καρκίνου. Είναι αρκετή η πρόσληψη 15mg ημερησίως. Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, στις σαρδέλες, στο αβοκάντο, στο βαμβακέλαιο, στο ηλιέλαιο και στο ελαιόλαδο.

Χολίνη

Απαραίτητο συστατικό για την οικοδόμηση και διατήρηση υγιών κυττάρων αλλά και για τη σωστή λειτουργία των μυών και νεύρων. Είναι ασπίδα για την αποφυγή ανάπτυξης μορφών καρκίνου. Οι ενήλικες χρειάζονται 400-500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Βρίσκεται στα φασόλια, στα αυγά και στα μπιζέλια.

Μαγνήσιο

Απαραίτητο για περισσότερες από 500 βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού μας. Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλει στην καλή δομή και αντοχή των οστών και εξασφαλίζει ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί μυοσκελετικούς πόνους και κράμπες. Οι άνδρες χρειάζονται 400mg ημερησίως ενώ οι γυναίκες 300mg. Βρίσκεται στα φασόλια, στις φακές, στις νιφάδες βρόμης, στο σπανάκι και στους ξηρούς καρπούς.

fitness-diatrofh.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ