2013-03-30 19:11:39
Φωτογραφία για Συνομιλίες για την αντιπυραυλική ασπίδα θέλουν οι ΗΠΑ
Αντρέι Ιλιάσενκο

Η Ουάσιγκτον δείχνει πως θέλει να ανοίξει νέο γύρο διαλόγου με τη Μόσχα μετά το πάγωμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Η Μόσχα επιμένει ότι πρέπει να δοθούν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για μη στόχευση της στρατηγικής άμυνας της Ρωσίας.

Πηγή: AP

Η ακύρωση της τελικής φάσης του αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας στην Ευρώπη συνιστά προφανές μήνυμα προς τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, στην οποία αντιτίθεται η Ρωσία. Ωστόσο, οποιαδήποτε αισιοδοξία γύρω από το θέμα μπορούν να προσφέρουν μόνον οι συμφωνίες στην πράξη.

Σχετικά:

Πιθανή νέα ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τα όπλα μαζικής καταστροφής

Πόροι προς την Ασία

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσάκ Χάγκελ, δήλωσε πως η κίνηση αυτή θα επιτρέψει να μετατοπιστούν πόροι από την Ευρώπη προς την Ασία
. Μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι η πυραυλική απειλή από τη Βόρεια Κορέα υποχρεώνει τις ΗΠΑ να «αναπτύξουν14 νέα πυραυλικά συστήματα αναχαίτισης στην Αλάσκα, αυξάνοντας τον αριθμό των επίγειων πυραύλων αναχαίτισης από 30 σε τουλάχιστον 44, τέσσερις εκ των οποίων θα αναπτυχθούν στην Καλιφόρνια». Επίσης, οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν σταθμό ραντάρ στην Ιαπωνία και ίσως μια νέα βάση για πυραύλους αναχαίτισης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Τώρα, σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, οι ΗΠΑ παγώνουν την τέταρτη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία έχει επικριθεί από τη Μόσχα, και δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν περαιτέρω τους πυραύλους αναχαίτισης SM3-IIB από την Πολωνία κατά των ρωσικών βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Φαίνεται, πως οι ΗΠΑ θέλουν να συνομιλήσουν με τη Μόσχα, εξ ου και η Ρωσία απαίτησε να μην απειλούνται οι πύραυλοί της, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη στρατηγική ισορροπία και να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Διαβεβαίωση(!) Ομπάμα

 Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαίωσε τον απερχόμενο τότε ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι θα έχει «περισσότερη ευελιξία» στο χειρισμό των θεμάτων της αντιπυραυλικής άμυνας κατά τη μετεκλογική περίοδο. Τα λεγόμενα του Ομπάμα καταγράφηκαν από τα «ανοικτά» δημοσιογραφικά μικρόφωνα, και η κυβέρνηση στη συνέχεια προσπάθησε να δικαιολογηθεί.

Διαβάστε ακόμα:

Προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας μέσω…διαρροών

 Αυτή τη φορά, πάντως, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε ότι η απόφαση του Πενταγώνου δεν είχε σχέση με τη Ρωσία. Ωστόσο, ηπιότερο ήταν το σχόλιο ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης που μίλησε ανωνύμως στην εφημερίδαNew York Times: «Αν υπάρχουν παράπλευρα οφέλη για τη Ρωσία, ας είναι κι έτσι! Αλλά δεν ήταν αυτό το πρωταρχικό μας κριτήριο» σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

 Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το πάγωμα κάποιων αμυντικών σχεδίων στην Ευρώπη συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της Μόσχας να μην αναπτυχθούν αντιπυραυλικά συστήματα κοντά στα σύνορά της. Κι αυτό επισήμανε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νικολάι Μακάροφ, μιλώντας σε μια διεθνή διάσκεψη για την αντιπυραυλική άμυνα στην Μόσχα τον περασμένο Μάιο. Ο Στήβεν Πάιφερ της Πρωτοβουλίας Ελέγχου των Εξοπλισμών θεωρεί ότι «τώρα τίποτα δεν απειλεί τους ρωσικούς πυραύλους». Ακόμα κι αν είναι έτσι τα πράγματα, είναι σαφές ότι δεν συνιστά σημαντικό ρήγμα στην παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Μόσχα: Δεσμευτικές συμφωνίες

Σχετικά:

Τι συζήτησε ο Πούτιν με τον Ομπάμα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σημείωσε, ότι τα συστήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ που σχεδιάζει να αναπτύξει στο πλαίσιο των τριών πρώτων φάσεων είναι μετακινούμενα, επισημαίνοντας ότι «μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε πλοία, και να μετακινηθούν σε θαλάσσιες περιοχές σε διάστημα ημερών. Αλλά και τα χερσαία συστήματα είναι μετακινούμενα επίσης». Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως παραμένει η απειλή για τους ρωσικούς πυραύλους. Η Μόσχα επιμένει να επιδιώκει «νομικά δεσμευτικές συμφωνίες, ότι όλα τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα δεν θα έχουν ως στόχο τις ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις».

Η απόφαση των ΗΠΑ θέτει, τουλάχιστον σε ψυχολογικό επίπεδο, τη βάση για την επαναφορά του διαλόγου σχετικά με την αντιπυραυλική άμυνα, που είχε φτάσει σε αδιέξοδο κι άρχισε να δηλητηριάζει τις ήδη τεταμένες σχέσεις. Ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, πιστεύει ότι «η ρωσική πλευρά θα πρέπει να χαιρετίσει την κίνηση, ανεξάρτητα από τα κίνητρα. Κρίνοντας, όμως, από την αντίδραση της Μόσχας, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στην στάση της Ρωσίας απέναντι στα συστήματα πυραυλικής άμυνας».

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ