2013-04-15 20:57:27
Φωτογραφία για 24 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο
Συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο και το Sport24.gr γυρίζει το χρόνο πίσω, επικοινωνεί με δύο πρώην παίκτες της Λίβερπουλ, Χοσέμι και Σαρλ Ιτάνζ, ενώ παραθέτει και 24 φωτογραφίες που έχουν άμεση σχέση με την τραγωδία.

Μία από τις πιο θλιβερές μέρες στην ιστορία του αθλητισμού είναι η 15η Απριλίου.

Μπορεί να έχουν περάσει 24 χρόνια, όμως οι πληγές που άφησε η τραγωδία του Χίλσμπορο παραμένει ανοιχτή. Ταυτόχρονα αναμμένα παραμένουν και τα κεριά για τα θύματα της τραγωδίας.

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια στον ημιτελικό του κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ έχασαν τη ζωή τους 96 άτομα λόγω εγκληματικής αμέλειας της αστυνομίας. Εκείνη δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον κόσμο που συνεχώς έφτανε στο γήπεδο και γι' αυτό αποφάσισε ν' ανοίξει μία πύλη εξόδου και η μάζα του πλήθους να πάει στην κεντρική κερκίδα που ήταν ήδη μισογεμάτη
. Κίνηση που αποδείχτηκε εγκληματική Όπως κάθε χρόνο έτσι κι αυτή τη φορά αποδόθηκαν τιμές στα θύματα, μία διαδικασία που έχει περάσει ο Χοσέμι ως παίκτης της Λίβερπουλ, ο οποίος είπε στο Sport24.gr: "Την ημέρα της επετείου γίνεται μια λειτουργία στο "Άνφιλντ", στην οποία παρευρίσκονται οι παίκτες, η τεχνική ηγεσία, η διοίκηση, φίλαθλοι και οι οικογένειες των θυμάτων. Αυτή είναι η πιο ξεχωριστή συνήθεια και εκεί συνειδητοποιείς τι σημαίνει για τον κόσμο της Λίβερπουλ αυτή η μέρα. Το συναίσθημα είναι ανατριχίλα και δέος".

Επιπλέον, ο 33χρονος επιβεβαίωσε πως η πόλη ζει ακόμα με αυτές ανοιχτές τις πληγές: "Η πόλη εκείνες τις ημέρες αλλάζει και είναι κάτι που το αντιλαμβάνεσαι θέλοντας και μη. Ακόμα και αν δεν ξέρεις γιατί, νιώθεις ότι κάτι συμβαίνει. Το βλέπεις στα πρόσωπα των ανθρώπων. Και μετά είναι όλες οι ετοιμασίες που γίνονται για τη μέρα της θλιβερής επετείου.

Πρόκειται για μια ημερομηνία που έχει στιγματίσει την ψυχολογία των κατοίκων του Λίβερπουλ. Παντού θα δεις τους ανθρώπους να συζητούν για την τραγωδία, είναι κάτι που το κουβαλάνε μέσα τους βουβά για όλο τον χρόνο, όταν όμως πλησιάζει η μέρα το βγάζουν όλοι προς τα έξω. Με δυο λέξεις, συναίσθημα και πόνος".

Ακόμη, ο Ισπανός τόνισε πως είτε είσαι Βρετανός είτε ξένος δε γίνεται να μείνεις ανεπηρέαστος: "Όλοι επηρεάζονται από την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη εκείνες τις μέρες. Είτε είναι Άγγλος, είτε όχι. Για παράδειγμα, εμείς οι ξένοι παίκτες. Ο Ράφα Μπενίτεθ μας είχε μαζέψει και μας είχε εξηγήσει τι σημαίνει για την ομάδα και για τον κόσμο αυτή η μέρα.

Μας είχε μεταφέρει το συναίσθημα και τη συγκίνηση. Είναι μοναδικό πράγμα να βιώνεις όλη αυτή την εβδομάδα στο Λίβερπουλ. Ειλικρινά δεν μπορώ να περιγράψω αυτά που σκέφτεσαι, που νιώθεις. Πρέπει να είσαι εκεί, στην πόλη, στο γήπεδο, για να καταλάβεις τι εννοώ. Αν βρεθείς στο Λίβερπουλ εκείνες τις μέρες, πραγματικά δεν έχει σημασία αν είσαι Άγγλος ή όχι. Ο πόνος είναι τόσο μεγάλος που παρασέρνει τους πάντες".

Από την πλευρά του ο Σαρλ Ιτάνζ, πρώην παίκτης των "κόκκινων" ήταν πιο φειδωλός δηλώνοντας στο Sport24.gr: "Είναι μία μέρα πένθους και έχουν ειπωθεί πολλά γι' αυτή την τραγωδία. Από σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στις οικογένειές τους έχω αποφασίσει εδώ και χρόνια να μην κάνω καμία παραπάνω δήλωση".

Από εκεί και πέρα, το Sport24.gr παραθέτει και 24 φωτογραφίες για την τραγωδία του Χίλσμπορο ξετυλίγοντας παράλληλα το κουβάρι όλων αυτών των χρόνων. 

 

Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες. Ο κόσμος μπαίνει συνεχώς χωρίς να καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει άλλος χώρος, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν πολλοί από το πάνω διάζωμα.

Ο Κένι Νταγκλίς αποχωρεί από το γήπεδο αποσβολωμένος απ' όσα έχει δει. Έκτοτε θα είναι πάντα κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, όπως και αρκετοί ακόμα άνθρωποι που έχουν συνδεθεί με τον σύλλογο. Ο King Kenny, μάλιστα, δεν έκρυψε πως η τραγωδία του είχε στοιχίσει πάρα πολύ και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που συντέλεσαν στην παραίτησή του το 1991.

 

Την επομένη της τραγωδίας η "Sun" καταφέρθηκε κατά των οπαδών της Λίβερπουλ με τον ιστορικό τίτλο "The truth" (η αλήθεια). Σύμφωνα με την εφημερίδα υπήρχαν φίλοι της Λίβερπουλ που έκλεβαν θύματα, ενώ άλλοι ουρούσαν.  

Εντελώς διαφορετικό το πρωτοσέλιδο της Liverpool Echo. Το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας της πόλης αναφερόταν στις 93 αδικοχαμένες ζωές και στους πάνω από 200 τραυματίες. Λίγο μετά ο αριθμός αυξήθηκε στους 95, ενώ το 96ο θύμα άφησε την τελευταία του πνοή τρία χρόνια μετά σε θάλαμο εντατικής παρακολούθησης.

 

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν ακόμα πρωθυπουργός όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό. Η Σιδερά Κυρία πήγε την επόμενη μέρα στο Χίλσμπορο για να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς. Επί της ουσίας στο μικρό διάστημα που έμεινε στην εξουσία το μόνο που έκανε επί του θέματος ήταν να συγκαλύψει την αγαπημένη της αστυνομία για τα πάρα πολλά λάθη που είχε κάνει και τα ψέματα που είχε πει στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα.

 

Εκείνη την Κυριακή η Λίβερπουλ αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του "Ανφιλντ" και να αφήσει τους οπαδούς να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο τους εκλιπόντες. Περισσότεροι από 200.000 πήγαν στο γήπεδο και άφηναν λουλούδια, στεφάνια και κασκόλ με αποτέλεσμα το γήπεδο να γεμίσει.

Η τραγωδία ήταν τέτοιας έκτασης που πήρε διεθνείς διαστάσεις. Πολλοί ήταν εκείνοι που συγκινήθηκαν και το έδειχναν με τον δικό τους τρόπο στους αγώνες των επόμενων ημερών. Εκ διαμέτρου αντίθετη η αντίδραση του Ζακ Ζορζ, τότε προέδρου της ΟΥΕΦΑ, ο οποίος αποκάλεσε "κτήνη" τους οπαδούς της Λίβερπουλ θεωρώντας πως για την τραγωδία ευθύνονταν οι Άγγλοι χούλιγκαν. Οι "κόκκινοι" ζήτησαν άμεσα την παραίτησή του κι εκείνος στη συνέχεια απολογήθηκε.

Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ο σύλλογος επέλεξε να διαφοροποιήσει το σήμα του. Το "You'll Never Walk Alone" προστέθηκε μαζί με τις "Shankly Gates" και τον αμέσως επόμενο χρόνο μπήκαν αριστερά και δεξιά οι δύο δάδες, οι οποίες συμβολίζουν τα κεριά που θα είναι πάντα αναμμένα για τους 96 αδικοχαμένους οπαδούς.

Η Λίβερπουλ προχώρησε και σε άλλες αλλαγές. Δίπλα στις πύλες του Σάνκλι φτιάχτηκε ένα μνημείο για τα θύματα του Χίλσμπορο. Πάνω στην πέτρα έχουν χαραχτεί με χρυσά γράμματα τα ονόματα των 96 καθώς και το έτος της ηλικίας στο οποίο έφυγαν από τη ζωή.

Μνημείο για τους 96 έγινε και έξω από το "Χίλσμπορο", το γήπεδο της τραγωδίας. Σε αυτό αναφέρεται η ημερομηνία της τραγωδίας, το παιχνίδι, ενώ υπάρχει και το YNWA (You'll Never Walk Alone).

 

Η αντιπαλότητα των ανθρώπων του Λίβερπουλ γενικά με τη "Sun" ήταν πάρα πολύ μεγάλη μετά από το περιβόητο πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας της τραγωδίας. Ενδεικτική η παραπάνω φωτογραφία, η οποία καλεί τους πάντες να μποϊκοτάρουν την εν λόγω εφημερίδα, η οποία πάντως είναι πρώτη σε πωλήσεις στις μέρες μας.

Την ευθύνη για εκείνο το πρωτοσέλιδο είχε ο Κέβιν Μακένζι, διευθυντής της "Sun", ο οποίος ακόμα και πολλά χρόνια μετά υποστήριζε την ενέργειά του. Ειρήσθω εν παρόδω, πρόσφατα απολύθηκε από την "Telegraph", στην οποία εργαζόταν το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, πρόσφατα έγινε γνωστό πως οι οικογένειες των θυμάτων είχαν πρόθεση να μηνύσουν τον Μακένζι για παραποίηση της αλήθειας.

 

Προκειμένου να πολεμήσουν όλη αυτή τη λάσπη των ΜΜΕ και του κρατικού μηχανισμού συστάθηκε η Hillsborough Justice Campaign, στόχος της οποίας ήταν να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση έχει ως σύμβολο την παραπάνω εικόνα. 

Στις οικογένειες του Χίλσμπορο δε θα μπορούσαν να μην είναι κοντά όλα αυτά τα χρόνια δύο παιδιά της πόλης, οι Στίβεν Τζέραρντ και Τζίμι Κάραγκερ, στους οποίους δόθηκε το βραβείο "Freedom of City of Liverpool" στην 20 επέτειο της τραγωδίας. Άξιο αναφοράς είναι πως ο νεότερος οπαδός της Λίβερπουλ που χάθηκε εκείνη την αποφράδα ημέρα ήταν ο 10χρονος Τζον Πολ Γκίλχουλεϊ, ξάδερφος του Τζέραρντ. Οι δυο τους ήταν συνομήλικοι και έκτοτε ο αρχηγός της Λίβερπουλ έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτόν και στο κίνητρο που του έδωσε επαγγελματικά.

 

Στην 21η επέτειο του Χίλσμπορο η Λίβερπουλ έβγαλε 20 νομίσματα στη μνήμη των θυμάτων. Η επιγραφή, μάλιστα, είχε και τις υπογραφές των δύο παλαιότερων παικτών της ομάδας, Στίβεν Τζέραρντ και Τζίμι Κάραγκερ.

Είναι Σεπτέμβριος του 2012 και πλησιάζει η μέρα της αλήθειας. Σε λίγο οι οικογένειες των 96 αδικοχαμένων θα έχουν στα χέρια τους έναν φάκελο με στοιχεία, τα οποία θα έχουν ένα σεβαστό χρονικό διάστημα για να τα εξετάσουν προτού αυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η Hillsborough Independent Panel, μία οργάνωση που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2010 για να βοηθήσει στη διαδικασία της δημοσιοποίησης των προαναφερθέντων εγγράφων, έχει στα χέρια της τους φακέλους. Στις 12 Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκε κι εκείνη για όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα οποία αθώωναν κατηγορηματικά τους οπαδούς.

 

Την επομένη της δημοσιοποίησης των γεγονότων κάθε εφημερίδα αναφερόταν στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, πολλοί περίμεναν να δουν το πρωτοσέλιδο της "Sun", το οποίο αναφερόταν "στην πραγματική αλήθεια". Εκείνο της "Liverpοol Echo" είχε μία φωτογραφία από κάθε οπαδό από τους 96.

Τρεις μέρες μετά η Λίβερπουλ παίζει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η ατμόσφαιρα είναι συγκινησιακά φορτισμένη στο "Άνφιλντ". Το ένα κορεό γράφει "η αλήθεια" και είναι αυτό που έχουν κατακτήσει μετά από 23 χρόνια οι άνθρωποι της πόλης. Επιτέλους, είναι φανερό πως όχι μόνο ήταν ευθύνη της αστυνομίας η τραγωδία, αλλά και πως αλλοιώθηκαν σκόπιμα 164 καταθέσεις, ενώ 41 άτομα θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

 

Αυτό που αναζητούν πλέον οι οικογένειες είναι τη δικαιοσύνη. Η αλήθεια ήταν ο πρώτος στόχος, αλλά όπως ανέφερε και το δεύτερο κορεό θα πρέπει να αποδοθεί και δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν έστω και μετά από τόσα χρόνια κάποιοι από τους υπεύθυνους.

 

Τον Οκτώβριο του 2012 ο Σερ Νόρμαν Μπέτισον παραιτείται από επικεφαλής αστυνομίας του Δυτικού Γιόρκσαϊρ, γεγονός που σκορπά χαμόγελα στις οικογένειες. Ο Μπέτισον ήταν επιθεωρητής αστυνομίας του Νότιου Γιόρσκαϊρ, ενώ είχε παρακολουθήσει τον αγώνα ως θεατής. Αργότερα έλαβε μέρος και σε μία εσωτερική έρευνα.

 

Τον Δεκέμβριο βγαίνει σε CD single ένα τραγούδι για το Χίλσμπορο. Στις 19 του μήνα οι άνθρωποι της Έβερτον δείχνουν για μία ακόμη φορά πως η πόλη σε αυτά τα ζητήματα είναι ενωμένη. Πριν την έναρξη του αγώνα των "ζαχαρωτών" δύο παιδιά, ένα με φανέλα της Έβερτον κι ένα με φανέλα της Λίβερπουλ, μπαίνουν μαζί στο γήπεδο ενώ υπάρχει και η προτροπή αγοράς του CD για να γίνει Νο1 στις πωλήσεις.

 

Ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας ήταν ο Φρανκ Κόνολι, στον οποίο ο Κένι Νταλγκλίς, προπονητής της Λίβερπουλ, έστειλε ένα γράμμα τρεις μέρες μετά. Μεταξύ άλλων, του ζητούσε συγγνώμη για όλα όσα είδε. Το εν λόγω γράμμα δημοσιεύτηκε σήμερα (15/4/13) από τη Liverpool Echο.

 Την Κυριακή έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου νέου του Χίλσμπορο, το οποίο βρίσκεται στην παλιά αγορά του Λίβερπουλ. Στην τελετή παραβρέθηκαν 300 άτομα, ενώ πάνω στο μνημείο αναγράφεται η ακόλουθη φράση: "Η τραγωδία του Χίλσμπορο: Θα τους θυμόμαστε"

Πηγή:sport24.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ