2013-04-15 21:06:08
Φωτογραφία για Στην 3η ταχύτητα της παγκόσμιας οικονομίας η ΕΕ
by Editorial

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρόσθεσε και τη δική της φωνή σε όσους αγωνιούν για την παγκόσμια ανάκαμψη. Λίγο πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, επισήμανε ότι ο κόσμος κινείται με τρεις διαφορετικές ταχύτητες. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος κινείται ταχύτατα, οι ΗΠΑ κινούνται σταθερά καθώς η οικονομία τους ανακάμπτει, ενώ η ευρωζώνη και η Ιαπωνία «αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα». 

Για να είμαστε δίκαιοι, οι αξιωματούχοι στο Τόκιο αναζητούν τρόπους ώστε να ανεβάσουν ταχύτητα Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ακόμη δεν έχει δείξει ότι μπορεί να περάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της χώρας. Ηνομισματική επανάσταση, όμως, που έγινε αυτόν τον μήνα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι το Τόκιο θέλει σοβαρά να τερματίσει τον αποπληθωρισμό. 

Στον αντίποδα, στην ευρωζώνη φαίνεται πως έχει κολλήσει το πετάλ
. Το κόστος της κακότεχνης στήριξης της Κύπρου εξακολουθεί να αυξάνεται. Το συνολικό τίμημα -που θα επωμιστούν η Λευκωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της- μπορεί να αγγίξει τα 23 δισ. ευρώ, δηλαδή 6 δισ. ευρώ υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος της οικονομίας του νησιού. Την Παρασκευή, τα αδύναμα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει ορατή ανάκαμψη.

Στον πυρήνα της ευρωζώνης, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω λιτότητα στην περιφέρεια. Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup να παρατείνουν τη λήξη των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας κατά 7 έτη είναι ευπρόσδεκτη. Όπως επίσης και η νέα ευελιξία της Κομισιόν ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτή η εξέλιξη θα ευνοήσει σειρά χωρών, εκ των οποίων και η Ισπανία. 

Το πρόβλημα είναι ότι η ατζέντα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θέλει να καταστήσει την ευρωζώνη πιο ανταγωνιστική… μαραζώνει. Η Κομισιόν κοινοποίησε εκτενείς εκθέσεις για τις 13 οικονομίες που θεωρεί ότι υποφέρουν από μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα αποτελέσματα δείχνουν για παράδειγμα ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα εμπορικά τους ελλείμματα, που επιδεινώνονται. 

Μία ακόμη ανησυχητική καθυστέρηση αφορά το φιλόδοξο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης, που είναι ουσιώδες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των προβληματικών τραπεζών. Τον Μάρτιο αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γίνει ενιαία εποπτική αρχή. Η Γερμανία, όμως, καθυστερεί τώρα τη συμφωνία με τεχνικά επιχειρήματα. 

Ενδεχομένως οι πολιτικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη να είναι μεγαλύτεροι. Οι πολιτικοί στο Βερολίνο διστάζουν να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη πριν από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική κυβέρνηση, προς μάλλον μία συνεκτική ώθηση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. 

Η ευρωζώνη δεν πρέπει να θεωρήσει πως η παγκόσμια ανάπτυξη σταδιακά θα τη σώσει. Καθώς οι άλλες χώρες ανακάμπτουν, υπάρχει ο κίνδυνος το ασταθές ποδήλατο της ευρωζώνης να χάνει συνέχεια την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω σε μεγάλη απόσταση. 

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ