2013-05-09 12:56:28
Φωτογραφία για Γιατί η 8η  Μαΐου του 1945 γιορτάζεται στις 9 στη Ρωσία;
Suite101 (Γαλλία)         (μτφ. Κριστιάν)

Ενώ η νίκη των συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου γιορτάζεται στις 8 του Μάη στην Ευρώπη και στην Αμερική, είναι η 9η Μαΐου που ισχύει στην Ρωσία Στις 30 Απριλίου 1945, εγκλωβισμένος από τον Κόκκινο Στρατό στην πρωτεύουσα του, το Βερολίνο, ο αρχηγός της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ (1889-1945) αυτοκτόνησε μέσα στο καταφύγιο του. 

Δύο ημέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, έπεσε το Βερολίνο.

Ως εκ τούτου, η γερμανική ανώτατη στρατιωτική διοίκηση στράφηκε προς τη Δύση και, με κάθε τρόπο, προσπάθησε να συνθηκολογήσει με τους Συμμάχους (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, μεταξύ άλλων).

Μια παράδοση στην Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) τρόμαζε τους Γερμανούς αξιωματικούς. 

Πάρα πολλές ωμότητες είχαν διαπραχτεί στην Ανατολή και θα προκαλούσαν σίγουρα αμείλικτες επιθυμίες για εκδίκηση. 


Συνεπώς, καλύτερα να αναζητούσαν τη σωτηρία από την πλευρά της Δύσης.

7 Μαΐου 1945: Πρώτη άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας

Τη νύχτα της 6-7 Μαΐου 1945, στη Ρένς (Reims), μια γαλλική κοινότητα που βρίσκεται στην Μάρνη (Marne) και Σαμπάνια-Αρδέννες (Champagne-Ardenne), ο Στρατάρχης Άλφρεντ Ζόντλ (Alfred Jodl) (γεννηθείς στη Βαυαρία το 1890, εκτελέστηκε στη Νυρεμβέργη το 1946) στο όνομα της γερμανικής ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης, υπέγραφε μια πρώτη πράξη παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας στις 2:41π.μ.

Το κείμενο όριζε ότι η Γερμανία και όλες οι ένοπλες δυνάμεις της, έπρεπε να σταματήσουν όλες τις εχθρικές ενέργειες από τις 8 Μαΐου 1945 στις 23:01.

Αυτή η πρώτη γερμανική παράδοση που μονογραφήθηκε με την παρουσία του Ιβάν Σουσλοπαροφ (Susloparoff), που εκπροσωπούσε τη Σοβιετική Ένωση, του Βαλτερ Μπεντελ Σμιθ (Walter Bedell Smith), εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, και του Φρανσουά Σεβέζ (François Sevez), που εκπροσωπούσε τη Γαλλία, θα προκαλέσει την οργή του Ιωσήφ Στάλιν (1878-1953), ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου (η έδρα της σοβιετικής εξουσίας). 

Πράγματι, ο Στάλιν απαίτησε να υπογραφεί η παράδοση στο Βερολίνο και πουθενά αλλού.

8 Μαΐου 1945: Νέα άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας

Προβλέφτηκε λοιπόν μια δεύτερη πράξη συνθηκολόγησης να υπογραφεί στη γερμανική πρωτεύουσα. 

Ωστόσο, ο χρόνος έτρεχε, καθώς εξαπλώθηκε ήδη η φήμη της αρχικής πρώτης μονογραφής μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Ορίστηκε λοιπόν ως ημερομηνία υπογραφής το απόγευμα της επομένης ημέρας.

Τελικά, η δεύτερη παράδοση των ενόπλων δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ υπεγράφη στις 8 Μαΐου 1945 λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), παρουσία του d’Arthur William Tedder, εκπροσωπώντας των συμμαχικών δυνάμεων, και του Γκεόργκι Ζούκοφ, που εκπροσωπούσε τη Σοβιετική Ένωση. 

Ο Στρατάρχης (Generalfeldmarschall) Βίλχελμ Κάιτελ (γεννηθείς στο Ανόβερο το 1882 και που εκτελέστηκε επίσης στη Νυρεμβέργη το 1946) μονογράφησε το έγγραφο για τη Γερμανία. 

Ως μάρτυρες, ο Jean de Lattre de Tassigny, διοικητής του 1ου γαλλικού στρατού, και ο Carl Andrew Spaatz, διοικητής των στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μονογράφησαν επίσης το κείμενο. 

Εκ τότε, η ειρήνη μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Γιατί γιορτάζει η Ρωσία τη γερμανική παράδοση στις 9 Μαΐου;

Σίγουρα ο Στάλιν χαιρόταν ότι τελείωνε αυτός ο πόλεμος. 

Όμως, ο ίδιος αισθανόταν ότι τον είχαν κοροϊδέψει τόσο η Γερμανία όσο και η Δύση. 

Για ένα χρονικό διάστημα, δεν είχε τον έλεγχο της κατάστασης και απεύχονταν να βρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις. Για να μην έχανε το πρόσωπο, όφειλε να κάνει τη διαφορά.

Μια λεπτομέρεια θα του επιτρέψει να επιτύχει τον σκοπό του. 

Το κείμενο υπεγράφη στις 8 Μαΐου στο Βερολίνο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, και η διαφορά της ώρας με τη Μόσχα του έδωσε την δυνατότητα να σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο πίστευε ότι τον είχαν σύρει. 

Στην ΕΣΣΔ, όπως σε όλες τις χώρες που έπεσαν κάτω από τον σοβιετικό έλεγχο στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Ανατολικό Μπλοκ), ο Στάλιν επέβαλλε τις 9 Μαΐου ως ημερομηνία για τον εορτασμό της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Suite101.fr         06.05.2011
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ