2013-09-04 16:24:04
Φωτογραφία για «Να αντιδράσει ο πρωθυπουργός στο αίτημα της τρόικας»
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει άμεσα, επίσημα και δεσμευτικά και διά στόματος του πρωθυπουργού στο αίτημα της τρόικας για το κλείσιμο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Δρίτσας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η κυβέρνηση «δεν υπερασπίζεται την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, ούτε τη στοιχειώδη παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας».

Ο Θ. Δρίτσας αναφέρει ότι «από χθες, συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές τεχνοκρατών μετά το e-mail που έστειλε η τρόικα, για να μελετήσουν την εναλλακτική πρόταση, που να συνταιριάζει τις απαιτήσεις της τρόικας σε μια ισορροπία που θα μπορεί ενδεχομένως να γίνει ανεκτή. Από αυτή την άποψη μην κοροϊδεύουν κανέναν».

Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ως θετική εξέλιξη την περίφημη εκκαθάριση εν λειτουργία. Είναι εξίσου οδυνηρή η κυβερνητική πρόταση για την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, που άλλωστε είχε ληφθεί μέσα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας».


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι, «για τις ανάγκες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αυτές οι μονάδες μπορεί να λειτουργήσουν, είναι βιώσιμες, τα χρέη τους είναι διαχειρίσιμα και χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού λαού, όπως ψευδώς και προπαγανδιστικά διαδίδεται. Από εκεί και πέρα μπορεί να οργανωθεί η εξυγίανσή τους - γιατί πράγματι έχουν γίνει σημεία και τέρατα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από τις διοικήσεις ημετέρων που διόριζαν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ο Θ. Δρίτσας, «μιλάει για ενιαίο φορέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στηριγμένο στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας και με διατήρηση και εξυγίανση των παραγωγικών δυνατοτήτων».

Η συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έχει ως εξής:

-Κύριε Δρίτσα, οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας απειλούνται με άμεσο κλείσιμο καθώς η τρόικα, κυρίως η Κομισιόν, απορρίπτει μέχρι στιγμής την ελληνική πρόταση για εκκαθάριση εν λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

-Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχήν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ως θετική εξέλιξη την περίφημη εκκαθάριση εν λειτουργία. Είναι εξίσου οδυνηρή η κυβερνητική πρόταση για την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, που άλλωστε είχε ληφθεί μέσα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας. Δεν ήταν ένας σχεδιασμός του ελληνικού κράτους. Τώρα η τρόικα δεν θέλει ούτε αυτό, προχωρά σε μια ακραία απαίτηση για την άμεση πτώχευση, τον «ξαφνικό θάνατο» των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και μάλιστα -σύμφωνα με τις διαρροές- χωρίς αποζημίωση των εργαζομένων, δηλαδή ΕΡΤ στη νιοστή. Ειδικά για τα Αμυντικά Συστήματα, να θυμίσουμε επίσης ότι οφείλονται στους εργαζόμενους δεδουλευμένα επτά μηνών και στην ΕΛΒΟ επίσης σημαντικά ποσά.

«Η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι βιώσιμη»

-Κύριε Δρίτσα, είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι που θέλει η τρόικα να κλείσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία;

-Τώρα πια δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, γιατί όποιος ασχοληθεί σοβαρά με τα οικονομικά δεδομένα και της ΕΛΒΟ και της ΕΑΣ, ναι μπορεί να δει ότι προβλήματα υπάρχουν, αλλά είναι διαχειρίσιμα, αν θέλει κανείς αμυντική βιομηχανία. Γιατί αν θέλουμε μια επιχείρηση υψηλής κερδοφορίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τότε υπάρχουν άλλα ζητήματα. Αλλά για τις ανάγκες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αυτές οι μονάδες μπορεί να λειτουργήσουν, είναι βιώσιμες, τα χρέη τους είναι διαχειρίσιμα και χωρίς την επιβάρυνση του ελληνικού λαού, όπως ψευδώς και προπαγανδιστικά διαδίδεται. Από εκεί και πέρα μπορεί να οργανωθεί η εξυγίανσή τους - γιατί πράγματι έχουν γίνει σημεία και τέρατα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από τις διοικήσεις ημετέρων που διόριζαν οι κυβερνήσεις αυτές - και μάλιστα άσχετους ημέτερους, όπως οδοντίατρους κλπ. Μπορεί, λοιπόν, να διατηρηθεί ένας κλάδος που είναι αναγκαίος και σε συνθήκες ειρήνης αλλά και σε συνθήκες πολέμου, και να διατηρηθούν πάνω από 1.000-1.500 θέσεις εργασίας στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διέρχεται η ελληνική κοινωνία και η οικονομία. Οι αμυντικές βιομηχανίες μπορεί να γίνουν επίσης κερδοφόρες, όχι φυσικά με απαιτήσεις υψηλής κερδοφορίας. Μπορούν να μην είναι ελλειμματικές και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει κανείς λόγος να εφαρμοστούν αυτές οι επιλογές και των κυβερνήσεων, που ξεκινούν από πολύ παλιά και έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη αυτές τις βιομηχανίες.

«Να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά ο πρωθυπουργός»

-Κύριε Δρίτσα, η κυβέρνηση και διά στόματος της κ. Γεννηματά δηλώνει πως θα αντιταχθεί σε αυτές τις απαιτήσεις, ενώ και ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους μας.

-Δεν ξέρω πόσο μεγάλα λόγια λέει η κ. Γεννηματά ή η κυβέρνηση. Αυτό που ξέρω είναι ότι αν ισχύει η χθεσινή διαρροή έτσι όπως δόθηκε, ότι η τρόικα ζητά άμεσο κλείσιμο και πτώχευση των αμυντικών βιομηχανιών και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει η κυβέρνηση. Πρέπει να παραιτηθεί αμέσως μπροστά σε αυτή την εξέλιξη η οποία θίγει καίρια ζητήματα ζωτικής σημασίας και οικονομικά και παραγωγικά και κοινωνικά, αλλά και αμυντικά. Από αυτή την άποψη δεν μπορεί να σταθεί αυτή η κυβέρνηση και πρέπει να ξεσηκωθούν οι πάντες για να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση, αν δεν φύγει μόνη της. Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης είναι σε πολύ χαμηλότερους τόνους από ότι θα έπρεπε. Οι αντιδράσεις πρέπει να είναι άμεσες διά στόματος πρωθυπουργού. Επίσημες και δεσμευτικές. Όλα τα άλλα είναι «με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Γιατί από χθες, συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές τεχνοκρατών μετά το email που έστειλε η τρόικα για να μελετήσουν την εναλλακτική πρόταση, που να συνταιριάζει τις απαιτήσεις της τρόικας σε μια ισορροπία που θα μπορεί ενδεχομένως να γίνει ανεκτή. Από αυτή την άποψη μην κοροϊδεύουν κανένα. Δεν υπερασπίζονται την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν υπερασπίζονται τους εργαζόμενους, ούτε τη στοιχειώδη παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας.

«Ενιαίος αμυντικός φορέας»

-Κύριε Δρίτσα. σε περίπτωση που έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα αντιμετωπίσει το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας;

-Έχουμε πρόσφατα δώσει τις προτάσεις μας διά στόματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον Υμηττό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ενιαίο φορέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στηριγμένο στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας και με διατήρηση και εξυγίανση των παραγωγικών δυνατοτήτων. Μέχρι τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σκάνδαλο από το οποίο επωφελούνται και κομματικοί φίλοι αλλά και ο ιδιωτικός τομέας με επιχειρήσεις που αλώνουν τον αμυντικό βιομηχανικό τομέα και εξαιτίας τους καταρρέουν αυτές οι βιομηχανίες. Υπάρχει δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί αυτός ο πολύ σημαντικός τομέας, να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο και να υπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες της άμυνας της χώρας.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ