2013-09-04 18:49:04
Φωτογραφία για Γιατί οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα ύψη, ανεξαρτήτως Συρίας
Τις τελευταίες εβδομάδες, η αυξανόμενη ένταση στη Συρία έχει οδηγήσει σε νέα υψηλά τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, ο αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το αν ξεσπάσει πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

"Ανεξάρτητα από το αν θα γίνει ή όχι πόλεμος στη Συρία, θεωρώ ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές", ανέφερε ο Sean Hyman, εκδότης του Moneynews σε μηνιαίο newsletter στο Ultimate Wealth Report. "Το αργό WTI θα μπορούσε πολύ εύκολα να κυμανθεί από τα 108 έως τα 117 δολάρια το βαρέλι και το Brent από τα 115 έως τα 125 δολάρια το βαρέλι".

"Έχουμε απεργίες των εργατών στις πετρελαϊκές στη Λιβύη, τις ταραχές στην Αίγυπτο, αλλά και την αναμονή σχετικά με το τι θα συμβεί τελικά στη Συρία. Άρα είναι πολύ πιθανό να ανέβει και το πετρέλαιο" πρόσθεσε.

Στη Συρία το κλίμα έντασης έχει κορυφωθεί, με την αμερικανική Γερουσία να δίνει τελικά το ΟΚ στην πρόταση Ομπάμα για στρατιωτικό χτύπημα, κάτι που κάνει την ανάληψη άμεσης δράσης πολύ πιο ορατή.


Από την άλλη, τις τελευταίες εβδομάδες η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1/6 από τα επίπεδα προ του 2011 – οπότε και ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Κι αυτό λόγω της διακοπής της παραγωγής για έναν μήνα από ενόπλους που έκλεισαν τα βασικά εξαγωγικά λιμάνια της χώρας.

Την ίδια ώρα, η επίθεση κατά πλοίου που διέπλεεε τα Στενά του Σουέζ το περασμένο Σαββατοκύριακο σηματοδοτεί το ολοένα αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Han Pin Hsi, επικεφαλής αναλυτής στον τομέα εμπορευμάτων της Standard Chartered, ανέφερε ότι εάν εξομαλυνθεί η κρίση στη Συρία, αμφιβάλει εάν το Brent θα ξεπεράσει τα 125 δολάρια το βαρέλι. Εκτιμά ότι η τιμή του θα κυμανθεί από 105 έως 115 δολάρια/βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού εκτιμάται στα 5 δολάρια λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη του Brent. Εντούτοις, ο Hsi υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 125 δολάρια αν αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή, όπως λέει, θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας πολλά προβλήματα, άρα δεν θα κρατήσει για πολύ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Societe Generale είχε κάνει την εκτίμηση ότι το Brent, προσώρας, θα ξεπεράσει τα 150 δολάρια/βαρέλι, εάν οι υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης αποφασίσουν να απαντήσουν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της σε ένα στρατιωτικό χτύπημα – πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους αναλυτές.

Την Τετάρτη, το Brent διαπραγματεύεται στα 115,77 δολάρια και το αργό τύπου WTI στα 108,29 δολάρια το βαρέλι.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ