2013-09-05 18:22:50
Φωτογραφία για Η πρόταση της ΓΣΕΕ για την έξοδο από την κρίση... !!!
Πώς θα επιδράσει στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, του ΑΕΠ και της απασχόλησης η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ Η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, ο «άλλος δρόμος», που προτείνει η ΓΣΕΕ παρουσιάστηκε σήμερα στο... πλαίσιο της 15ης ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. «Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση» για το 2013, από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.

Τα κυριότερα στοιχεία της έκθεσης είχαν «διαρρεύσει» (όπως κάθε χρόνο άλλωστε…) και δημοσιεύτηκαν από τα μέσα ενημέρωσης (και τη Voria.gr), οπότε αξία σήμερα είχε η παρουσίαση της ποσοτικοποιημένης πρότασης εξόδου από την κρίση, ώστε να τεκμηριωθεί ότι ο δρόμος των μνημονίων δεν είναι μονόδρομος.

Όπως είπε ο κ. Ρομπόλης, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, «αν αυξηθούν οι μισθοί αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση της απασχόλησης
. Το γνωρίζαμε, αλλά πλέον το λέμε με στοιχεία. Με το νέο μακροοικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε προέκυψε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 751 και μόνο σε 300.000 εργαζόμενους θα σημάνει μόνο για τον πρώτο χρόνο αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75% (αυτή που έχει απομειωθεί κατά 31,3% τα τελευταία τέσσερα χρόνια), αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας. Αμέσως φεύγουμε από την ύφεση. Έχουμε μικρό, αλλά θετικό πρόσημο. Δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να συνοδευτεί από απομείωση του χρέους και επενδύσεις. Με 10% του ΑΕΠ σε συνολικές επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), το ΑΕΠ αυξάνεται επιπλέον του 0,75% κατά 1,7% κάθε χρόνο και δημιουργούνται άλλες 25.000 θέσεις εργασίας. Σε πέντε χρόνια θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ενισχύοντας έτσι το ΑΕΠ κατά 15% αναπληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών 25% που είχαμε στην κρίση. Το υπόλοιπο 10% χάθηκε ανεπιστρεπτί. Κι αυτά ως το 2020. Σε ορίζοντα δεκαετίας θα έχουμε 250.000 νέες θέσεις εργασίας». Για τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περάσουν 20 χρόνια!

Ο κ. Ρομπόλης παραδέχτηκε ότι με βάση αυτό το μοντέλο θα υπάρξει περιορισμένη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία μπορεί να απορροφηθεί από την αύξηση της παραγωγικότητας. Επίσης, σημείωσε ότι από την αύξηση των μισθών δεν επηρεάζεται η πολιτική των επενδύσεων (άλλωστε τώρα βιώνουμε περίοδο αποεπένδυσης) ειδικά του ιδιωτικού τομέα, παρά σε πολύ μικρό βαθμό.

«Δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για νέες επενδύσεις», τόνισε.

Ο κ. Ρομπόλης είπε ότι ο «άλλος δρόμος» περνά μέσα από την ενίσχυση της ζήτησης μέσω δημιουργίας καλύτερων εισοδημάτων, αύξηση των επενδύσεων και ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα. Μόνο το εισόδημα δεν αρκεί. Υπάρχει η τρίτη φάση, όπου θα χρειαστεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα περιλαμβάνει καινοτομική ανασυγκρότηση της χώρας, επενδυτική αναζωογόνηση και μεταμόρφωση του περιφερειακού και τοπικού οικονομικού συστήματος με clusters (ολοκληρωμένα συμπλέγματα δραστηριοτήτων).

Δραματικές απώλειες

Ο ίδιος τόνισε ότι τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από το 2009 από τους μισθωτούς πήγαν σε κέρδη των επιχειρήσεων και σε φόρους του κράτους, ενώ οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα έχουν πέσει πλέον στα 22.325 ευρώ. Οι μέσες αποδοχές στην Ελλάδα το 2010 είχαν φτάσει στο 91% του μέσου όρου της ΕΕ και πλέον είναι στο 83%. Το κόστος εργασίας μειώθηκε 13,9%, αλλά δεν επηρεάστηκαν οι τιμές ούτε στο εσωτερικό, ούτε όμως και των εξαγόμενων προϊόντων. «Τα 37 δισ. ευρώ που έχασαν οι μισθωτοί την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα τη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3%, έγιναν εισόδημα κι όχι επενδύσεις…», είπε.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Ρομπόλης, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων την περίοδο 2010-2013 μειώθηκε κατά 37,2%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2000.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ανεργία επέστρεψε στα επίπεδα του 1961, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος του 2013 θα φτάσει στο 20%-30%και το 2014 στο 31,5%.

Οι κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, δαπάνες υγείας και προνοιακές μεταβιβάσεις) μειώθηκαν από 23,9% του ΑΕΠ (55,2 δισ. ευρώ) το 2009 σε 22% του ΑΕΠ (40,3 δισ. ευρώ) το 2013, σημειώνοντας μία μείωση της τάξης του 26,99%, ανάλογη με τη μείωση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2013.

Ο Γ. Παναγόπουλος

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι «δεν είμαστε οπαδοί του success story του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης, καθώς θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ρυθμοί ανάπτυξης 3%-3,5% ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια προκειμένου να πέσει η ανεργία στο 10%. Συνεχίζεται η ακροδεξιά πολιτική, που είναι βαθύτατα συντηρητική και διχαστική για πολίτες και εργαζόμενους. Το κράτος συμπεριφέρεται σαν το χειρότερο ιδιώτη εργοδότη, κατακρεουργώντας τα εργασιακά δικαιώματα. Μιλούν για ανάπτυξη και εθνική αξιοπρέπεια όταν η χώρα κυβερνάται με φαξ του κ. Ματίας Μορς και υπόγειες εντολές του κ. Τράα. Το πρόβλημα δεν είναι η κινητικότητα, αλλά οι κρυμμένες απολύσεις πίσω από τη στάχτη της. Δεν ικανοποιούν πλέον τις ανάγκες της αναδιάρθρωσης, αλλά τις ανάγκες της τρόικας, που δεν είναι δημοσιονομικές, αλλά να σπάσει η παρθενία των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων».

Ο κ. Παναγόπουλος έκανε και αυτοκριτική (έχουμε ευθύνες, κάναμε κι εμείς λάθη), ενώ επέρριψε ευθύνες και στη Δικαιοσύνη. «Το ΣτΕ πότε θα βγάλει την απόφασή του επί της προσφυγής της ΓΣΕΕ για το δεύτερο μνημόνιο; Υπάρχει διαρροή ότι είναι έτοιμη η απόφαση και θετική σε κάποια τμήματά της. Γιατί δεν την καθαρογράφουν και δε δημοσιεύεται;», είπε.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιλέγει να μη δώσει συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ για να αποφύγει να δώσει απαντήσεις δημοσίως στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες όταν λέει ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει στους συνταξιούχους. Τέλος χαρακτήρισε «παγίδα» την ανεργία των νέων (άνω του 60%), επειδή όπως είπε οι νέοι είναι μόνο το 25% των ανέργων, όταν το 75% είναι άνω των 45 ετών και εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα...
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ