2013-09-12 12:10:54
Φωτογραφία για Αιμορραγίες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες λόγω ανώνυμων γενόσημων
ΙΑΤROI.EU. Αιμορραγίες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες λόγω ανώνυμων γενόσημων

Πολλές γυναίκες που κατανάλωσαν ήδη τα εν λόγω ανώνυμα γενόσημα παρουσίασαν αιμορραγικά επεισόδια και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σύμφωνα με τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα του Καναδά Toronto Star.

Πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση ανώνυμων γενόσημων με χώρα παρασκευής την Ινδία. Τα συγκεκριμένα αντισυλληπτικά αντί να περιέχουν την ενεργή δόση δραστικής ουσίας, περιείχαν πολλά placebo (ψεύτικες δραστικές ουσίες) ή ακόμα και ζάχαρη!

Μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, η δρ. Jennifer Blake, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Καναδά, ζήτησε από το υπουργείο Υγείας της χώρας να δώσει άμεση λύση στο θέμα των ελαττωματικών αντισυλληπτικών που έχουν κατακλύσει την αγορά τους τελευταίους μήνες.

Ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η ανάκληση ενός μεγάλου αριθμού ελαττωματικών χαπιών, μέσα από δύο ιατρικές ενώσεις, που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 35.000 γιατρούς σε εθνικό επίπεδο και οι οποίες καλούν την Οττάβα να ξεκαθαρίσει την «πανωλεθρία» που προκάλεσαν τα ανώνυμα ινδικά γενόσημα.


Και οι δύο ενώσεις, αυτή των Μαιευτήρων και των Γυναικολόγων του Καναδά μαζί με το Κολλέγιο των Οικογενειακών Γιατρών της χώρας, ζήτησαν από την Ομοσπονδιακή υπουργό Υγείας να εφαρμόσει ένα σχέδιο με το οποίο θα προστατεύσει το κοινό και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο υγειονομικό σύστημα.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα γύρω από το όλο ζήτημα της ποιότητας τώρα», τόνισε η κυρία Jennifer Blake, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν είχε ποτέ απασχολήσει τους Καναδούς στο παρελθόν. Είχαμε ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα για την αντισύλληψη και τώρα αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ασφαλείας».

Στις επιστολές τους οι δύο ιατρικές ενώσεις εφιστούν την προσοχή στις εταιρείες που παράγουν ανώνυμα γενόσημα στην Ινδία, αλλά και στην πρακτική των φαρμακοποιών, οι οποίοι αντί για τα συνταγογραφούμενα από τους γιατρούς φάρμακα δίνουν το φθηνότερο γενόσημο με βάση τη δραστική ουσία στους ασθενείς, δηλαδή αυτό που θέλει η τρόικα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα με τη συνταγογράφηση της δραστικής.

«Ανησυχούμε που άνθρωποι έρχονται σε αυτό το σημείο χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό για την υγεία των γυναικών και δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται την φύση αυτού του θηρίου», επεσήμανε η κ. Blake.

Από τον Απρίλιο το Health Canada (Ομοσπονδιακός Οργανισμός υπεύθυνος για την διατήρηση και προαγωγή της υγείας των πολιτών) έχει εκδώσει αίτημα απόσυρσης για τρία γενόσημα αντισυλληπτικά το Alysena από την Apotex και τα Freya-28 και Esme 28, τα οποία παράγονται στην Ινδία από την Famy Care για την Mylan Pharmaceuticals, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Περισσότερα από 620.000 πακέτα τραβήχτηκαν από τα ράφια εκείνο το διάστημα, ενώ γύρω στα 430.000 από αυτά τα πακέτα είχαν διανεμηθεί ήδη σε Καναδές, σύμφωνα με την IMS Brogan (εταιρεία που παρακολουθεί τα δεδομένα στην υγεία και την περίθαλψη).

Τα σκευάσματα Esme και Freya είναι και τα δύο καινούρια στην καναδική αγορά. Η Mylan λάνσαρε το Esme τον Οκτώβριο του 2012, ενώ το Freya εισήχθη στην αγορά τον Μάιο του 2013. Η ινδική Famy Care που παράγει και συσκευάζει το Freya και το Esme για την Mylan ισχυρίζεται ότι εξάγει περισσότερα από 150 εκατ. παρτίδες από αντισυλληπτικά κάθε χρόνο.

Σε παρόμοιους κινδύνους θα μπορούσαν να εκθέτουν τους Έλληνες η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση με το μέτρο της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας και τον διακηρυγμένο στόχο των δανειστών να φτάσει η κατανάλωση φθηνών γενόσημων στη χώρας μας στο 60% μέχρι το τέλος του χρόνου, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στα ανώνυμα σκευάσματα από τρίτες χώρες όπως η Ινδία.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ