2013-09-12 14:30:04
Φωτογραφία για Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες
Ένα από τα κορυφαία ζητήματα που συνεχίσουν να χωρίζουν τις δύο χώρες Ελλάδα-Αλβανία είναι το θέμα της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, που είχε υπογραφεί... (επί θητείας Ντόρας Μπακογιάννη) και ήταν αποτέλεσμα μακρών και επίπονων συνομιλιών.

Η συμφωνία αυτή θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική όχι τόσο επειδή προσέφερε πλεονεκτήματα στη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά διότι για πρώτη φορά σε ολόκληρη την περιοχή συνομολογήθηκε συμφωνία οριοθέτησης όλων των θαλάσσιων ζωνών (υπαρχουσών και μελλοντικών) στη βάση των προβλέψεων της Συνθήκης περί Δικαίου της Θάλασσας.

Κάτι που αποτελεί πάγια θέση της χώρας μας και βασικό σημείο σύγκρουσης με την Τουρκία, η οποία δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας –γεγονός που εμποδίζει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και ευνοεί την διατύπωση γενικευμένης αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο.

Η συμφωνία αυτή –με πρωτοβουλία του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα- παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο, υπό το βάρος κραυγών για εθνική προδοσία και παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους Έλληνες την ακύρωσε.


Στην Αθήνα, πάντως, η εκτίμηση ήταν ότι η Τουρκία –η οποία διατηρούσε σχέσεις και με τον Ράμα- έβαλε το «χέρι» της για να ακυρωθεί η συμφωνία, που δημιουργούσε ένα «τετελεσμένο» και νομικό προηγούμενο στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έκτοτε τα Τίρανα επέμειναν σε γενική επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ενώ η Αθήνα επέμεινε σταθερά ότι η συμφωνία ισχύει –και μάλιστα ελήφθησαν υπόψη οι προβλέψεις της για την οριοθέτηση των «οικοπέδων» στο Βόρειο Ιόνιο, τα οποία έχει προσφέρει το ΥΠΕΚΑ για πετρελαϊκές έρευνες.

Ο Ράμα –που επισκέφτηκε ανεπίσημα την Ελλάδα και είχε συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο- επανειλημμένα επέμεινε στην επιλογή του για προσφυγή εναντίον της συμφωνίας και ζητά συνομιλίες με «καλή θέληση και αμοιβαία εμπιστοσύνη» για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό.

Επειδή όμως, και μόνο η αποδοχή της αλβανικής απαίτησης για επαναδιαπραγμάτευση θα αποτελεί μία σημαντική υποχώρηση της Αθήνας και με δεδομένο ότι αυτή η νέα διαδικασία έχει αποκλειστικό σκοπό να οδηγήσει σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την Αλβανία και πιο «χαλαρή» εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.

Επειδή ένα άλλο επώδυνο ζήτημα που έχει δημιουργήσει πολλά (και πρακτικά) προβλήματα στις διμερείς σχέσεις είναι το θέμα των τοπωνύμιων. Στα διαβατήρια και τα άλλα έγγραφα που εκδίδει η Αλβανία για χιλιάδες Αλβανούς που έχουν γεννηθεί ως παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα, οι ελληνικές πόλεις γέννησης αναγράφονται με την αλβανική ονομασία.

Απροκάλυπτα η Αλβανική Κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση προβάλλουν πλέον τις αλλυτρωτικές βλέψεις τους κατά της χώρας μας. Πρόσφατο παράδειγμα της έξαρσης της Αλβανικής Νοοτροπίας και επεκτατισμού, αποτελεί και η εμφάνιση του Αλβανικής καταγωγής ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Κάτσε, που εμφανίστηκε στο λογαριασμό του στο twitter με κόκκινη φανέλα και το σήμα του UCK.

Είναι πλέον σαφές, παρά τις προσπάθειες που κάνουν από την Ελληνική Κυβέρνηση, είτε αποσιωπόντας θέματα μείζονος εθνικής σημασίας, είτε «διαπραγματευόμενη» στο παρασκήνιο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ότι, οι γείτονές μας τόσο στα Βόρεια όσο και στα Ανατολικά σύνορά μας, εποφθαλμιούν δικά μας χωρικά ύδατα, εφάδη και νήσους. Το ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα της ελληνικής κοινωνίας είναι ένα και πολύ απλό, το εξής: «Γιατί η Κυβέρνηση – τη δύσκολη για την χώρα μας χρονική περίοδο – συμπεριφέρεται με τάσεις ηττοπάθειας και απεμπολή κάθε κυριαρχικό μας δικαίωμα;»

Ο γγ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για τα οποία μάλιστα μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου φέρνει στη δημοσιότητα, αφού από την Κυβέρνηση ο Ιερός Θεσμός του Κοινοβουλίου βάναυσα κακοποιείτε από την ελληνική κυβέρνηση των δωσίλογων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ