2013-09-15 07:30:07
Φωτογραφία για Βάση κρουαζιερόπλοιων ο Πειραιάς
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε χθες τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία της. Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη της πρώτης φάσης, που αφορά την κατασκευή 3 θέσεων για μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Του Γιώργου Λιάλιου

Τελείωσε και τυπικά η διαμάχη για τον χώρο δημιουργίας λιμένα κρουαζιέρας στην Αττική. Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία Κέντρου Κρουαζιέρας στο λιμένα Πειραιά, όπως είχε αποφασιστεί από το 2011. Μετά την αδειοδότηση του έργου, ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη της πρώτης φάσης του έργου, που αφορά την κατασκευή 3 θέσεων για μεγάλα, νέας γενιάς κρουαζιερόπλοια.

Σύμφωνα με την απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του 2006 για την περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, την οποία υπέγραψε χθες ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, το Κέντρο Κρουαζιέρας θα χωροθετηθεί στην ακτή Μιαούλη και θα περιλαμβάνει, εκτός από λιμενικά έργα, τη δημιουργία ενός νέου επιβατικού σταθμού και χώρων στάθμευσης. Μελλοντικά, δε, θα προβλέπει τη δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο του τραμ. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις και θα εξυπηρετεί 6 κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς (μήκους μεγαλύτερου των 300 μέτρων).


«Οι εντολές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι το αναπτυξιακό αυτό έργο να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες ώστε να καταστεί ο Πειραιάς ακόμα ελκυστικότερος στην προσέλκυση του θαλασσίου τουρισμού και της κρουαζιέρας», αναφέρει η χθεσινή δήλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Με το νέο έργο δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές έτσι ώστε να καταστεί ο λιμένας του Πειραιά επαρκώς ανταγωνιστικός στον κλάδο της κρουαζιέρας, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τη στρατηγική του θέση και αναβαθμίζοντας παράλληλα το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας». «Μετά την έκδοση της απόφασης, ξεκινάει η διαδικασία της προκήρυξης και της κατασκευής της πρώτης φάσης του έργου (3 θέσεις) προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, Γιώργος Ανωμερίτης. «Το λιμάνι κρουαζιέρας του Πειραιά καθίσταται ο κύριος κόμβος κρουαζιέρας της Αν. Μεσογείου, στήριγμα ανάπτυξης της ελληνικής κρουαζιέρας και των νησιών μας. Για τον Πειραιά και το λιμάνι του είναι μία σημαντική μέρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου λαμβάνει ειδική μέριμνα για την προστασία του «ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή», με το οποίο το Κέντρο Κρουαζιέρας θα γειτνιάζει. Επίσης, ορίζει η επέκταση του λιμένα να γίνει σε συνέχεια των υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων και να ερευνηθεί με συσκευές υποβρύχιας διασκόπησης όλη η υποθαλάσσια έκταση του έργου για τυχόν εντοπισμό αρχαιοτήτων. Ακόμη, να δημιουργηθεί μια ζώνη πρασίνου στη νότια πλευρά της λιμενικής ζώνης, κοντά στο Κονώνειο Τείχος και το ταφικό μνημείο, ώστε να διευκολυνθεί η επισκεψιμότητά τους.

Με τη δρομολόγηση του έργου στο λιμάνι του Πειραιά έκλεισε πλέον και τυπικά το θέμα της «βάσης» κρουαζιέρας για την Αττική. Ωστόσο, η υλοποίηση του έργου δεν είναι απλή υπόθεση (βλ. «Κ» 5/9/13). Το πρόβλημα προκύπτει από την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, μια εξέλιξη που απειλεί να αναστείλει τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί για τη χρηματοδότηση του νέου λιμένα κρουαζιέρας. Δύο εκτιμάται ότι είναι οι πιθανές λύσεις: η «απόσχιση» της κρουαζιέρας από τον ΟΛΠ με τη δημιουργία μιας νέας θυγατρικής. Ή η εξασφάλιση δέσμευσης από τον επενδυτή που θα αναλάβει τον ΟΛΠ ότι θα προχωρήσει την επένδυση στην κρουαζιέρα με ίδια κεφάλαια και μικρότερη κοινοτική συμμετοχή.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ