2013-10-03 22:00:10
Φωτογραφία για Η σκοτεινή υπόθεση και ο «ιθύνων νους» του μυστικού internet...
Άλλοτε ήταν δύσκολο, Σήμερα είναι πανεύκολο. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να «κατεβάσει» ένα Tor περιηγητή και... τσουπ! Έτοιμος να καταβυθιστεί στα σκοτεινά και αχαρτογράφητα νερά του Deep Internet και να πιάσει «λαβράκια» τα οποία δεν θα βρει ποτέ καμία mainstream μηχανή αναζήτησης.

Εκεί δρούσε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, η οποία ήρθε προ ολίγου καιρού στο φως της δημοσιότητας, ο οποίος επιχείρησε να δώσει σάρκα και οστά σε ένα επικίνδυνο πείραμα: την ίδρυση του απόλυτου τόπου ελεύθερης οικονομίας έξω από κάθε συστημική κυβερνητική παρέμβαση, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει και να πουλήσει ελεύθερα από γλειφιτζούρια μέχρι βαριά ναρκωτικά, όπλα και... συμβόλαια θανάτου! Τον περίφημο Δρόμο Του Μεταξιού (Silk Road).

-Ποιος είναι ο Ρος Ουίλιαμ Ούλμπριχτ

Το όνομά του είναι Ρος Ουίλιαμ Ούλμπριχτ και φέρεται να είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του Silk Road, ενός μυστικού δικτυακού τόπου στον Βαθύ Ιστό (Deep Web), όπου επί χρόνια έδινε τη δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης πάσης φύσεως αγαθών. Σύμφωνα με το FBI τα οικονομικά του οφέλη μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 3.4 εκ. δολάρια.


Ο Ούλμπριχτ σπούδασε φυσική και χημεία στο State University της Πενσιλβάνια και εργάστηκε ως μηχανικός. Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών εργασιών και ερευνητικών μελετών σε συναφή γνωστικά πεδία, ενώ έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομία. Οπαδός της Αυστριακής Σχολής Οικονομικής σκέψης, η οποία αποθεώνει τον άκρατο οικονομικό φιλελευθερισμό δίχως κανένα συστημικό περιορισμό.

Το FBI τον παρακολουθούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου τελικά κατάφερε να εντοπίσει τον μυστικό server του ιστότοπου.

Το τελικό χτύπημα ήρθε όταν, εκβιαζόμενος από κάποιον χρήστη του Silk Road, ο οποίος τον απειλούσε ότι θα τον κατέδιδε αν δεν του έδινε 500 χιλιάδες δολάρια, ο Ούλμπριχτ αποφάσισε να «νοικιάσει» ένα πληρωμένο δολοφόνο για να βγάλει από τη μέση τον εκβιαστή.

Τότε ήταν που οι αρχές παρενέβησαν και προέβησαν στη σύλληψη και κράτησή του στο Σαν Φρανσίσκο.

-Τι είναι το Silk Road 

Ίσως έχετε ακούσει για το περίφημο Silk Road (Δρόμο του Μεταξιού) που έχει μπει ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο των αρχών και των δημοσιογραφικών ερευνών: πρόκειται ουσιαστικά για το eBay του Deep Web, στο οποίο μπορεί να γραφτεί οποιοσδήποτε χρήστης και να επιδοθεί ανώνυμα σε κάθε είδους αγοραπωλησίες, αφήνοντας feedback για τις ενέργειές τους.

Ο Δρόμος του Μεταξιού είναι ένας καλά κρυμμένος ιστότοπος στα βαθύτερα στρώματα του Διαδικτύου, στον οποίο σύμφωνα με έκθεση του Forbes λαμβάνουν χώρα ετησίως αγοραπωλησίες ύψους 22.000.000 δολαρίων.

Και το πρόβλημά με αυτό τον ιστότοπο δεν είναι το ότι αποτελεί απλά μία ανώνυμη αγορά, αλλά τα ίδια τα προϊόντα που πωλούνται και αγοράζονται: από εργαλεία κηπουρικής και βιβλία μαγειρικής μέχρι βαριά παυσίπονα, ηρεμιστικά χάπια, μαριχουάνα και ηρωίνη.

-Τι είναι ο Βαθύς Ιστός (Deep Web)

Φανταστείτε ένα παγόβουνο... Ό,τι εκτείνεται έξω από την επιφάνεια της θάλασσας (άντε και λίγο πιο κάτω) είναι, εντελώς χονδροειδώς, το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε και στο οποίο έχουμε πρόσβαση μέσω mainstream περιηγητών και μηχανών αναζήτησης. Φανταστείτε τώρα τι εκτείνεται από κάτω έως τα τρίσβαθα του ωκεανού... Ε αυτός είναι ο «Βαθύς Ιστός».

Στις μέρες μας, οι πιο «ψαγμένες» διαδικτυακές κοινότητες δεν βρίσκονται πλέον ούτε στα πεπαλαιωμένα BBS συστήματα ούτε στο Usenet: δύο παραδείγματα τεχνολογιών που έκαναν ευκολότερη τη ζωή των «κανονικών» χρηστών, προσφέροντας όμως ταυτόχρονα στους «σκοτεινούς» χρήστες τους λιγότερο επικίνδυνους τρόπους επικοινωνίας.

Πρόκειται για ένα εντελώς «άλλο» Διαδίκτυο, που εκτείνεται πέρα από αυτό στο οποίο μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google, κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ξέρουμε και όπου εύκολα μπορεί κανείς να κρυφτεί ανώνυμα και – το κυριότερο απ' όλα – ασφαλέστερα από το «μακρύ χέρι» του νόμου.

Το Βαθύ Δίκτυο έχει δύο έννοιες, οι οποίες προσδιορίζουν δύο πράγματα:

Η πρώτη αναφέρεται σε πράγματα όπως οι on line τραπεζικοί λογαριασμοί του καθενός από εμάς, στους οποίους δεν μπορεί να έχει κανείς εύκολη πρόσβαση, εφόσον είναι κρυμμένοι πίσω από ένα σύστημα επιβεβαίωσης και ταυτοποίησης στοιχείων (authentification system) που απαιτεί στην καλύτερη περίπτωση «όνομα χρήστη» και «κωδικό πρόσβασης» και στη χειρότερη άλλα πιο πολύπλοκα μέσα ταυτοποίησης.

Η δεύτερη – και αυτή που μας ενδιαφέρει – αναφέρεται σε περιεχόμενα και αρχεία κρυμμένα πίσω από έναν αδιαπέραστο τοίχο ανωνυμίας, στα οποία μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση μονάχα μέσω λογισμικών συστημάτων τύπου Tor (συντομογραφία του Onion Router) που επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν ανώνυμα, ανασύροντας διευθύνσεις που δεν μπορεί να «πιάσει» ένας τυπικός περιηγητής.

Στην περίπτωση του λογισμικού Tor, αυτές οι διευθύνσεις έχουν την προέκταση .onion και όχι .com ή .org, αλλάζοντας διαρκώς και μη παραμένοντας ποτέ στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μία από αυτές τις διευθύνσεις είναι η The Hidden Wiki, ένας κατάλογος που οδηγεί σε όλες τις άλλες διαρκώς μεταβαλλόμενες διευθύνσεις: πολλές από αυτές περιέχουν καθ όλα αποδεκτό υλικό που μπορεί κανείς να βρει παντού. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για πολλές άλλες.

Για περισσότερες ιστορίες από τον «Βαθύ Ιστό», διαβάστε to Deep Web:Η σκοτεινή πλευρά του Internet που δεν βλέπεις!
iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ