2013-10-04 05:55:05
Φωτογραφία για Δεν τα βρήκαν για την αναστολή της βουλευτικής αποζημίωσης
Στον «πάγο» μπαίνουν οι τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής που αφορούν στην αναστολή χορήγησης βουλευτικής αποζημίωσης σε... βουλευτές που διώκονται για βαριά κακουργήματα, και συγκεκριμένα των υπόδικων βουλευτών του ναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή.

Κι αυτό γιατί, το ζήτημα τελικώς δεν ετέθη επίσημα την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων, αφού στις προπαρασκευαστικές επαφές που έγιναν δεν διαπιστώθηκε ομοφωνία.

«Πρέπει να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει από αυτή την πρωτόγνωρη υπόθεση της Χρυσής Αυγής στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά και στην Ολομέλεια, με τη νέα Σύνοδο που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα» ήταν η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δια στόματος του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι «γενικό», αφού εκτός από τις περικοπές των βουλευτικών αποζημιώσεων και προνομίων, υπάρχει και το ζήτημα της αναπλήρωσης βουλευτικών εδρών αλλά και οι άρσεις ασυλιών που εκκρεμούν για τους υπόδικους χρυσαυγίτες.


Ο ίδιος μάλιστα, επισήμανε τον κίνδυνο η συγκεκριμένη ρύθμιση «να δημιουργήσει ''προηγούμενα'' που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και για άλλα κόμματα ή για άλλους βουλευτές», ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει καμία τροπολογία αν δεν θα αφορά ειδικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής και τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε, αφότου επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ, να διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε και η τοποθέτηση του επιτελείου των ΑΝΕΛ που ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής ότι δεν επιθυμεί να ληφθούν αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα πριν την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, αλλά κατόπιν αυτής, ώστε η Βουλή να έχει σαφή εικόνα.

Στον αντίποδα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενημέρωσαν τον Βαγγέλη Μειμαράκη πως είναι σύμφωνοι με την θέσπιση αυστηρών ρυθμίσεων για όσους βουλευτές διώκονται για σοβαρά αδικήματα.

Στην Διάσκεψη πάντως, συμμετείχε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνουν πιο χαλαροί οι έλεγχοι στα αυτοκίνητα των μελών της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν γίνεται να μας ελέγχουν τα αυτοκίνητα κάθε πέντε λεπτά».

«Αν δεν θέλετε να σας ελέγχουν κάθε πέντε λεπτά, να μην μπαινο-βγαίνετε στην Βουλή κάθε πέντε λεπτά» ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αφοπλιστική απάντηση Μειμαράκη.

Στο μεταξύ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποσταλούν στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, δεκάδες αιτήσεις για άρση ασυλίας βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος από επιμέρους δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί κατά τις έρευνες των δικαστικών αρχών και αφορούν στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας, ώστε έως το τέλος Οκτωβρίου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μιλώντας την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός ανέφερε πως στο «νέο» αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να συγκεράσει τις τέσσερις προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα -από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ- ενώ παράλληλα θα υλοποιεί την απόφαση - πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η πρόταση Αθανασίου, να του δοθεί περιθώριο μίας εβδομάδας ώστε να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ωστόσο, να ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί τέσσερις προτάσεις νόμου.

Η ίδια άλλωστε, χαρακτήρισε ως «άκρως προσβλητικό να νομίζει κανείς ότι θα συζητηθούν οι προτάσεις νόμου των κομμάτων κατά του ρατσισμού μέσα σε μια ώρα (σ.σ.: τόσος χρόνος είχε δοθεί για το θέμα στη χθεσινή συζήτηση)», και υπογράμμισε πως «ο εκφασισμός της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής δεν προοδεύουν μόνο ''χάρη'' σε ναζιστικές οργανώσεις, αλλά πατούν και εδράζονται πάνω σε φασιστικές λογικές και πρακτικές».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι «ενοχλούν πάρα πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επιτυχίες του πρωθυπουργού στο ευρωπαϊκό πεδίο και στις ΗΠΑ, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες του για τους θεσμούς της Δημοκρατίας».

Θετικός στον συγκερασμό των προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί, εμφανίστηκε από τη ΝΔ ο Ανδρέας Κουτσούμπας, ενώ η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής από τις έξι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου.

«Από αυτές φυσικά δεν εξαιρείται, ούτε το ΚΚΕ» ανέφερε η βουλευτής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος εξαίρεσε το κόμμα του από τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου.

«Άκουσα τον κ. Κουκουλόπουλο να δηλώνει σε ραδιοφωνικό σταθμό πως το ''συνταγματικό τόξο'' είναι ορολογία του ΠΑΣΟΚ. Εφόσον ισχύει αυτό, δηλώνω πως οι ΑΝΕΛ είναι εκτός συνταγματικού τόξου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως η τροπολογία της κυβέρνησης για την διακοπή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, των οποίων βουλευτές ή ο αρχηγός, βαρύνονται με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος και την κατέθεσε.

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου πάντως, έκανε γνωστό ότι το κόμμα της δεν θα δεχθεί αποσπασματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή.

Με ένα μανιφέστο κατά του συστήματος και αφορισμούς κατά του «ντόπιου κατεστημένου» τοποθετήθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του «δεν θα μολυνθεί από τον ιό του συστήματος».

Μιλώντας επί της ουσίας για πρώτη φορά, μετά τις συλλήψεις βουλευτών και μελών του ακροδεξιού μορφώματος, ο Δημήτρης Κουκούτσης επιτέθηκε στα κόμματα του συνταγματικού τόξου, κατηγορώντας τα ότι «αφήνουν στην άκρη τις υποτιθέμενες διαφορές και συνασπίζονται εναντίον μας».

Ο ίδιος μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα, σε μια μελλοντική συνεδρίαση της Επιτροπής «να προστατεύσουμε την εθνική μνήμη από κάθε νέο γενίτσαρο, να δούμε κάποτε ένα νομοσχέδιο ενάντια στο ρατσισμό απέναντι στους Έλληνες».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ