2012-04-11 09:37:33
Φωτογραφία για Ικανοποιημένοι οι Τραπεζίτες
Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η διαμόρφωση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, με την πρώτη που αφορά το γενικό μέρος και τη δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να λαμβάνει χώρα πιθανώς και σήμερα, ενώ η δεύτερη, με την εξειδίκευση των κρίσιμων παραμέτρων, θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα.

Βασικά θέματα παραμένουν ανοιχτά, με τις ενδείξεις να είναι ενθαρρυντικές για τις τράπεζες και τη δυνατότητά τους να παραμείνουν ιδιωτικές, κάτι που πυροδότησε χθες τη σημαντική άνοδο στις μετοχές του κλάδου.

Οι πυρετώδεις διεργασίες/διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, τρόικας και τραπεζών, ανέδειξαν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας και παρότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και η τρόικα εργάζονται με πραγματικά εντατικό ρυθμό, σε συνεργασία και με συμβούλους, αποδείχθηκε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να ανακοινωθεί συνολικά το πλαίσιο πριν από το Πάσχα.


Ετσι, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν βασικοί άξονες της διαδικασίας, όπως και ο τρόπος χρηματοδότησης του ΤΧΣ με ομόλογα του EFSF, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα, θα συνεχιστούν οι διεργασίες για να καταρτιστούν οι τελικές αποφάσεις. Και πάλι, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το χρόνο έκδοσής τους.

Στις 20 Απριλίου, οι τράπεζες πρόκειται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα του 2011 και άρα, ως τότε θα πρέπει να υπάρχει το σχετικό κείμενο, αν και τραπεζικά στελέχη κοντά στη διαδικασία δεν αποκλείουν να υπάρξει περαιτέρω παράταση, αφού τα θέματα είναι σύνθετα.

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα να περιοριστούν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες, χάρη σε συνδυασμό μέτρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν αρκετά λιγότερα από τα 50 δισ. ευρώ που υπάρχουν από τη δανειακή σύμβαση. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας προτάσεις που να οδηγούν σε μείωση των κεφαλαιακών αναγκών, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως το τραπεζικό σύστημα θα τελεί υπό το στρατηγικό έλεγχο του βασικού του μετόχου που είναι το Δημόσιο.

Μεταξύ των προτάσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό είναι ο περιορισμός των εποπτικών κεφαλαίων που χρειάζονται μέσω της αποτύπωσης του αναβαλλόμενου φόρου ως εκκαθαρισμένης απαίτησης του Δημοσίου στο ενεργητικό των τραπεζών, η οποία και αφαιρείται έτσι από τα εποπτικά κεφάλαια, με όφελος της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ για τον κλάδο.

Υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση που αφορά τον τρόπο αποτύπωσης των ζημιών από το PSI και συγκεκριμένα, να γίνει στην ονομαστική αξία με haircut 53,5% και όχι με συντελεστή 74,2% επί της καθαρής παρούσας αξίας, μέσω της αξιοποίησης εγγυήσεων από τον EFSF, με το επιχείρημα ότι ήδη τα νέα ομόλογα που αντικατέστησαν τα «κουρεμένα» έχουν υποστεί μεγάλη μείωση της αξίας τους. Το συγκεκριμένο θέμα άπτεται τεχνικών ζητημάτων που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και εκτιμάται ότι εάν υιοθετηθεί, θα φέρει όφελος της τάξης των 8 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]

Κρίσιμη η αποσαφήνιση των όρων για τα capital plans

Η αποσαφήνιση το συντομότερο δυνατόν των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι κρίσιμη, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να οριστικοποιηθούν τα capital plans των τραπεζών. Εχουν υποβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά εύλογα περιέχουν «αστερίσκους», με την έννοια ότι σημαντικό μέρος τους, αυτό που αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τα τραπεζικά ιδρύματα, δεν μπορεί να σχεδιαστεί πριν υπάρξει το αναγκαίο πλαίσιο.

Από την τιμή στην οποία θα γίνουν οι αυξήσεις και από τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες μετόχους για να συμμετάσχουν κρίνεται η επιτυχία τους, η οποία συναρτάται και με τη δυνατότητα να πετύχουν «σκληρή» αναδοχή, δηλαδή εγγύηση από τον ανάδοχο για κάλυψη της αύξησης. Η προσπάθεια των διοικήσεων κινείται σε πολλά επίπεδα αυτή την περίοδο: να πειστεί η κυβέρνηση και κυρίως η τρόικα για ένα πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης που θα διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος, να πειστούν οι ιδιώτες μέτοχοι να συμμετάσχουν και, τέλος, να πειστούν οι διεθνείς αγορές, ανάδοχοι και θεσμικά χαρτοφυλάκια για τις προοπτικές της εγχώριας τραπεζικής αγοράς.

Η αγωνία παρατείνεται για τα ζητήματα αυτά, για παράδειγμα, για τον αριθμό των warrants που θα λάβουν οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου και θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τη συμμετοχή στις αυξήσεις. Τα τραπεζικά επιτελεία πάντως υλοποιούν παράλληλα σχεδιασμό για την ενίσχυση των κεφαλαίων με οργανικούς τρόπους, τους οποίους και αναλύουν στα capital plans, τα οποία εξετάζει η Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο να έχουν εγκριθεί έως τα τέλη Απριλίου ώστε στη συνέχεια να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα των αυξήσεων.

Ωθηση στο χρηματιστήριο παρά τη μεταβλητότητα

Η θετική για τον κλάδο τροπή που παίρνουν οι διεργασίες έδωσε ώθηση, χθες, χρηματιστηριακά στις τράπεζες, όπου συντηρείται πάντως η μεταβλητότητα, όσο δεν αποσαφηνίζονται πλήρως οι παράμετροι της ανακεφαλαιοποίησης.

Ειδικά οι ενδείξεις ότι γίνονται δεκτά, προς όφελος των τραπεζών, δύο αιτήματά τους για τον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών που θα κληθούν να καλύψουν, από τον αναβαλλόμενο φόρο και από την αποτύπωση των ζημιών από το PSI, πυροδότησαν την άνοδο των τραπεζικών τίτλων.

Ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο κατά 21,05%, ενώ η Εθνική κέρδισε 24,24% και έκλεισε στα 2,05 ευρώ και η Alpha Bank [ACBr.AT] είχε άνοδο σε ποσοστό 27,08%, με τελική τιμή τα 1,07 ευρώ. Η Eurobank [EFGr.AT] έκλεισε στα 0,669 ευρώ, με άνοδο κατά 28,65% και η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 27,31% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 0,331 ευρώ.

Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών έφθασαν σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο στη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ επίσης μεγάλη άνοδο είχε το σύνολο του κλάδου. Η Marfin Popular Bank ενισχύθηκε κατά 19,82%, στα 0,26 ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά 25,38%, στα 0,499 ευρώ και η ATEbank κατά 25,13%, στα 0,249 ευρώ. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ