2012-04-12 13:45:41
Φωτογραφία για Ιταλία: άνεργοι και μικρομεσαίοι καταφεύγουν στην αυτοχειρία
Εχει συγκροτηθεί δίκτυο ψυχολογικής βοήθειας. Μικρομεσαίοιεπιχειρηματίες, τεχνίτες, άνεργοι, θύματα της οικονομικής ύφεσης που προκαλείκύμα αυτοκτονιών στην Ιταλία, ένα δράμα που σκορπίζει αγωνία στη χώρα καιαπέναντι στην οποία μια ένωση επιχειρήσεων συγκρότησε ένα δίκτυο ψυχολογικήςβοήθειας.     

 Τις τελευταίες εβδομάδες τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχεδόν καθημερινάμεταδίδουν την κατάληξη της απεγνωσμένης προσπάθειας ενός επιχειρηματία πουέχει καταρρεύσει από τα χρέη, που κλείνει την επιχείρησή του ή απολυμένουςμισθωτούς χωρίς ελπίδα τη στιγμή που ανεργία έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ 9,3% τοΦεβρουάριο.Μια από τις περιπτώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα ήταν η αυτοπυρπόλησηστα τέλη Μαρτίου στη Μπολόνια (βόρεια Ιταλία) ενός οικοδόμου εναντίον τουοποίου είχε ασκηθεί δίωξη γιατί δεν είχε πληρώσει την εφορία.  Ο οικοδόμοςπέθανε  ύστερα από εννέα ημέρες επιθανάτιας αγωνίας.     

Τα δράματα αυτά προκαλούν έντονη συναισθηματική φόρτιση σε όλη τη χώρα.Είναιένα τραγικό σημάδι απελπισίας, μια μοναδική περίπτωση απόγνωσης που δείχνει μιαστιγμή μεγάλης δυσκολίας", σχολιάζει ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός αριστερήςκυβέρνησης μετά την αυτοπυρπόληση του οικοδόμου
. Επικεφαλής του κόμματος PDLτουΣίλβιο Μπερλουσκόνι,ο Αντζέλικο Αλφάνο δηλώνει«βαθιά πληγωμένος» από ένα «κύμα αυτοκτονιών εξαιτίας των οικονομικώνπροβλημάτων, το οποίο ουδέποτε είχε τόση διάρκεια».    Είναι η «αντανάκλαση μιας ανυπόφορης κατάστασης σεοικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, και όχι διάφορα μεμονωμένα γεγονότα»,τόνισε ο Σέρτζιο Μαρκιόνε,οπρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.    

Ο ηγέτης του κόμματος της αριστεράς «Ιταλία των Αξιών», ο Αντόνιο Ντι Πιέτροπροκάλεσεέντονη πολεμική εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι οοποίος, σύμφωνα με τον Ντι Πιέτρο, «βαρύνειτη συνειδησή του με τις αυτοκτονίες αυτές}, ενώ «λέει ψέματα στις εφημερίδες ότι θα τελειώσει ηκρίση».     

Η Ιταλία που επλήγη ήδη από βαθιά κρίση το 2009 και καταρρακώθηκε από την κρίσηχρέους και τα αλλεπάλληλα προγράμματα λιτότητας για την αποκατάσταση τηςεμπιστοσύνης των αγορών, βυθίστηκε εκ νέου στην ύφεση στα τέλη του 2011.    Απέναντι σε αυτή την αύξηση των αυτοκτονιών,  ηοργάνωση Imprese che resistono (Επιχειρήσεις που αντιστέκονται)  ανέπτυξεσε αρκετές περιοχές ένα δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης, το TerraFerma, πουεπιτρέπει σε επιχειρηματίες και μισθωτούς να πουν τα προβλήματά τους.    

Παρότι οι επιχειρήσεις «ήδηδοκιμάζονται» από την πρώτη ύφεση του 2009, υπογραμμίζει ο Μάσιμο Ματσουκέλι,   επιχειρηματίας στην επαρχία Βαρέζε, απ΄όπου ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή. Οιεπιχειρήσεις πνιγμένες από τα χρέη, τους μη καταβεβλημένους φόρους, τιςκαθυστερήσεις στην πληρωμή των πελατών τους, δυσκολεύονται πολύ να λάβουνδάνεια από τις τράπεζές τους, τονίζει. «Υπάρχει συνεπώς συγκεκριμένη ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξηκαθώς η κατάσταση επιδεινώνεται».

Η Κέτι Σεολίν, ψυχαναλύτρια στη Βενετία που μετέχει στην πρωτοβουλία αυτή,σημειώνει ότι οι επιχειρηματίες που λαμβάνουν συμβουλές νιώθουν ιδιαίτεραντροπιασμένοι, χωρις ελπίδα μεσοπρόθεσμα, ενώ έχουν την αίσθηση ότι δεν υπάρχεικανένας συνομιλητής στον οποίο να ζητήσουν συγκεκριμένη βοήθεια.  

Ωστόσο το γεγονός ότι «μπορούννα μιλούν σε κάποιον που τούς επιτρέπει να ανοιχτούν, απομακρύνει τον κίνδυνοτης απομόνωσης που οδηγεί σε δραματικές κινήσεις», εκτιμά ηψυχαναλύτρια.
πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ