2013-11-17 20:06:06
Φωτογραφία για Μετωπική Άγκυρας - Λευκωσίας για τη Συμφωνία Επανεισδοχής
Κινήσεις που υπερβαίνουν τα όρια της πρόκλησης και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε άλλη μια καταστρατήγηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης,... και σε μετωπική σύγκρουση με τη Λευκωσία, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» να εκδηλώσει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Άριστα ενημερωμένη κοινοτική πηγή, απεκάλυψε ότι η Άγκυρα δρομολογεί την υπογραφή και την υλοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με την ΕΕ στα 27 κράτη-μέλη της Κοινότητας, εξαιρώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση της εφαρμογής του περιβόητου Πρωτοκόλλου.

Όλες οι ενδείξεις, καθώς και οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, παραπέμπουν σε μια πανομοιότυπη «τουρκική συνταγή», με αυτήν που «σέρβιρε» η Άγκυρα προς τις Βρυξέλλες το 2004-2005, διασφαλίζοντας την τελωνειακή της ένωση με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την οποία όλοι οι τουρκικοί λιμένες εξακολουθούν να παραμένουν σφραγισμένοι, γεγονός που παραβιάζει τη συμφωνία που έχει συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ.


Ανάλογη κίνηση, αναμένεται να εκδηλωθεί και στο ζήτημα της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών εκ μέρους της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι η άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της στοιχίζει το πάγωμα οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων με ομόφωνη ευρωπαϊκή απόφαση (2006) και άλλων έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων με μονομερή απόφαση της Κύπρου (2009), τότε γίνεται κατανοητό ότι ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας θα σηματοδοτήσει μια νέα κρίση στους κόλπους της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της αρμοδίας Επιτρόπου για Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, Μικέλε Τσερκόνε (Michele Cercone), ο οποίος κλήθηκε από τον «Φ» να τοποθετηθεί, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσον η Κομισιόν είναι «σίγουρη» ότι η Άγκυρα θα υλοποιήσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απάντησε στις ερωτήσεις μας με διπλωματικό τρόπο, επισημαίνοντας ότι «η Κομισιόν έχει την πεποίθηση ότι η Συμφωνία Επανεισδοχής θα υλοποιηθεί με καλή θέληση τόσο από την ΕΕ όσο και από την τουρκική πλευρά».

Παράλληλα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής, ο εκπρόσωπος δήλωσε στον «Φ» ότι «μια κοινή επιτροπή για την επανεισδοχή, (σ.σ. η οποία θα συσταθεί με συμμετοχή της Άγκυρας και της ΕΕ), θα παρακολουθεί και θα διασφαλίζει την ορθή υλοποίησή» της.

Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες και την έμμεση παρότρυνσή τους προς όλες τις πλευρές για υλοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών ΕΕ-Τουρκίας, με «καλή θέληση», η Άγκυρα δεν φέρεται σε καμιά περίπτωση διατεθειμένη να εφαρμόσει την εν λόγω Συμφωνία με την Κύπρο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, Χριστόφια, διά του τότε υπουργού Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, είχε ζητήσει και είχε εξασφαλίσει (μετά από διπλωματική και πολιτική μάχη) δήλωση της Κομισιόν, η οποία τοποθετήθηκε ως παράρτημα στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων (24 Φεβρουαρίου 2011). Με τη δήλωση αυτή, η Κομισιόν είχε παράσχει την εξής διαβεβαίωση προς την Κυπριακή Δημοκρατία: Η Συμφωνία Επανεισδοχής «θα εφαρμοστεί, όταν ενεργοποιηθεί, σε ολόκληρη την επικράτεια έκαστου κράτους-μέλους της Ένωσης…» προσθέτοντας ότι «θα εφαρμοστεί χωρίς δυσμενείς διακρίσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης». Όπως μάλιστα σημειώνεται στον βασικό κορμό των Συμπερασμάτων, η εν λόγω γραπτή δήλωση της Κομισιόν αποτελεί «μέρος της συνολικού συμβιβασμού» της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως είχε επισημάνει τότε ο «Φ», η εν λόγω γραπτή δέσμευση της Κομισιόν «αποτελεί ένα ευρωπαϊκό χαρτί προς μελλοντική αξιοποίηση, κόντρα στο αναμφισβήτητα υπαρκτό ενδεχόμενο η Άγκυρα να αποφύγει να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής στην Κύπρο».

Το «υπαρκτό αυτό ενδεχόμενο», το οποίο τείνει πλέον να καταστεί γεγονός, είχε οδηγήσει τον Νεοκλή Συλικιώτη να υποβάλει και μονομερή δήλωση στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, αναφέροντας επί λέξει: «Διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά στις προθέσεις της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Κύπρο και το θέμα αυτό έχουμε σημειώσει και υπολογίζουμε στις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν σχετικά με την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς της πλήρους και συνολικής εφαρμογής της Συμφωνίας και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων».

Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες έχουν παρέμβει προς την Άγκυρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες επιπλοκές με φόντο τη Συμφωνία Επανεισδοχής. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν φέρεται διατεθειμένη να υπογράψει μια ατόφια συμφωνία με την ΕΕ, στην οποία θα αναφέρεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς «ουρά».

Θα πρέπει πάντως να διευκρινίσουμε ότι δεν έχει διαρρεύσει ο τρόπος, με τον οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει να παρακάμψει την υλοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής με την Κύπρο. Δηλαδή κατά πόσον θα εξαγγείλει την άρνησή της να εφαρμόσει τη Συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έπραξε με το Πρωτόκολλο, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγκάζοντας την ΕΕ να εκδώσει την περίφημη «αντιδήλωση» (21 Σεπτεμβρίου 2005). Ή εάν θα επιλέξει να το πράξει σιωπηρά, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, εάν και όταν εγερθεί θέμα επανεισδοχής παρανόμων μεταναστών που ως γνωστόν διοχετεύονται από την Τουρκία στην Κύπρο, μέσω κατεχομένων.

Η δεύτερη αυτή επιλογή φαίνεται να είναι πιο βολική για την Άγκυρα, νοουμένου ότι η Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕΤουρκίας δεν θα εφαρμοστεί πριν την πάροδο τριών ετών, περίοδο χάριτος που είχε εξασφαλίσει η Άγκυρα από τις Βρυξέλλες κατά την έγκριση της Συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ, τον Φεβρουάριο του 2011.

Από στιγμή σε στιγμή «πέφτει υπογραφή»

«Η Κομισιόν πιστεύει ότι η Συμφωνία Επανεισδοχής μπορεί να υπογραφεί στο σύντομο μέλλον», δήλωσε στον «Φ» ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της αρμοδίας Επιτρόπου, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Σημειώνεται ότι την υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής, «πολύ σύντομα» είχε εξαγγείλει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, με δηλώσεις του στις 5 Νοεμβρίου, ενώ ανάλογη δήλωση είχε κάνει και ο Επίτροπος διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ο οποίος θα μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να εκπροσωπήσει την ΕΕ.

«Η Επίτροπος Μάλμστρομ προγραμματίζει να είναι παρούσα για το γεγονός αυτό», μας ανέφερε ο εκπρόσωπος της, Μικέλε Τσερκόνε, κάτι που καταδεικνύει ότι Άγκυρα και Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να προσδώσουν ιδιαίτερη δημοσιότητα στην υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ