2013-11-19 01:07:46
Φωτογραφία για Σημαία πολιτικού ρίσκου σηκώνει η κυβέρνηση... !!!
Το ενδεχόμενο ρήγματος στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού, στο παζάρι των μέτρων με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με αφορμή τις  

 

απαιτήσεις στο θέμα των πλειστηριασμών, επεσήμαναν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, στη σκιά των απεργιών και των καταλήψεων στα ΑΕΙ κατά της διαθεσιμότητας.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε περίπου 18:30, μετά από περίπου μιάμιση ώρα, ο δεύτερος γύρος των επαφών που είχαν τη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη «έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμη», είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα δε, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι σημερινές συναντήσεις ήταν εφ όλης της ύλης και, παράλληλα, δόθηκαν νέα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.


Σημειώνεται ότι, το κύριο βάρος για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 θα σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, κορυφαίο στέλεχος του οποίου ανέφερε το μεσημέρι ότι «τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα» ως προς το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Στο μεταξύ στη συνάντηση στο υπ. Ανάπτυξης η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επισημαίνοντας στην τρόικα ότι οποία λύση είναι αυτή που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και επιπλέον να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η απόφαση αφορά τις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που την στηρίζουν. Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση: "Συζητήσαμε επί γενικών αρχών. Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες". Αξιωματούχοι του υπουργείου σημείωσαν επίσης, πως αυτή η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, αλλά "ούτε μπορεί να πει κανείς ότι συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνήσαμε".

Ωστόσο, αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος, στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων που, επίσης, συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων.

Αντίθετα, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε σαφές ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι στις προθέσεις είναι να υιοθετηθούν οι περισσότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά...left.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ