2014-01-06 12:15:17
Φωτογραφία για Διαμόρφωση νέας στρατηγικής
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ομήρου: Να μη συνεχιστεί η διαβούλευση για κοινό ανακοινωθέν

Απόσυρση των διαπραγματευτικών του θέσεων για το κοινό ανακοινωθέν ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να συνεχίζεται η διαβούλευση σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος μετά την απόρριψη και της τελευταίας πρότασης, από την τουρκική πλευρά, που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Η τουρκική πλευρά, είπε, είναι προφανές ότι απαιτεί τρικέφαλη κυριαρχία, τριπλή ιθαγένεια και συνεπώς ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα, το οποίο θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί, όπως είναι γνωστό -σημείωσε- επιμένει σε παρθενογένεση και όχι σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, «ήρθε η ώρα, υπό το φως και αυτών των δεδομένων, για μια ριζική αναδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό». Επιτέλους, πρόσθεσε, «40 χρόνια μετά την εθνική τραγωδία του 1974, 40 χρόνια τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, 40 χρόνια άκαρπων, αναποτελεσματικών, στείρων και αδιέξοδων χειρισμών, θα πρέπει να μας έχουν συνετίσει».


Η Τουρκία αποφασίζει

Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία, τόνισε, σημειώνοντας πως αυτήν θα πρέπει να θέσουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με αυτήν θα πρέπει να συνομιλήσουμε για τη λύση του Κυπριακού γιατί -όπως είπε- «δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα αποφασίσουν για την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα απομακρύνουν τους εποίκους, δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που θα δεχθούν την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αλλά είναι η Τουρκία».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε, ακόμη, πως η Τουρκία, στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή του οργανισμού των ΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας ασφαλώς, και όχι των κοινοτήτων, θα πρέπει να συνέλθει για να αποφασίσει για όλα αυτά τα ζητήματα. Συνεπώς, κατέληξε, το Εθνικό Συμβούλιο καλείται να μπει σε μια διαδικασία συζήτησης και απόφασης για μια καινούργια εθνική στρατηγική, με εγκατάλειψη των άνευρων και αναποτελεσματικών χειρισμών του παρελθόντος.

Έντονες διεργασίες

Εν τω μεταξύ, έντονη κινητικότητα αναμένεται να αναπτυχθεί εντός Ιανουαρίου στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανέναρξης διαπραγματεύσεων, με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η μετάθεση περί το τέλος του τρέχοντος μηνός της υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προοιωνίζεται την ανάπτυξη έντονων διεργασιών για κατάληξη σε συμφωνία, καθώς προσφέρει το απαραίτητα χρονικό «πλαίσιο» για ολοκλήρωση των συντελούμενων διεργασιών.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά σημαντική θεωρούν πολιτικοί αναλυτές την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο στις 15 του Γενάρη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, δεδομένης της βρετανικής προσέγγισης για έκδοση ενός σύντομου και λιτού κοινού ανακοινωθέντος προς επανέναρξη των συνομιλιών.

Απόσυρση θέσεων

Εξάλλου, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου, δήλωσε πως το Κίνημα αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει με τον πιο επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο τις διαπραγματευτικές του θέσεις για το κοινό ανακοινωθέν, εξηγώντας στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τους λόγους που τον αναγκάζουν να προβεί σε αυτήν την ενέργεια.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, η κ. Χρυσοστόμου είπε πως «αν δεν το κάνει αυτό αμέσως, θα βρεθεί ενώπιον των υποχωρήσεών του πολύ σύντομα και θα αναγκαστεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις και διολίσθηση προς τις συνομοσπονδιακές θέσεις των Τούρκων. Από την αρχή είχαμε πει πως θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο στην προσπάθειά του για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Όμως, δεν μπορούμε να στηρίζουμε θέσεις και προτάσεις οι οποίες είναι επικίνδυνες και δεν οδηγούν στην επίλυση των προβλημάτων αλλά -αντίθετα- σε περισσότερο επικίνδυνες περιπλοκές και ασάφειες», πρόσθεσε.

«Σπίτι» του ο Ντάουνερ

Αναφερόμενη στην επάνοδο του Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Κύπρο, με στόχο να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη συμφωνία πάνω στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος και την έναρξη των συνομιλιών, η κ. Χρυσοστόμου τόνισε: «Είχαμε την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε καταγγείλει -επιτέλους- τον Ντάουνερ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά το τελευταίο ατόπημά του να συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την πρόσφατη παράνομη -κατά τις αποφάσεις του ΟΗΕ- επίσκεψή του στην Κύπρο, στην παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια σοβαρή εκκρεμότητα μεταξύ του κ. Ντάουνερ και του κ. Αναστασιάδη έπειτα από αυτό το τελευταίο ατόπημα και την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, παραβιάζοντας το ψήφισμα 550/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ενώ διερωτήθηκε «γιατί να επανέλθει ο κ. Ντάουνερ για συνομιλίες, αντί να σταλεί σπίτι του».

Στο Εθνικό Συμβούλιο

Επίσης, ανέφερε πως οι Οικολόγοι θα θέσουν το θέμα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τετάρτης και αναμένουν ξεκάθαρη απάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ υπέδειξε πως το Κίνημα Οικολόγων δεν μπορεί να δεχθεί ότι δεν θα υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο χειρισμού της τουρκικής αδιαλλαξίας και μια εθνική στρατηγική για επίλυση του Κυπριακού, το γνωστό σχέδιο Β, σημειώνοντας πως στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη, θα ζητήσουν την έναρξη της λειτουργίας του Συμβουλίου Γεωστρατηγικής Πολιτικής, για να εξεταστούν οι επιπτώσεις στο Κυπριακό από την εσωτερική κρίση που σοβεί στην Τουρκία.

Διεκδικητική πολιτική

Την ίδια ώρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, κάλεσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να χαράξουν μια νέα διεκδικητική στρατηγική, ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία». Διαπιστώνουμε ότι ξένα κέντρα αποφάσεων μεθοδεύουν την αποδοχή της τουρκικής θέσης για ένα σύντομο ανακοινωθέν, προκειμένου να επαναρχίσουν οι δικοινοτικές συνομιλίες», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, ανησυχία για τις πληροφορίες ότι η Μεγάλη Βρετανία επιχειρεί να μετακινήσει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ περί το τέλος του Γενάρη.

«Δεν έχουμε καμίαν αμφιβολία, ότι η έγκριση του ψηφίσματος θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για την πλευρά μας. Αποδοχή της τουρκικής θέσης για σύντομο κοινό ανακοινωθέν, που δεν θα ξεκαθαρίζει ούτε τη βάση, αλλά ούτε και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, θα μας εγκλωβίσει σε μια διαδικασία από την οποία, όποια και να είναι η κατάληξή της, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει κόστος». Είναι καιρός, κατέληξε, «τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να εγκαταλείψουν τις πολιτικές αυταπάτες και να χαράξουν επιτέλους μια νέα διεκδικητική στρατηγική, ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Αυτό ασφαλώς προϋποθέτει την απόσυρση όλων των εγγράφων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους τελευταίους μήνες προς την τουρκική πλευρά, όπως και τις λεγόμενες συγκλήσεις του εγγράφου Ντάουνερ».

Απογοήτευση Αρχιεπισκόπου

Aπογοητευμένος από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και κάλεσε την πολιτική ηγεσία «να τους ξεσκεπάσει». Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τη διπλωματική γλώσσα, αλλά διαθέτει το θάρρος να πει «τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι από τη στάση τους. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν τη θέση μας για σωστή βάση έναρξης των συνομιλιών», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Πρόσθεσε πως η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε κοινό ανακοινωθέν αποσκοπεί στην αποτροπή μιας μελλοντικής απόσχισης των Τουρκοκυπρίων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι δεν προτίθεται να ποδηγετήσει την πολιτική ηγεσία, την οποία πιστώνει με μυαλό και πατριωτισμό, και η οποία οφείλει να πράξει το καθήκον της.

σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ