2014-01-07 16:16:22
H αγορά της μπύρας .εχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού λόγω επικράτησης μονοπωλιακών συνθηκών. Κι ενώ αυτό το διάστημα ξανανοίγει ο φάκελος για υποθέσεις προηγούμενων ετών, φαίνεται ότι το τοπίο έχει αλλάξει άρδην. Επιχειρηματικές μάχες έχουν ξεσπάσει σε μια αγορά στην οποία πλέον δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 20 εταιρείες με περισσότερους από 100 καινούργιους κωδικούς προϊόντων .
«Επενδύσεις ή παραδειγματισμός»; αναφέρει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Παραπολιτική" και συνεχίζει: Ιδού η απορία, αν παραφράζαμε κατά κάποιο τρόπο το σεξπιρικό «να ζει κανείς ή να μην ζει». Ο λόγος για την αγορά ζύθου, έναν πολύπαθο κλάδο που για μια ακόμη φορά την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε στο επίκεντρο λόγω της γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για παλιότερες υποθέσεις του κλάδου. Υποθέσεις όμως που φαίνεται πως σήμερα δεν επηρεάζουν την αγορά η οποία έχει αποκτήσει νέα θετική δυναμική με τη συμμετοχή καινούργιων «ζωντανών» σχημάτων
. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για χρόνια αποτελούσε μακράν την πρώτη εταιρεία στην αγορά της μπίρας με μερίδια αγοράς «αυτοκρατορικά». Ή μάλλον λάθος. Δεν επρόκειτο για ποσοστά της τάξης του 60% ή 70%. Μιλούσαμε για μια μονοκρατορία που συγκέντρωνε το 94%! Το δίλλημα στις ταβέρνες ή τα μπαρ δεν ήταν μεταξύ Fix, Μύθος, Βεργίνα, Πειραϊκή Μικροζυθοποιία, Lucifair, Amstel ή Heineken. Το ερώτημα ήταν να πιεί κανένας την Amstel ή ο σερβιτόρος να πιάσει μια «πράσινη» όπως συνηθίζεται να λέγεται η Heineken; Πρόκειται δηλαδή για μια επιλογή μεταξύ δύο σημάτων της ίδιας της Aθηναϊκής Ζυθοποιίας η οποία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έπαιζε χωρίς ανταγωνισμό.
Μετά όμως από 13 χρόνια, πολύ νερό μπήκε στο αυλάκι και φυσικά πολλά άλλαξαν. Όπως η μπίρα χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει, έτσι και η αγορά του ζύθου περνώντας από τις παιδικές της αρρώστιες, μετά από μια έντονα πολεμική κατάσταση που έφερε τις εταιρείες Βεργίνα και Μύθος απέναντι στην Αθηναϊκή, μετά από σειρά λαθών που η τελευταία αναγνώρισε και κατόπιν δύο διοικητικών αλλαγών στην πανίσχυρη ελληνο-ολλανδική εταιρεία (ας μην ξεχνάμε πως απασχολεί 1.000 Έλληνες εργαζόμενους), η αγορά παρουσιάζεται κυριολεκτικά μεταμορφωμένη. Από το 2009 όλοι μιλάνε και γράφουν για την άνθηση της ελληνικής μικροζυθοποιίας. Σχήματα όπως η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η μπίρα ΝΕΔΑ, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έκαναν την εμφάνισή τους. Η μπίρα Βεργίνα πωλείται ελεύθερα σε όλη τη χώρα, ενώ τα σήματα της αγοράς από τα τέσσερα με πέντε ξεπερνούν αυτή την στιγμή τα 100. Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν όμως σε αυτή την «άνοιξη» και στην ανατροπή της εικόνας;
Σαφώς η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την εξέταση της υπόθεσης συγκέντρωσης στον κλάδο του ζύθου έπαιξε το ρόλο της. Με τον σοβαρό Δημήτρη Κυριτσάκη στο πηδάλιο της, η ανεξάρτητη Αρχή ξεπέρασε αγκυλώσεις του παρελθόντος και διερεύνησε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις ενστάσεις σε μια αγορά που έδειχνε εγκλωβισμένη. Άνθρωπος των συναινέσεων κι όχι πάντοτε υποστηρικτής των βαριών ποινών, ο κ. Κυριτσάκης με υπομονή και επιμονή προσπάθησε να έλθει σε συνεννοήσεις με το σύνολο της αγοράς και – κυρίαρχα – με τον leader. Την ίδια την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Μια εταιρεία που στα 2009 όταν ξεκίνησαν και οι «ζυμώσεις» ήταν πολύ διαφορετική με αυτήν του 2000 όταν σε μια λογική «ενός ανδρός αρχή» ακολουθούσε τις οξείες πολιτικές του Μηνά Τάννε. Ενός μέγιστου μάνατζερ με μεγάλες επιτυχίες, ο οποίος όμως είχε αναφορές στην αγορά των 80s και 90s. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία όπως κάθε πραγματικά μεγάλος οργανισμός κατανόησε πως οι εποχές άλλαξαν, πως το μέγεθος της και πάλι είναι κρίσιμο για τη χώρα, όμως πως θα έπρεπε να αφήσει χώρο και για άλλες δυνάμεις. Είναι το περίφημο «ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» όπως έλεγε και ο Μάο Τσε Τουνγκ. Κι έτσι έπραξε. Ποντάροντας στο μεγάλωμα της πίτας κι όχι στην περιχαράκωση της πίσω από μια στρατηγική κατά των ανταγωνιστών της, η εταιρεία με το 94% μερίδιο αγοράς σταδιακά έφθασε σήμερα στο 55% αν και δεν απώλεσε τζίρους. Απλά ποντάρισε σε μια υγιή ανάπτυξη που προερχόταν από τη δική της πρόοδο αλλά και το συνολικό μεγάλωμα της αγοράς. Κάπως έτσι και με τη συμμετοχή του leadermaximo από το 2010 ξεκινά μια χρυσή περίοδος για την μπίρα. Επενδύσεις ανακοίνωνε η Αθηναϊκή; Επενδύσεις έρχονταν από τη Μύθος, αλλά και από τον Γιάννη Χήττο που μετά τα νερά Ζαγόρι αποφάσισε να τοποθετηθεί στον κλάδο της μπίρας. Τόσο πολύ μάλιστα άνοιξε το παιχνίδι, ώστε σύντομα ο πρόεδρος του ΣΕΒ και μεγάλος επενδυτής Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποφάσιζε να εισέλθει μετοχικά στο κεφάλαιο της Ελληνικής Ζυθοπίας Αταλάντης του Αθ. Συριανού.
Όμως η ανάπτυξη δεν έμεινε εκεί. Χρήματα για την εξαγορά των μισών σιτηρών της χώρας και την στήριξη των καλλιεργητών σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραφε η Αθηναϊκή, σε αντίστοιχες συμφωνίες κατόπιν προχωρούσε ο ανταγωνισμός της σε ένα πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον ράλι επενδύσεων που οδηγούσε σε στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. «Αν ένας κλάδος έμαθε να λειτουργεί από τις συνθήκες πολέμου σε συνθήκες ομαλότητας αυτός είναι η ζυθοποιία» αναφέρει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο πρόεδρος μεγάλης ελληνικής ζυθοποιίας ο οποίος παραδέχεται πως η αγορά έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αγορά έχει πλέον τους δικούς της πρωταγωνιστές, εκείνους τους μάνατζερς, επιχειρηματίες και εταιρίες που οδηγούν τον κλάδο στα επόμενα βήματα του.
Ζωούλλης Μηνάς: Με διάθεση ανατροπών στην Ελλάδα
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εξακολουθεί και ηγείται της αγοράς ποντάροντας σε νέες επενδύσεις και στηρίζοντας τη χώρα σε καιρούς δύσκολους, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν είναι τυχαίες οι επαφές της διοίκησης του ομίλου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και θεωρεί την παροχή βοήθειας του διεθνούς γκρουπ ως καίριας σημασίας. Με τέσσερις μονάδες –στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λαμία– και 1.000 εργαζόμενους, με συνεργασία με χιλιάδες Ελλήνων προμηθευτών, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει επιλέξει το δρόμο της παραμονής στη χώρα μας. Μέσα από το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού συνεργάζεται με 3.000 Έλληνες αγρότες σε μια ενέργεια που επικροτήθηκε και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη. Η εταιρεία μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία στην Ελλάδα κέντρου καινοτομίας το οποίο θα φέρει νέες θέσεις εργασίας ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε πως ετησίως με τζίρο 350 εκατ. ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρους και εισφορές 160 εκατ. ευρώ. Την εταιρεία «τρέχει» στη χώρα μας ο ελληνοκύπριος Ζωούλλης Μηνάς, ένας μάνατζερ υψηλού επιπέδου με βάση στη νότια Αφρική και με διάθεση περαιτέρω τομών και ανατροπών στη χώρα μας. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει ότι διαχειρίζεται έναν «γίγαντα» ο οποίος εσχάτως έχει μετατραπεί σε μια ήρεμη δύναμη.
Μύθος Ζυθοποιία: Tη βοήθησε το άνοιγμα της αγοράς
Είναι μια εταιρεία που επενδύει μέσα στην κρίση – έριξε 40εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια – που από 65 εκατ. ευρώ πήγε τον τζίρο της στα 85 εκατ. ευρώ και που διεκδικεί μέρος της πίτας. Η Μύθος Ζυθοποιία επιχειρεί εσχάτως μια αντεπίθεση με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες του νέου, εν δυνάμει, μεγάλου παίκτη στη χώρα μας.Ο διευθύνων σύμβουλος Α. Καραφυλλίδης προσδοκά μερίδιο 20% το 2013 για τη «Μύθος» μέσα από τα σήματα της όπως οι Henninger, Kaiser, Carlsberg, Guinness, Corona, Kilkenny, Grimbergen, Schneider Weisse, Magners, Somersby. Η εταιρεία πάντως μέσα στο 2013 πέτυχε τους στόχους της ενώ το 212 είχε κλείσει με κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Καραφυλλίδης είχε πάντως εκμυστηρευτεί πως στη θετική πορεία της εταιρείας του βοήθησε πάρα πολύ το άνοιγμα εδώ και καιρό της αγοράς. Κι αυτή η επισήμανση όπως και να έχει, διαθέτει τη δική της δυναμική.
Όταν το Ζαγόρι πίνει …ΦΙΞ
Διανύοντας τον τρίτο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανοίγει τον δρόμο στον κλάδο της, ισχυροποιώντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη χώρα μας, σε σύμπραξη με την Τράπεζα Πειραιώς. Η ενέργεια αυτή ήλθε ως αποτέλεσμα και των ενεργειών του ανταγωνισμού. Έξυπνα ποιώντας ο πάντα δραστήριος Γιάννης Χήττος έσπευσε να ποντάρει στην στήριξη των Ελλήνων καλλιεργητών σε μια περίοδο ξηρασίας και γενικής ανομβρίας για την ελληνική παραγωγή. Η μπίρα Φιξ διαρκώς κερδίζει έδαφος ενώ λογικό είναι η καλή ελληνική εταιρεία να παίζει έντονα το χαρτί της ελληνικότητας της αλλά και το ότι ο κύριος μέτοχος, ο κ. Χήττος προέρχεται από την περιφέρεια. Η εταιρεία ολοένα περισσότερο πάντως κερδίζει μερίδια αγοράς και όλα δείχνουν πως το ανταγωνιστικό της αποτύπωμα θα μεγαλώνει.
O Aθ. Συριανός σε κοινή πορεία με τον Δ. Δασκαλόπουλο
Εν μέσω κρίσης η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης φιλοδοξεί να γίνει ο «καταλύτης’ των εξελίξεων και των ανατροπών. Η είσοδος του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην μετοχική σύνθεση της, ως στρατηγικού επενδυτή, σε συνδυασμό με την παρουσία του επιχειρηματία Αθανάσιου Συριανού και την προσθήκη ενός πολύ έμπειρου και ικανού στελέχους στην νευραλγική θέση του εμπορικού διευθυντή, του Γιώργου Κυριακού, οδηγεί την ΕΖΑ στα επόμενα – εντυπωσιακά όπως προδιαγράφονται – μονοπάτια. Το πρώτο βήμα για την ΕΖΑ έγινε, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο νέος μέτοχος, η επενδυτική εταιρία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Damma Holdings S.A., απέκτησε ποσοστό 33,9%, έναντι 66,1% του Αθανάσιου Συριανού, εισφέροντας το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ για την απευθείας κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. Η σύμπραξη του Δημήτρη Δασκαλόπουλου με τον mr. LowenbrauΑθανάσιο Συριανό δημιουργεί μια νέα δυναμική για την εταιρεία. Ήδη η εταιρεία χάρη σε ενέργειες της διοίκησης και του τέως ειδικού γραμματέα αποκρατικοποιήσεων Γ. Κυριακού έχει κλείσει σημαντική συμφωνία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Η μπύρα Pils HELLAS –προϊόν της ΕΖΑ- θα είναι Επίσημος Υποστηρικτικής του νταμπλούχου του ελληνικού μπάσκετ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ, πρόσφατα είχε ανακοινωθεί ανάλογη συμφωνία με τον Ολυμπιακό. Η Ελληνική Ζυθοποία Αταλάντης παράγει στο δικό της σύγχρονο εργοστάσιο ζύθου τέσσερα εξαιρετικά προϊόντα, τις μπύρες Helllenic Pilsener Beer, Pils Hellas, Blue Island, Berlin premium lager και παράλληλα αναπτύσσει την εμπορία διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων ανάμεσα στα οποία τοποθετούνται οι εισαγόμενες Krombacher και Gulden Draak.
Πηγή: fpress
xespao
«Επενδύσεις ή παραδειγματισμός»; αναφέρει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Παραπολιτική" και συνεχίζει: Ιδού η απορία, αν παραφράζαμε κατά κάποιο τρόπο το σεξπιρικό «να ζει κανείς ή να μην ζει». Ο λόγος για την αγορά ζύθου, έναν πολύπαθο κλάδο που για μια ακόμη φορά την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε στο επίκεντρο λόγω της γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για παλιότερες υποθέσεις του κλάδου. Υποθέσεις όμως που φαίνεται πως σήμερα δεν επηρεάζουν την αγορά η οποία έχει αποκτήσει νέα θετική δυναμική με τη συμμετοχή καινούργιων «ζωντανών» σχημάτων
Μετά όμως από 13 χρόνια, πολύ νερό μπήκε στο αυλάκι και φυσικά πολλά άλλαξαν. Όπως η μπίρα χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει, έτσι και η αγορά του ζύθου περνώντας από τις παιδικές της αρρώστιες, μετά από μια έντονα πολεμική κατάσταση που έφερε τις εταιρείες Βεργίνα και Μύθος απέναντι στην Αθηναϊκή, μετά από σειρά λαθών που η τελευταία αναγνώρισε και κατόπιν δύο διοικητικών αλλαγών στην πανίσχυρη ελληνο-ολλανδική εταιρεία (ας μην ξεχνάμε πως απασχολεί 1.000 Έλληνες εργαζόμενους), η αγορά παρουσιάζεται κυριολεκτικά μεταμορφωμένη. Από το 2009 όλοι μιλάνε και γράφουν για την άνθηση της ελληνικής μικροζυθοποιίας. Σχήματα όπως η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η μπίρα ΝΕΔΑ, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έκαναν την εμφάνισή τους. Η μπίρα Βεργίνα πωλείται ελεύθερα σε όλη τη χώρα, ενώ τα σήματα της αγοράς από τα τέσσερα με πέντε ξεπερνούν αυτή την στιγμή τα 100. Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν όμως σε αυτή την «άνοιξη» και στην ανατροπή της εικόνας;
Σαφώς η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την εξέταση της υπόθεσης συγκέντρωσης στον κλάδο του ζύθου έπαιξε το ρόλο της. Με τον σοβαρό Δημήτρη Κυριτσάκη στο πηδάλιο της, η ανεξάρτητη Αρχή ξεπέρασε αγκυλώσεις του παρελθόντος και διερεύνησε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις ενστάσεις σε μια αγορά που έδειχνε εγκλωβισμένη. Άνθρωπος των συναινέσεων κι όχι πάντοτε υποστηρικτής των βαριών ποινών, ο κ. Κυριτσάκης με υπομονή και επιμονή προσπάθησε να έλθει σε συνεννοήσεις με το σύνολο της αγοράς και – κυρίαρχα – με τον leader. Την ίδια την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Μια εταιρεία που στα 2009 όταν ξεκίνησαν και οι «ζυμώσεις» ήταν πολύ διαφορετική με αυτήν του 2000 όταν σε μια λογική «ενός ανδρός αρχή» ακολουθούσε τις οξείες πολιτικές του Μηνά Τάννε. Ενός μέγιστου μάνατζερ με μεγάλες επιτυχίες, ο οποίος όμως είχε αναφορές στην αγορά των 80s και 90s. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία όπως κάθε πραγματικά μεγάλος οργανισμός κατανόησε πως οι εποχές άλλαξαν, πως το μέγεθος της και πάλι είναι κρίσιμο για τη χώρα, όμως πως θα έπρεπε να αφήσει χώρο και για άλλες δυνάμεις. Είναι το περίφημο «ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» όπως έλεγε και ο Μάο Τσε Τουνγκ. Κι έτσι έπραξε. Ποντάροντας στο μεγάλωμα της πίτας κι όχι στην περιχαράκωση της πίσω από μια στρατηγική κατά των ανταγωνιστών της, η εταιρεία με το 94% μερίδιο αγοράς σταδιακά έφθασε σήμερα στο 55% αν και δεν απώλεσε τζίρους. Απλά ποντάρισε σε μια υγιή ανάπτυξη που προερχόταν από τη δική της πρόοδο αλλά και το συνολικό μεγάλωμα της αγοράς. Κάπως έτσι και με τη συμμετοχή του leadermaximo από το 2010 ξεκινά μια χρυσή περίοδος για την μπίρα. Επενδύσεις ανακοίνωνε η Αθηναϊκή; Επενδύσεις έρχονταν από τη Μύθος, αλλά και από τον Γιάννη Χήττο που μετά τα νερά Ζαγόρι αποφάσισε να τοποθετηθεί στον κλάδο της μπίρας. Τόσο πολύ μάλιστα άνοιξε το παιχνίδι, ώστε σύντομα ο πρόεδρος του ΣΕΒ και μεγάλος επενδυτής Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποφάσιζε να εισέλθει μετοχικά στο κεφάλαιο της Ελληνικής Ζυθοπίας Αταλάντης του Αθ. Συριανού.
Όμως η ανάπτυξη δεν έμεινε εκεί. Χρήματα για την εξαγορά των μισών σιτηρών της χώρας και την στήριξη των καλλιεργητών σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραφε η Αθηναϊκή, σε αντίστοιχες συμφωνίες κατόπιν προχωρούσε ο ανταγωνισμός της σε ένα πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον ράλι επενδύσεων που οδηγούσε σε στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. «Αν ένας κλάδος έμαθε να λειτουργεί από τις συνθήκες πολέμου σε συνθήκες ομαλότητας αυτός είναι η ζυθοποιία» αναφέρει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο πρόεδρος μεγάλης ελληνικής ζυθοποιίας ο οποίος παραδέχεται πως η αγορά έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αγορά έχει πλέον τους δικούς της πρωταγωνιστές, εκείνους τους μάνατζερς, επιχειρηματίες και εταιρίες που οδηγούν τον κλάδο στα επόμενα βήματα του.
Ζωούλλης Μηνάς: Με διάθεση ανατροπών στην Ελλάδα
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εξακολουθεί και ηγείται της αγοράς ποντάροντας σε νέες επενδύσεις και στηρίζοντας τη χώρα σε καιρούς δύσκολους, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν είναι τυχαίες οι επαφές της διοίκησης του ομίλου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και θεωρεί την παροχή βοήθειας του διεθνούς γκρουπ ως καίριας σημασίας. Με τέσσερις μονάδες –στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λαμία– και 1.000 εργαζόμενους, με συνεργασία με χιλιάδες Ελλήνων προμηθευτών, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει επιλέξει το δρόμο της παραμονής στη χώρα μας. Μέσα από το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού συνεργάζεται με 3.000 Έλληνες αγρότες σε μια ενέργεια που επικροτήθηκε και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη. Η εταιρεία μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία στην Ελλάδα κέντρου καινοτομίας το οποίο θα φέρει νέες θέσεις εργασίας ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε πως ετησίως με τζίρο 350 εκατ. ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρους και εισφορές 160 εκατ. ευρώ. Την εταιρεία «τρέχει» στη χώρα μας ο ελληνοκύπριος Ζωούλλης Μηνάς, ένας μάνατζερ υψηλού επιπέδου με βάση στη νότια Αφρική και με διάθεση περαιτέρω τομών και ανατροπών στη χώρα μας. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει ότι διαχειρίζεται έναν «γίγαντα» ο οποίος εσχάτως έχει μετατραπεί σε μια ήρεμη δύναμη.
Μύθος Ζυθοποιία: Tη βοήθησε το άνοιγμα της αγοράς
Είναι μια εταιρεία που επενδύει μέσα στην κρίση – έριξε 40εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια – που από 65 εκατ. ευρώ πήγε τον τζίρο της στα 85 εκατ. ευρώ και που διεκδικεί μέρος της πίτας. Η Μύθος Ζυθοποιία επιχειρεί εσχάτως μια αντεπίθεση με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες του νέου, εν δυνάμει, μεγάλου παίκτη στη χώρα μας.Ο διευθύνων σύμβουλος Α. Καραφυλλίδης προσδοκά μερίδιο 20% το 2013 για τη «Μύθος» μέσα από τα σήματα της όπως οι Henninger, Kaiser, Carlsberg, Guinness, Corona, Kilkenny, Grimbergen, Schneider Weisse, Magners, Somersby. Η εταιρεία πάντως μέσα στο 2013 πέτυχε τους στόχους της ενώ το 212 είχε κλείσει με κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Καραφυλλίδης είχε πάντως εκμυστηρευτεί πως στη θετική πορεία της εταιρείας του βοήθησε πάρα πολύ το άνοιγμα εδώ και καιρό της αγοράς. Κι αυτή η επισήμανση όπως και να έχει, διαθέτει τη δική της δυναμική.
Όταν το Ζαγόρι πίνει …ΦΙΞ
Διανύοντας τον τρίτο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανοίγει τον δρόμο στον κλάδο της, ισχυροποιώντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη χώρα μας, σε σύμπραξη με την Τράπεζα Πειραιώς. Η ενέργεια αυτή ήλθε ως αποτέλεσμα και των ενεργειών του ανταγωνισμού. Έξυπνα ποιώντας ο πάντα δραστήριος Γιάννης Χήττος έσπευσε να ποντάρει στην στήριξη των Ελλήνων καλλιεργητών σε μια περίοδο ξηρασίας και γενικής ανομβρίας για την ελληνική παραγωγή. Η μπίρα Φιξ διαρκώς κερδίζει έδαφος ενώ λογικό είναι η καλή ελληνική εταιρεία να παίζει έντονα το χαρτί της ελληνικότητας της αλλά και το ότι ο κύριος μέτοχος, ο κ. Χήττος προέρχεται από την περιφέρεια. Η εταιρεία ολοένα περισσότερο πάντως κερδίζει μερίδια αγοράς και όλα δείχνουν πως το ανταγωνιστικό της αποτύπωμα θα μεγαλώνει.
O Aθ. Συριανός σε κοινή πορεία με τον Δ. Δασκαλόπουλο
Εν μέσω κρίσης η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης φιλοδοξεί να γίνει ο «καταλύτης’ των εξελίξεων και των ανατροπών. Η είσοδος του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην μετοχική σύνθεση της, ως στρατηγικού επενδυτή, σε συνδυασμό με την παρουσία του επιχειρηματία Αθανάσιου Συριανού και την προσθήκη ενός πολύ έμπειρου και ικανού στελέχους στην νευραλγική θέση του εμπορικού διευθυντή, του Γιώργου Κυριακού, οδηγεί την ΕΖΑ στα επόμενα – εντυπωσιακά όπως προδιαγράφονται – μονοπάτια. Το πρώτο βήμα για την ΕΖΑ έγινε, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο νέος μέτοχος, η επενδυτική εταιρία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Damma Holdings S.A., απέκτησε ποσοστό 33,9%, έναντι 66,1% του Αθανάσιου Συριανού, εισφέροντας το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ για την απευθείας κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. Η σύμπραξη του Δημήτρη Δασκαλόπουλου με τον mr. LowenbrauΑθανάσιο Συριανό δημιουργεί μια νέα δυναμική για την εταιρεία. Ήδη η εταιρεία χάρη σε ενέργειες της διοίκησης και του τέως ειδικού γραμματέα αποκρατικοποιήσεων Γ. Κυριακού έχει κλείσει σημαντική συμφωνία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Η μπύρα Pils HELLAS –προϊόν της ΕΖΑ- θα είναι Επίσημος Υποστηρικτικής του νταμπλούχου του ελληνικού μπάσκετ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ, πρόσφατα είχε ανακοινωθεί ανάλογη συμφωνία με τον Ολυμπιακό. Η Ελληνική Ζυθοποία Αταλάντης παράγει στο δικό της σύγχρονο εργοστάσιο ζύθου τέσσερα εξαιρετικά προϊόντα, τις μπύρες Helllenic Pilsener Beer, Pils Hellas, Blue Island, Berlin premium lager και παράλληλα αναπτύσσει την εμπορία διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων ανάμεσα στα οποία τοποθετούνται οι εισαγόμενες Krombacher και Gulden Draak.
Πηγή: fpress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένα jet ski με τη δύναμη του ανθρώπου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΑΣΟΚ: τα τρία ισοδύναμα μέτρα αντί του 25 ευρου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ