2014-02-04 10:10:19
Σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Αθήνα προετοιμάζεται το έδαφος για μία «εαρινή» συμφωνία η οποία θα προβλέπει τη χορήγηση ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης περιορισμένου εύρους (10 με 12 δισ. ευρώ) χωρίς μνημόνιο αλλά με την υποχρέωση υλοποίησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Το σχέδιο, το οποίο καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και αξιολογείται ως θετική εξέλιξη από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Έθνος'', θα εφαρμοστεί μετά την πιστοποίηση από τη Eurostat στις 23 Απριλίου του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Στα βασικά του σημεία το σχέδιο περιλαμβάνει:
Ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο το οποίο κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν μεταξύ 10 και 12 δισ.ευρώ για τη διετία 2014-2015.«Οδικό χάρτη» με διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει ως προαπαιτούμενα να νομοθετούνται για να εκταμιεύονται οι δόσεις.Έλεγχο της προόδου του προγράμματος από την Κομισιόν και όχι από την τρόικα, η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της με τη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε.Στην Αθήνα το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει νέο Μνημόνιο και πρόσθετα οριζόντια μέτρα
. Γι αυτό και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε χθες ότι είναι θετική η συζήτηση για την Ελλάδα. «Βλέπουμε θετικά και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση για ένα «πακέτο», εφόσον αυτό δεν συνδέεται με δημοσιονομικά, εισπρακτικά μέτρα αλλά μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Δεκεμβρίου ο κ.Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γαλλική «Liberation» είχε προτείνει να μπει «ρήτρα» μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που αποκαλύπτουν οι προθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει την ατζέντα των επικείμενων συζητήσεων με την τρόικα, οι οποίες, εκτός από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα επικεντρωθούν στον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που διαπιστώνεται για την περίοδο 2014 - 2016.
Το νέο δάνειο αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες από το β’ εξάμηνο του 2014 και μέχρι το 2016, το οποίο ασφαλώς θα συνδυαστεί με νέες δεσμεύσεις προς τους δανειστές για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως υπάρχει ανάγκη νέου δανεισμού, αλλά αυτό που θέλουν να αποφύγουν είναι ο συνδυασμός του με νέο «μνημόνιο».
«Το νέο δάνειο είναι ευπρόσδεκτο, αλλά θα ήταν καλύτερα χωρίς νέο μνημόνιο, χωρίς δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα» είπε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις αποκαλύψεις των γερμανικών εφημερίδων, για τις προθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που «κινεί τα νήματα στην Ευρωζώνη».
Για το καλό μας
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μπορεί να βγει σε καλό για την Ελλάδα η «μυστική» συνάντηση της προηγούμενης Δευτέρας στο περιθώριο του Eurogroup, υπονοώντας ότι προωθείται λύση που ευνοεί τα συμφέροντά της. Οι τελευταίες εξελίξεις επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες πλέον αποκτούν συνολικό χαρακτήρα, καθώς θα επιδιωχθεί λύση «πακέτο».
Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος των δανειστών και της Ελλάδας είναι μια συνολική συμφωνία, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
Τη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόσο εκείνες που έχει υποσχεθεί με τα ισχύοντα μνημόνια όσο και τις νέες που θα ζητήσουν οι δανειστές.Την αναθεώρηση των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως τη μείωση των προσδοκώμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, που υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ και δεν προσεγγίζονται χωρίς νέα μέτρα.Την κάλυψη των λήξεων των ομολόγων που «ωριμάζουν» στις 20 και 21 Μαΐου, λίγες μέρες προ των εκλογών. Η ονομαστική τους αξία μαζί με τους τόκους φτάνει στο ποσό των 9,2 δισ. ευρώ. Η δόση που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο είναι 4,9 δισ. και συνεπώς δεν επαρκεί για την αποπληρωμή του ποσού. Οπότε η δόση που θα εγκριθεί το Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο θα είναι ύψους τουλάχιστον 9,2 δισ., ώστε να καλύπτονται οι τοκοχρεολυτικές δόσεις του Μαΐου. Εναλλακτικά, επειδή από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από λήξεις ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ίσως να εγκριθεί το ελληνικό αίτημα για την ανανέωσή τους, ώστε να μη χρειαστεί νέο δάνειο.\Η συμφωνία για την κάλυψη από την Ευρωζώνη (μέσω του ESM) των δανειακών αναγκών της Ελλάδας που θα προκύψουν από το β’ εξάμηνο του 2014. Το υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα από την Ευρωζώνη λήγει τον προσεχή Ιούνιο και μετά συνεχίζεται η χρηματοδότηση μόνο από το ΔΝΤ, με ποσά της τάξης του 1,8 δισ. το τρίμηνο. Το ποσό που εκτιμάται πως θα χρειαστεί για την κάλυψη των δανειακών της Ελλάδας υπολογίζεται από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ μεταξύ 10 και 20 δισ., ενώ στα 14-15 δισ. το υπολογίζει το ΔΝΤ. Στο νέο πακέτο δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ.Δεν υπάρχει ο όρος «μνημόνιο» στη συμφωνία, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις, αλλά θα χρησιμοποιηθεί άλλος όρος. Είναι αξιοσημείωτο πως σχετικός προβληματισμός υπάρχει και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς σε έγγραφό του επισημαίνεται και η επικοινωνιακή διαχείριση της νέας συμφωνίας με την Ελλάδα. Αυτό δεν αλλάζει όμως την εποπτεία, αφού όσο η Ελλάδα έχει ελλείμματα και υψηλό χρέος θα τελεί υπό επιτήρηση από τους δανειστές-εταίρους, ενώ ενδεχομένως από την ομάδα επιτήρησης να «φύγει» το ΔΝΤ.
Διαψεύδονται σενάρια για «κούρεμα» του χρέους
Ένα νέο έγγραφο, που διέρρευσε χθες και απευθύνεται στα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, επιβεβαιώνει πως ετοιμάζεται νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα διαψεύδονται πληροφορίες και σενάρια για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τη στήριξή της προς την Ελλάδα και με άλλους τρόπους, πέρα από την καθαρά οικονομική βοήθεια, με μια συντονισμένη εταιρική βοήθεια ανοικοδόμησης» αναφέρεται σε σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Μέσω του εγγράφου, σύμφωνα με το Reuters, ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ εξηγεί στους βουλευτές ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει να αναλάβει το συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, καθώς μόνο με χρήματα δεν μπορεί να βοηθηθεί η χώρα» και επιβεβαιώνει, με το βλέμμα στραμμένο στη συζήτηση για ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι «υπό ξεκάθαρους όρους» έτοιμη να μιλήσει για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για τη χώρα.
Σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, γίνεται ακόμη αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα: «Οι έως τώρα μεταρρυθμίσεις είναι τεράστιες, αλλά δεν αρκούν ακόμη για να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη επιτυχία» και επισημαίνεται ότι, εν όψει υποχρεώσεων για την καταβολή το Μάιο του 2014 ποσού ύψους 10,5 δισ. ευρώ, πρέπει να τονιστεί ότι το τρέχον πρόγραμμα «δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση». Σε παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν, επισημαίνει το Reuters, το Eurogroup εξέδιδε πολιτική δήλωση για την εξασφάλιση της μελλοντικής χρηματοδότησης.
Η Ευρωζώνη υποσχέθηκε στη χώρα νέα βοήθεια, «υπό την προϋπόθεση μιας επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος και -εάν χρειάζεται- περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα κούρεμα χρέους σε λάθος χρόνο θα ήταν όμως αντιπαραγωγικές», αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Κάμπετερ προς τη Βουλή, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός διευκρίνισε στο Reuters ότι πριν από το μέσο του έτους δεν εκκρεμεί καμία απόφαση.
Όπως εξηγεί, «αρχικά, θα περιμένουμε αν μέχρι το τέλος του Απριλίου υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία». «Μία πρόωρη απόφαση για ένα καινούργιο πρόγραμμα προσαρμογής θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βούληση για μεταρρυθμίσεις», προειδοποιεί ο Στέφεν Κάμπετερ. Επίσης, επαναλαμβάνει την άρνηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς χαρακτηρίζει «ανοησία» τον ισχυρισμό ότι σχεδιάζεται ένα «κούρεμα» χρέους των δημόσιων πιστωτών.
Τον Απρίλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Στη συνολική συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας θα προβλέπεται:
Η έγκριση του νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι απαραίτητη προκειμένου να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεδομένου ότι με βάση τον κανονισμό του Ταμείου παρέχει δάνεια μόνο προς τις χώρες των οποίων οι δανειακές ανάγκες είναι καλυμμένες για το προσεχές δωδεκάμηνο. Στην παρούσα φάση, οι ανάγκες της Ελλάδας είναι ακάλυπτες, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» η καταβολή της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο του 2013, και η δόση των 3,5 δισ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2014.Τον Απρίλιο εγκρίνεται από τη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που θα περιέχει τους νέους στόχους και πολιτικές, αλλά όχι νέα μέτρα.Τον Ιούνιο θα αποφασιστούν από τους δανειστές τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας.
Με την οριστικοποίησή τους θα «επικαιροποιηθεί» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αφού θα αλλάξουν οι προβολές για την εξέλιξη του χρέους των πληρωμών για τόκους και για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Με την «επικαιροποίηση» θα γνωστοποιηθούν και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
''The New Daily Mail''
με πληροφορίες από το Έθνος & Ναυτεμπορική
TheNewDailyMail
Στα βασικά του σημεία το σχέδιο περιλαμβάνει:
Ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο το οποίο κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν μεταξύ 10 και 12 δισ.ευρώ για τη διετία 2014-2015.«Οδικό χάρτη» με διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει ως προαπαιτούμενα να νομοθετούνται για να εκταμιεύονται οι δόσεις.Έλεγχο της προόδου του προγράμματος από την Κομισιόν και όχι από την τρόικα, η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της με τη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε.Στην Αθήνα το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει νέο Μνημόνιο και πρόσθετα οριζόντια μέτρα
Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που αποκαλύπτουν οι προθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει την ατζέντα των επικείμενων συζητήσεων με την τρόικα, οι οποίες, εκτός από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα επικεντρωθούν στον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που διαπιστώνεται για την περίοδο 2014 - 2016.
Το νέο δάνειο αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες από το β’ εξάμηνο του 2014 και μέχρι το 2016, το οποίο ασφαλώς θα συνδυαστεί με νέες δεσμεύσεις προς τους δανειστές για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως υπάρχει ανάγκη νέου δανεισμού, αλλά αυτό που θέλουν να αποφύγουν είναι ο συνδυασμός του με νέο «μνημόνιο».
«Το νέο δάνειο είναι ευπρόσδεκτο, αλλά θα ήταν καλύτερα χωρίς νέο μνημόνιο, χωρίς δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα» είπε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις αποκαλύψεις των γερμανικών εφημερίδων, για τις προθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που «κινεί τα νήματα στην Ευρωζώνη».
Για το καλό μας
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μπορεί να βγει σε καλό για την Ελλάδα η «μυστική» συνάντηση της προηγούμενης Δευτέρας στο περιθώριο του Eurogroup, υπονοώντας ότι προωθείται λύση που ευνοεί τα συμφέροντά της. Οι τελευταίες εξελίξεις επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες πλέον αποκτούν συνολικό χαρακτήρα, καθώς θα επιδιωχθεί λύση «πακέτο».
Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος των δανειστών και της Ελλάδας είναι μια συνολική συμφωνία, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
Τη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόσο εκείνες που έχει υποσχεθεί με τα ισχύοντα μνημόνια όσο και τις νέες που θα ζητήσουν οι δανειστές.Την αναθεώρηση των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως τη μείωση των προσδοκώμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, που υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ και δεν προσεγγίζονται χωρίς νέα μέτρα.Την κάλυψη των λήξεων των ομολόγων που «ωριμάζουν» στις 20 και 21 Μαΐου, λίγες μέρες προ των εκλογών. Η ονομαστική τους αξία μαζί με τους τόκους φτάνει στο ποσό των 9,2 δισ. ευρώ. Η δόση που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο είναι 4,9 δισ. και συνεπώς δεν επαρκεί για την αποπληρωμή του ποσού. Οπότε η δόση που θα εγκριθεί το Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο θα είναι ύψους τουλάχιστον 9,2 δισ., ώστε να καλύπτονται οι τοκοχρεολυτικές δόσεις του Μαΐου. Εναλλακτικά, επειδή από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από λήξεις ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ίσως να εγκριθεί το ελληνικό αίτημα για την ανανέωσή τους, ώστε να μη χρειαστεί νέο δάνειο.\Η συμφωνία για την κάλυψη από την Ευρωζώνη (μέσω του ESM) των δανειακών αναγκών της Ελλάδας που θα προκύψουν από το β’ εξάμηνο του 2014. Το υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα από την Ευρωζώνη λήγει τον προσεχή Ιούνιο και μετά συνεχίζεται η χρηματοδότηση μόνο από το ΔΝΤ, με ποσά της τάξης του 1,8 δισ. το τρίμηνο. Το ποσό που εκτιμάται πως θα χρειαστεί για την κάλυψη των δανειακών της Ελλάδας υπολογίζεται από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ μεταξύ 10 και 20 δισ., ενώ στα 14-15 δισ. το υπολογίζει το ΔΝΤ. Στο νέο πακέτο δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ.Δεν υπάρχει ο όρος «μνημόνιο» στη συμφωνία, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις, αλλά θα χρησιμοποιηθεί άλλος όρος. Είναι αξιοσημείωτο πως σχετικός προβληματισμός υπάρχει και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς σε έγγραφό του επισημαίνεται και η επικοινωνιακή διαχείριση της νέας συμφωνίας με την Ελλάδα. Αυτό δεν αλλάζει όμως την εποπτεία, αφού όσο η Ελλάδα έχει ελλείμματα και υψηλό χρέος θα τελεί υπό επιτήρηση από τους δανειστές-εταίρους, ενώ ενδεχομένως από την ομάδα επιτήρησης να «φύγει» το ΔΝΤ.
Διαψεύδονται σενάρια για «κούρεμα» του χρέους
Ένα νέο έγγραφο, που διέρρευσε χθες και απευθύνεται στα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, επιβεβαιώνει πως ετοιμάζεται νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα διαψεύδονται πληροφορίες και σενάρια για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τη στήριξή της προς την Ελλάδα και με άλλους τρόπους, πέρα από την καθαρά οικονομική βοήθεια, με μια συντονισμένη εταιρική βοήθεια ανοικοδόμησης» αναφέρεται σε σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Μέσω του εγγράφου, σύμφωνα με το Reuters, ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ εξηγεί στους βουλευτές ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει να αναλάβει το συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, καθώς μόνο με χρήματα δεν μπορεί να βοηθηθεί η χώρα» και επιβεβαιώνει, με το βλέμμα στραμμένο στη συζήτηση για ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι «υπό ξεκάθαρους όρους» έτοιμη να μιλήσει για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για τη χώρα.
Σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, γίνεται ακόμη αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα: «Οι έως τώρα μεταρρυθμίσεις είναι τεράστιες, αλλά δεν αρκούν ακόμη για να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη επιτυχία» και επισημαίνεται ότι, εν όψει υποχρεώσεων για την καταβολή το Μάιο του 2014 ποσού ύψους 10,5 δισ. ευρώ, πρέπει να τονιστεί ότι το τρέχον πρόγραμμα «δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση». Σε παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν, επισημαίνει το Reuters, το Eurogroup εξέδιδε πολιτική δήλωση για την εξασφάλιση της μελλοντικής χρηματοδότησης.
Η Ευρωζώνη υποσχέθηκε στη χώρα νέα βοήθεια, «υπό την προϋπόθεση μιας επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος και -εάν χρειάζεται- περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα κούρεμα χρέους σε λάθος χρόνο θα ήταν όμως αντιπαραγωγικές», αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Κάμπετερ προς τη Βουλή, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός διευκρίνισε στο Reuters ότι πριν από το μέσο του έτους δεν εκκρεμεί καμία απόφαση.
Όπως εξηγεί, «αρχικά, θα περιμένουμε αν μέχρι το τέλος του Απριλίου υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία». «Μία πρόωρη απόφαση για ένα καινούργιο πρόγραμμα προσαρμογής θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βούληση για μεταρρυθμίσεις», προειδοποιεί ο Στέφεν Κάμπετερ. Επίσης, επαναλαμβάνει την άρνηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς χαρακτηρίζει «ανοησία» τον ισχυρισμό ότι σχεδιάζεται ένα «κούρεμα» χρέους των δημόσιων πιστωτών.
Τον Απρίλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Στη συνολική συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας θα προβλέπεται:
Η έγκριση του νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι απαραίτητη προκειμένου να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεδομένου ότι με βάση τον κανονισμό του Ταμείου παρέχει δάνεια μόνο προς τις χώρες των οποίων οι δανειακές ανάγκες είναι καλυμμένες για το προσεχές δωδεκάμηνο. Στην παρούσα φάση, οι ανάγκες της Ελλάδας είναι ακάλυπτες, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» η καταβολή της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο του 2013, και η δόση των 3,5 δισ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2014.Τον Απρίλιο εγκρίνεται από τη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που θα περιέχει τους νέους στόχους και πολιτικές, αλλά όχι νέα μέτρα.Τον Ιούνιο θα αποφασιστούν από τους δανειστές τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας.
Με την οριστικοποίησή τους θα «επικαιροποιηθεί» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αφού θα αλλάξουν οι προβολές για την εξέλιξη του χρέους των πληρωμών για τόκους και για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Με την «επικαιροποίηση» θα γνωστοποιηθούν και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
''The New Daily Mail''
με πληροφορίες από το Έθνος & Ναυτεμπορική
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ