2014-03-08 10:59:30
Φωτογραφία για ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: «ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ»
Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει το Eurogroup πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, δύο μόλις μέρες πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας. «Είμαι ξεκάθαρος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση για την παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα» δήλωσε στην εφημερίδα ''Τα Νέα''.

«Μόλις υπάρξει τελική αξιολόγιση τότε θα συζητήσουμε το ζήτημα της εκταμίευσης στο Eurogroup. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται, αλλά εγώ δεν βιάζομαι» δήλωσε.

Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε και όσον αφορά το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, το οποίο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κυριότερα αγκάθια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων.

«Αναπόφευκτα το ζήτημα των τραπεζών είναι τμήμα του προγράμματος και συνεπώς πρέπει να περιληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών» ξεκαθάρισε, απορρίπτοντας την συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει να εξαιρεθεί το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από τον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται να περιορίζει τη σημασία των αποτελεσμάτων των stress test, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από δύο μέρες με βάση μελέτη της Blackrock.

Νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας με το βλέμμα στο Eurogroup

Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση εν όψει Eurogroup συνεχίζονται και το πρωί του Σαββάτου οι επαφές της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη. 

«Διαπιστώνεται η βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής πλευράς, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι για τις τράπεζες, που εξαρχής αποτέλεσαν το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, «στην αρχή η τρόικα είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρουμε τον έλεγχο», επισήμανε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν λειάνει τις θέσεις τους τόσο ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, όσο και για τον χρόνο που οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους για αυτήν. 

«Αρχίζει να υλοποιείται το αίτημα μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών» ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, εκτιμώντας επιπρόσθετα ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική», προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει προαπαιτούμενο για εκταμίευση κάποιας δόσης.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι από την πλευρά της τρόικας αναφύονται καινούργιες απαιτήσεις. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι έθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων για τα εργασιακά, την απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 και το lock out.

Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτά είναι ζητήματα που θέτει η τρόικα στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση υλοποίησης ή θέσπισής τους ως προαπαιτούμενα για τη δόση. Για παράδειγμα, είπε, η τρόικα δεν μπορεί να δεχθεί ότι η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη ευρωπαϊκή χώρα (έως πρότινος ήταν και η Ολλανδία) χωρίς νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις.  Συμπλήρωσε, όμως, ότι λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας στη χώρα μας, ελήφθη η πολιτική απόφαση να μην νομοθετηθούν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί βέβαιη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, γεγονός που επιτρέπει τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη κάποια δική τους εκτίμηση για τα δημοσιονομικά, καθώς είναι επιφυλακτικοί λόγω των εσφαλμένων αρχικών προβλέψεών τους.

ΑΜΠΕ/ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ