2014-03-31 09:09:07
Φωτογραφία για Τα συμπτώματα ενός μεθυσιού επιμένουν και μετά την αποβολή του οινοπνεύματος από τον οργανισμό
Τα παρεπόμενα της μέθης διαταράσσουν την ικανότητα οδήγησης όσο και η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες Επιστήμονες από τη Βρετανία και την Ολλανδία ανακάλυψαν ότι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ στην ικανότητα οδηγήσεως επιμένουν ακόμα και μετά την αποβολή του οινοπνεύματος από τον οργανισμό.

Η πρώτη μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο West o fEngland (UWE) ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να οδηγήσουν ένα εικονικό όχημα επί 20 λεπτά, διαπιστώνοντας πως έκαναν περισσότερα λάθη όταν είχαν υπερκαταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.

«Η ταχύτητα των αντιδράσεών τους ήταν μειωμένη, ενώ οδηγούσαν με πιο αλλοπρόσαλλο τρόπο απ’ ό,τι όταν δεν είχαν πιει το προηγούμενο βράδυ, αυξομειώνοντας συνέχεια την ταχύτητα του αυτοκινήτου και παρεκκλίνοντας από την πορεία τους», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρις Άλφορντ, αναπληρωτής καθηγητής Εφηρμοσμένης Ψυχολογίας στο UWE.


Και πρόσθεσε, πως ουσιαστικά οδηγούσαν σαν να είχαν αλκοόλ στο αίμα τους πάνω από τα νόμιμα όρια, παρότι δεν είχαν καθόλου, αφού το πείραμα άρχισε αφού πρώτα βγήκαν μηδενικά τα αλκοτέστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι «δεν αρκεί να λέμε στον κόσμο τι να προσέχει όταν έχει πιει, αλλά και τι να προσέχει την επόμενη μέρα», τόνισε ο δρ Άλφορντ.

Ο δρ Άλφορντ πρόσθεσε ότι η εικονική οδήγηση είχε σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει την οδήγηση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, σαν κι αυτές που ο κόσμος αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του καθώς οδηγεί από και προς τη δουλειά.

Στην ολλανδική μελέτη, που ήταν μεγαλύτερη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης να οδηγήσουν επί μία ώρα σε έναν εικονικό αυτοκινητόδρομο την ημέρα έπειτα από ένα βράδυ υπερκατανάλωσης αλκοόλ (είχαν πιει κατά μέσον όρο 10 ποτά ο καθένας) και έπειτα από ένα βράδυ χωρίς αλκοόλ.

Οι ολλανδοί εθελοντές οδηγούσαν χειρότερα όταν είχαν πιει το προηγούμενο βράδυ, παρουσιάζοντας πολύ ευκολότερη απόσπαση της προσοχής τους και συχνές παρεκκλίσεις από την πορεία τους.

Οι εθελοντές των δύο μελετών οδήγησαν τα εικονικά οχήματα, αφού πρώτα οι συγκεντρώσεις του αλκοόλ στο αίμα τους έπεσαν στο μηδέν. Και στις δύο μελέτες, όμως, οδηγούσαν σαν μεθυσμένοι.

Η ικανότητα οδηγήσεώς τους αποκαταστάθηκε όταν ξεπέρασαν τα συμπτώματα των παρεπομένων της μέθης, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν δίψα και αφυδάτωση, υπνηλία, κόπωση, πονοκέφαλος και απόσπαση της προσοχής, σύμφωνα με τις δύο ερευνητικές ομάδες.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι έχουν... ανοσία στα παρεπόμενα της μέθης, πρόσφατη καναδική μελέτη σε σχεδόν 800 εθελοντές είχε δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχει συμπτώματα όταν συνέρχεται από ένα μεθύσι, τα οποία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον βαθμό της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Οι δύο νέες μελέτες παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Επαγγελματικής Εταιρείας Αλκοόλ & Άλλων Ουσιών της Αυστραλασίας (APSAD). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ