2014-05-21 10:52:35
Φωτογραφία για Η ενεργειακή συμφωνία Ρωσίας - Κίνας και οι επιπτώσεις στην Ευρώπη
Του Γιώργου Καισάριου

Η απόπειρα εκβιασμού της Ευρώπης εκ μέρους της Ρωσίας και προσωπικά από τον Ρώσο πρόεδρο έχει πλέον αποτύχει.

Η Ευρώπη κρατά σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία και η Ρωσία θα πρέπει πλέον να βρει τρόπο να μην σταματήσει η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε περίπτωση που η κόντρα φτάσει στα άκρα.

Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Εν μέρει σκοπεύει να αλλάξει σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από την Βόρεια Αφρική, το Qatar και μελλοντικά από τις ΗΠΑ, αλλά επίσης ανοίγοντας τον δρόμο για την παράγωγη  shale gas στην ίδια την Ευρώπη.

Η Ρωσία βλέποντας ότι αργά ή γρήγορα θα χάσει έναν μεγάλο πελάτη, βιαστικά  θέλει να κλείσει συμφωνία με την Κίνα, όπου σκοπεύει από το 2018 να την προμηθεύει  με 38 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για τα επόμενα 30 χρόνια. Η κατασκευή του αγωγού για την μεταφορά του φυσικού αερίου προβλέπεται από αυτή την συμφωνία να ξεκινήσει εντός του 2014.


Η συμφωνία αυτή είναι στα σκαριά εδώ και μια δεκαετία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπογράφηκε πότε διότι υπήρχαν διαφωνίες ως προς την τιμή πώλησης εκ μέρους της Ρωσίας. Και παρόλο που η Κίνα δεν έχει υποστηρίξει την Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας, η συμφωνία θα προχωρήσει διότι η Ρωσία πρέπει να εξασφαλίσει άλλες αγορές όταν η Ευρώπη αρχίσει να μειώνει τις αγορές φυσικού αερίου.

Αν και η Ρωσία πανηγυρίζει για τη συμφωνία με την Κίνα, πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει αναγκαστεί να δεχτεί τους όρους της Κίνας, για τους οποίους δεν ήταν διατεθειμένη τώρα και μια δεκαετία. Η διαμάχη με την Ευρώπη έχει επιτρέψει αφενός στην Κίνα να μπορεί να πετύχει καλύτερες τιμές και αφετέρου έχει εξουδετερώσει την όποια μόχλευση είχε η Ρωσία.

Η συμφωνία αυτή της Ρωσίας με την Κίνα, μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Σε πρόσφατο paper του Γερμανορωσικού επιμελητήριο, που αντιπροσωπεύει 800 εταιρείες, αναφέρεται ότι η κρίση της Κριμαίας υποτιμά την ζημιά που θα πάθουν γερμανικές εταιρείες από τις πολιτικές εξελίξεις.

Αν οι κυρώσεις εκ μέρους της Ευρώπης στην Ρωσία επεκταθούν, τότε οι συμβάσεις που έχουν οι γερμανικές εταιρείες θα περάσουν σε ρωσικές  αλλά και σε ασιατικούς προμηθευτές, λέει το Paper.

Η απώλεια της αγοράς της Ρωσίας θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά και θα είναι η αίτια για μειωμένες θέσεις εργασίας στη Γερμανία καθώς και σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 6000 γερμανικές εταιρείες (χωρίς να συμπεριλάβουμε λοιπές ευρωπαϊκές) δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Παρ΄ όλ΄ αυτά, κύκλοι στην Ευρώπη κάνουν λόγο ότι η απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία εμπεριέχει περισσότερα θετικά από τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

[email protected] 

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ