2014-09-01 23:17:24
Φωτογραφία για Διεξάγεται “ένας μεγάλος πόλεμος” στην Ουκρανία
Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με «έναν μεγάλο πόλεμο» με τη Ρωσία, στον οποίο οι απώλειες ενδέχεται να φτάσουν τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Βαλέρι Γκελετέι.

«Ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στο σπίτι μας, ένας πόλεμος τον οποίο η Ευρώπη δεν έχει δει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τέτοιο πόλεμο οι απώλειες θα μετρώνται όχι κατά εκατοντάδες, αλλά κατά χιλιάδες, ή ακόμη και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα την άμυνά μας εναντίον της Ρωσίας η οποία προσπαθεί όχι μόνο να πάρει θέση στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Γκελετέι.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Οι «δυσκολίες ανεφοδιασμού της Κριμαίας» ενδέχεται να ωθήσουν τη Ρωσία να δημιουργήσει «διαδρόμους» στην ανατολική Ουκρανία, εκτίμησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.


«Προφανώς, η Ρωσία δυσκολεύεται να ανεφοδιάσει την Κριμαία», την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε τον Μάρτιο η Μόσχα και την οποία δεν μπορεί να ανεφοδιάσει μέσω της ξηράς, δήλωσε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μέρκισε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναγκαστεί να δημιουργήσει χερσαίες συνδέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό του πληθυσμού της Κριμαίας από τη Ρωσία», συνέχισε ο ίδιος.

«Πιθανοί ρωσικοί ισθμοί ή χερσαίοι διάδρομοι θα ήταν εντελώς αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και καταδικαστέοι όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, ο Σταϊνμάγερ εκτίμησε ότι η κατάσταση «επιδεινώθηκε πολύ εκ νέου τις τελευταίες ημέρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα «ενίσχυσε την υποστήριξή της στους ουκρανούς αυτονομιστές».

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τελευταίο στάδιο της κλιμάκωσης», δηλαδή «στην άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», κάτι που «πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Κάμερον: Απαράδεκτη και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία

Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας είναι “αδικαιολόγητη και απαράδεκτη”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

“Η Ρωσία φαίνεται ότι προσπαθεί να αναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις δημοκρατικές επιλογές της υπό την απειλή των όπλων”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι οι σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο στο μέλλον θα είναι “ριζικά διαφορετικές” εάν συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα απέναντι στο Κίεβο.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας αναμένουν ότι το κοινοβούλιο της χώρας αυτής πρόκειται να καταργήσει το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Κατανοώ ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο σκοπεύει, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το νέο κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», είπε ο Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο Ράσμουσεν επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε χιλιάδες στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι «πιο ορατοί» και να «χτυπούν σκληρά», αν είναι απαραίτητο.

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου τους την Πέμπτη και την Παρασκευή ένα σχέδιο άμεσης αντίδρασης (RAP) σε απάντηση για τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, που θεωρείται από τις χώρες μέλη που συνορεύουν με αυτή άμεση απειλή.

Χιλιάδες στρατιώτες του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του ναυτικού, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων, θα μπορούν να αναπτύσσονται «σε μερικές ημέρες». «Αυτό σημαίνει μια πιο ορατή παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική» Ευρώπη και αυτό «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», είπε ο γενικός γραμματέας.

Όμως η παρουσία αυτή δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, εξήγησε, διότι αυτό θα ήταν αντίθετο με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ