2015-01-16 12:34:58
Φωτογραφία για Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ
«ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ» ΚΑΤΑ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ»

Οι σημαίες της Ε.Ε. και της Τουρκίας λίγο πριν από τη χθεσινή επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις στο «τρίγωνο» Τουρκία-Ε.Ε.-Ισραήλ έχουν γίνει ιδιαιτέρως περίπλοκες...

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Κλιμακώνεται και πάλι επικίνδυνα η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, αλλά και των όσων επακολούθησαν. Οι ηγέτες των δύο χωρών αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, δημιουργώντας ένα κυριολεκτικά πολεμικό κλίμα και βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο το ρήγμα ανάμεσά τους, το οποίο, πλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθεί -χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου.

Χθες, ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός αυτός ο οποίος ανέλαβε να ανταποδώσει τον χαρακτηρισμό του Ταγίπ Ερντογάν ως «αντισημίτη νταή» από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν
. «Ακριβώς όπως το μακελειό στο Παρίσι από τους τρομοκράτες συνιστά ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έτσι και ο Νετανιάχου, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης η οποία σκοτώνει παιδιά που παίζουν στην παραλία, βομβαρδίζει τη Γάζα και καταστρέφει χιλιάδες σπίτια, ενώ δολοφόνησε συμπολίτες μας σε ένα πλοίο αλληλεγγύης στα διεθνή ύδατα, έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, για να προσθέσει: «Αν το Ισραήλ ψάχνει για νταήδες, δεν χρειάζεται παρά να κοιταχτεί στον καθρέφτη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε καταδικάσει την παρουσία του Νετανιάχου στη μεγαλειώδη Πορεία για τη Δημοκρατία, της περασμένης Κυριακής. Κι αυτός, με τη σειρά του, έσπευσε να απαιτήσει από τη Δύση και ειδικά τους Ευρωπαίους, να απομονώσουν την Τουρκία, την οποία ουσιαστικά χαρακτήρισε κράτος-τρομοκράτη. «Εάν η διεθνής κοινότητα δεν καταδικάσει εκείνους που στηρίζουν την τρομοκρατία και δεν σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό όσων την καταπολεμούν, τότε το κύμα του τρόμου θα εξαπλωθεί», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε στελέχη του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι στην Ευρώπη -στις κοινωνίες και σε πολιτικό επίπεδο- υπάρχει πλέον έντονη δυσαρέσκεια τόσο για την Τουρκία όσο και για το Ισραήλ. Στην πρώτη χρεώνονται αντιδημοκρατικές μέθοδοι, περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης (και στα ΜΜΕ) και στήριξη, έστω και έμμεση, των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους. Όσο για το δεύτερο, οι εικόνες της σφαγής στη Γάζα, η συνεχής επέκταση των επικοισμών στα κατεχόμενα εδάφη και οι πολεμικές κραυγές κατά του Ιράν και της Συρίας έχουν «κουράσει», με αποτέλεσμα ολοένα περισσότερα Κοινοβούλια να αναγνωρίζουν συμβολικά το κράτος της Παλαιστίνης.

Στο στόχαστρο τα ΜΜΕ

Για «υποκίνηση μίσους» κατηγόρησε την εφημερίδα Cumhuriyet ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επειδή αναδημοσίευσε σε τέσσερις σελίδες της μέρος του τελευταίου τεύχους της Charlie Hebdo -ενώ σχεδόν ταυτόχρονα, ο εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του. Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της καταδίκης του γαλλικού εντύπου από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες του ισλαμικού κόσμου, για το νέο σκίτσο του Προφήτη Μωάμεθ -αλλά και του ψηφί-σματος της Ευρωβουλής που καταγγέλλει την Άγκυρα για τις εφόδους σε ΜΜΕ και τις συλλήψεις δημοσιογράφων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ