2015-03-07 07:53:07
Φωτογραφία για Πρόταση της ΕΣΠΕ Ηπείρου για το Ασφαλιστικό - Εθελούσια Έξοδο
     

ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Τηλ. - Fax: 26510-33865

email: [email protected]

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΚΟΙΝ : Υπουργείο Οικονομικών

           ΥΦΕΘΑ

            ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

            κ. Α/ΓΕΕΘΑ, κ. Α/ΓΕΣ, κ. Α/ΓΕΝ, κ. Α/ΓΕΑ

           Συνήγορος του Πολίτη

           Λογιστήριο Κράτους

            ΠΟΕΣ

            Συντονιστικό Όργανο Ενώσεων Στρατιωτικών

             Περιφερειακές Ενώσεις, ΜΜΕ

ΘΕΜΑ : Ασφαλιστικό Στρατιωτικών ( Αποκατάσταση Αδικίας Καταταγέντων τα Έτη

’90 - ’92 , Μεταβατική Περίοδος για Καταταγέντες ’93 - ’95 και Κίνητρα –

Εθελουσία Έξοδος Στρατιωτικών που Συμπληρώνουν 25ετή Πραγματική

Υπηρεσία)

ΣΧΕΤ : Ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α ́ 120, «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος


του Δημοσίου και Συναφείς Διατάξεις»

Κε Υπουργέ,

Η αλλαγή στο ασφαλιστικό των Ελλήνων στρατιωτικών, που θεσπίστηκε με την ψήφιση του N.3865/2010, τον Ιούλιο του 2010, από τους Έλληνες βουλευτές, επεδίωκε να αυξήσει το χρόνο παραμονής στην Υπηρεσία, αλλά όμως μέσα από μία ομαλή χρονική μετάβαση, έτσι ώστε να μη δημιουργεί μεγάλες χρονικές διαφορές στο δικαίωμα συνταξιοδότησης μεταξύ των στελεχών. Η αυθαίρετη όμως οριοθέτηση των ρυθμίσεων αυτών, δημιούργησε μια δυσμενή και διακριτική μεταχείριση για τα στελέχη που εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις από 1-7-1990 έως 31-12-1992, αποκόπτοντάς τους από το κύριο σώμα της κατηγορίας των παλαιών ασφαλισμένων, στην οποία μέχρι πρότινος ανήκαν και στην οποία συμπεριλαμβάνονταν όσοι κατετάγησαν από 1-1-1984 έως 31-12-1992.

Γίνεται αντιληπτό ότι η αβλεψία του νομοθέτη προκάλεσε άνιση μεταχείριση στους στρατιωτικούς που κατετάγησαν στον Ελληνικό Στρατό τα έτη 1990-1992 καθότι έχοντας διαφορά 6 με 12 μήνες στην ημερομηνία κατατάξεως με άλλους συναδέλφους τους, θα υπηρετήσουν 10 έτη (πραγματικής υπηρεσίας) περισσότερα και θα εμπίπτουν στις νέες δυσμενέστερες διατάξεις υπολογισμού στους σύνταξης.

Η απελθούσα ΑΝΥΕΘΑ, κα Φ. Γεννηματά είχε δεσμευθεί για την άρση της αδικίας που προκάλεσε η εφαρμογή του Ν.3865/2010 στους καταταγέντες τα έτη ’90-’92 και για την τροποποίηση του, κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε (είχε οριοθετηθεί το τελευταίο δίμηνο του έτους 2014 ως περίοδος αποκατάστασης της αδικίας). Την ίδια δέσμευση είχε λάβει προεκλογικά και ο τότε υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κος Θ. Δρίτσας.

Έχει παρατηρηθεί ότι από την ψήφιση του υπόψη Νόμου έως και σήμερα έχει επισημανθεί από Βουλευτές (της τωρινής και προηγούμενης κυβερνήσεως αλλά και από Ανεξαρτήτους Βουλευτές) η αδικία και η άνιση ασφαλιστική μεταχείριση των στελεχών που έχουν καταταχθεί στους Ένοπλες Δυνάμεις τα έτη 1990 έως και 1992. Πλήθος ερωτήσεων έχουν υποβληθεί στην βουλή από τους ανωτέρω Βουλευτές ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της αδικίας – αβλεψίας.

Η Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ γίνεται καθημερινός αποδέκτης της απογοήτευσης των στελεχών και των οικογενειών τους και αξίζουν όλοι αυτοί μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να γνωρίζουν για το μέλλον τους που μέχρι τώρα διέπεται από αδικία και αβεβαιότητα. Προκειμένου να περατωθεί, στα ενδιαφερόμενα στελέχη και στους οικογένειές τους, η αγωνία και η δυσαρέσκεια παρακαλούμε για την τοποθέτησή σας στο παρακάτω ερώτημα:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτίθεται, στις ανωτέρω οριακές περιπτώσεις, να επεξεργασθεί και στη συνέχεια να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που προέκυψαν με την εφαρμογή του Ν.3865/2010; Aν ναι πότε θα τροποποιηθεί ο εν λόγω Νόμος καθότι το Α’ Εξάμηνο 2015 η κατά κοινή ομολογία για «αδικία» θα λάβει και επισήμως σάρκα και οστά στους πρώτους θιγόμενους συναδέλφους στρατιωτικούς;»

Πέραν των ανωτέρω η Ένωσή μας, λαμβάνοντας υπόψη:

- Τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των στρατιωτικών.

- Τον κίνδυνο δημιουργίας ενός γερασμένου στρατού, με ότι αρνητικό σε αυτό συνεπάγεται (όχι μόνο στην εμφάνιση κατά τις παρελάσεις αλλά και στις ασκήσεις όπου μεσήλικες συνάδελφοι θα πρέπει να χειρίζονται σύγχρονα οπλικά συστήματα, λόγω στους ειδικότητάς τους, σε συνθήκες μάχης)

Προτείνει:

- Την τροποποίηση του Ν.3865/2010 με αποκατάσταση της αδικίας στους καταταγέντες τα έτη 1990 έως και 1992.

- Την πρόβλεψη ομαλής μετάβασης για τους μετέπειτα καταταγέντες στρατιωτικούς (κυρίως από έτος 1993 έως και το έτος 1995).

- Μετάταξη των στελεχών που συμπληρώνουν 25 έτη ενεργούς υπηρεσίας, εφόσον το επιθυμούν και δεν υπάρχει δυνατότητα να μετατεθούν, σε κενές θέσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, πλησίον ή στον τόπο συμφερόντων τους.

- Κίνητρα για εθελουσία έξοδο των στελεχών που συμπληρώνουν 25ετή πραγματική υπηρεσία προκειμένου να αποφευχθεί η γήρανση του στρατού, που συντελεί στη μείωση της μαχητικής του ικανότητας.

- Θεσμοθέτηση του «αμετάθετου» για τους Στρατιωτικούς με την συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας.

- Τα πέντε επιπλέον μάχιμα έτη να δίνονται χωρίς επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και στους ασφαλισμένους μετά το 1990.

Τα παραπάνω μέτρα – προτάσεις, η Ένωσή μας τα ζητά ως υποχρέωση και απονομή δικαιοσύνης προς τους Στρατιωτικούς από την πολιτεία, υπενθυμίζοντας τα παρακάτω:

- Οι Στρατιωτικοί είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που δεν αμείβονται για υπερωριακή απασχόληση.

- Υπόκεινται σε συνεχείς μεταθέσεις και οι συνθήκες εργασίας τους είναι ανθυγιεινές και επικίνδυνες.

- Εργάζονται σε ωράριο τουλάχιστον διπλάσιο του νομοθετημένου.

Κε Υπουργέ, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη και γενικότερη ευαισθησία σας για την επίλυση των ζητημάτων που ταλανίζουν και ταλαιπωρούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, προσβλέπουμε στην επίλυση του υπόψη θέματος που προέκυψε, κάτι το οποίο θα σημάνει το πέρας της αγωνίας στελεχών και οικογενειών, με παράλληλη αναπτέρωση του ηθικού και της αίσθησης ότι οι αδικίες δύναται να διορθωθούν.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Ο Πρόεδρος

 

 

 

 

Θεοδώρου Γεώργιος

Υπολοχαγός (ΠΖ)

 6937453787

 

Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

 

Λίτσιος Ευάγγελος

Υπίλαρχος (Α)

6977071924

ΠΗΓΗ: http://www.espeep.gr/index.php/194-2015-03-06-20-44-38
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ