2015-04-28 11:00:54
Φωτογραφία για ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ: Προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών- οδοντιάτρων εντός ΠΕΔΥ
ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-Β.ΕΛΛΑΔΟΣ 

ΤΗΛ.228406,ΦΑΞ.2310228970 

website.www.seypika-thes.gr 

ΑΓΓΕΛΑΚΗ 37 4ος ΟΡΟΦΟΣ 

e - mail. info @ seypika - thes.gr 

Τ.Κ.54621 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών- οδοντιάτρων εντός ΠΕΔΥ και επίσης για τους απολυμένους του πρώην ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ. 

Γιατροί εντός ΠΕΔΥ 

 Άμεση δημοσίευση του ΦΕΚ της 4ης ΥΠΕ (η 3η και 4η ΥΠΕ περιλαμβάνουν τους νομούς Μακεδονίας και Θράκης). 

 Άμεση κατάθεση δύο τροπολογιών: 

1. τροπολογία στον νόμο 3232/2004 για την αναγνώριση όλου του χρόνου προϋπηρεσίας στο ΙΚΑ (επιτροπή της πανελλήνιας ομοσπονδίας με υπηρεσιακούς παράγοντες την επεξεργάζονται ήδη υπό την εποπτεία του κ. Ξανθού). 

2. τροπολογία για την εικοσαετία κρίσης για τη θέση του διευθυντού. Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επί προηγούμενης κυβέρνησης και δεν είχε γίνει αποδεκτή. 


 Κρίσεις όλων των γιατρών (όπως έγινε στην 1η και 2η ΥΠΕ). Στην 3 η και 4η ΥΠΕ όσοι γιατροί προσέφυγαν δικαστικά δεν κρίθηκαν ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς είχαν κλείσει τα ιατρεία τους και δεν τα επαναλειτούργησαν ποτέ όπως είχαν το δικαίωμα μετά τη δικαστική απόφαση. Είναι προφανές και αποδεικνύει μόνο τιμωρητική διάθεση από τους προηγούμενους διοικητές των ΥΠΕ). 

 Βελτίωση των όρων της σύμβασης των επικουρικών γιατρών ώστε να παραμείνουν στο σύστημα και να εξελιχθούν (διασύνδεση με νοσοκομεία ΕΣΥ, μακροχρόνια σύμβαση όπως και στις παραμεθόριες και άγονες περιοχές, κλπ.). 

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΠΕΔΥ λειτούργησε από τον 03/2014 και κατά το νόμο έπρεπε ως τον 11/2014 να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις και η ένταξη των γιατρών σε θέσεις γιατρών ΕΣΥ για όσους επέλεξαν την ΠΑΑ (πλήρης και αποκλειστική απασχόληση). Αυτό ακόμα και τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί και οι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται σε καθεστώς ΠΕ (πανεπιστημιακή εκπαίδευση). Το 50 % εξ αυτών αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και το υπόλοιπο 50% πανελλαδικά εργάζεται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις ή ασφαλιστικά μέτρα. Ενίσχυση τον δομών του ΠΕΔΥ με ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό. 

 Συνολικά, πανελλαδικά παρέμειναν στο ΠΕΔΥ 2.500 ενώ απολύθηκαν περίπου 3.000. Όπως αναφέραμε προηγουμένως από τις 2.500 που παρέμειναν το 50% είναι με δικαστικές αποφάσεις και ανοιχτά ιατρεία και το υπόλοιπο με κλειστά ιατρεία. 

 Προκηρύχθηκαν 900 θέσεις επικουρικών γιατρών ΠΑΑ πανελλαδικά και εξεδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο 170 γιατροί, δηλαδή ο νέοι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής μίας διαστρεβλωμένης ΠΑΑ όπως αυτή λειτουργεί μετά τη ψήφιση του νόμου για το ΠΕΔΥ. 

 Για την άμεση ενίσχυση των δομών προτείνουμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων σε προσωποπαγείς θέσεις ΠΕ (με δικαίωμα ιατρείου, δηλαδή πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση) και επίσης όλοι οι ευρισκόμενοι εντός του ΠΕΔΥ να μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τις εργασιακές τους σχέσεις δηλαδή ή ΠΕ με δικαίωμα ιατρείου ή ΠΑΑ με πλήρη δικαιώματα όπως των γιατρών του ΕΣΥ (μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και πρόσβαση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη ιδιαίτερα για τους χειρουργούς ώστε να μην ευνουχιστούν επιστημονικά). 

Να υπενθυμίσουμε ότι από τους 5.500 γιατρούς οδοντιάτρους οι 1.100 είναι σήμερα άνω των 62 ετών και 2.900 άνω των 57 ετών. Η επαναπρόσληψη μπορεί να γίνει με δύο τρόπους : 

1. με ένταξη στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου όπως θα ήταν και το σωστό είτε 

2. μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας. Να αναφέρουμε επίσης ότι το 2009 προκηρύχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ 1.860 θέσεις μονίμων γιατρών οδοντιάτρων, η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2012 και η ένταξη δεν έγινε ποτέ. Με την λύση αυτή θα είχαμε άμεση πλήρωση των κενών θέσεων του ΠΕΔΥ, άρση των αδικιών , μείωση των προσερχόμενων περιστατικών στα νοσοκομεία και επίσης μεγάλο οικονομικό όφελος. 

 Το οικονομικό όφελος προκύπτει ως εξής: οι συμβεβλημένοι γιατροί εκτός ΠΕΔΥ στοιχίζουν 2.000 περίπου ευρώ μηνιαίως μικτά και εξετάζουν μόνο 200 περιστατικά. Συνήθως την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα έχουν ολοκληρώσει τα περιστατικά τους και λειτουργούν ως μη συμβεβλημένοι με αποτέλεσμα οι ασθενείς μετά την πρώτη εβδομάδα να μην βρίσκουν συμβεβλημένους γιατρούς.

 Οι γιατροί εντός ΠΕΔΥ στοιχίζουν επίσης περίπου 2.000 ευρώ μικτά κάθε μήνα και εξετάζουν 26 ασθενείς την ημέρα επί 22 ημέρες τον μήνα δηλαδή 570 περιστατικά. 

 Επιπλέον η αναβάθμιση των εργαστηρίων του Οργανισμού (μικροβιολογικά, ακτινολογικά κλπ) συντελεί στην μείωση του γενικού κόστους καθώς τα εν λόγω εργαστήρια προτείνονται κατά προτεραιότητα από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, και λειτουργούν ως αντίπαλο δέος απέναντι στον συνεχώς αυξανόμενο επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και αν προσθέσουμε στην μισθολογική δαπάνη το λειτουργικό κόστος των κτιρίων, η συνολική επιβάρυνση ανά ασθενή είναι πολλαπλώς μικρότερη και επιπλέον η λειτουργία είναι για όλο το μήνα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ