2015-12-14 08:23:07
Φωτογραφία για «Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία (και) με το ΔΝΤ»
Την έκπληξή του για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το ΔΝΤ και το ρόλο του... στο ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος εξηγεί ότι η συμμετοχή του Ταμείου, την οποία ο ίδιος θεωρεί βέβαιη, προβλέπεται σε σειρά νομικών κειμένων τα οποία έχει προσυπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση. Επαναλαμβάνοντας ότι οι σκέψεις για κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους δεν έχουν κάποια βάση, ο ισχυρός άνδρας του ESM τονίζει πως ο Μηχανισμός εξετάζει το reprofiling του ελληνικού χρέους, με έμφαση στην χρονική επέκταση των χαμηλών αποπληρωμών πέραν της επόμενης οκταετίας. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι στο θέμα αυτό υπάρχει σύγκλιση με το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για τη μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως «η χρηματοδοτική συνεισφορά του θα είναι μικρή. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Πρέπει να υπάρξει συνεισφορά επειδή αυτό προβλέπεται από τη Συνθήκη του ESM και τη συμφωνία του Ιουλίου
. Δεν θα είναι όμως ανάλογη με εκείνη του 2010, όταν το ΔΝΤ έβαλε το 1/3 των χρημάτων. Με βάση το σενάριο που έχω στο μυαλό μου, το Ταμείο θα μετέχει όχι μόνο βάση της συμφωνίας αλλά και επειδή ορισμένα κράτη μέλη των οποίων τα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν κάθε δόση του δανείου, γνωρίζουν τη Συνθήκη του ESM και τις συμφωνίες όπου καταλήξαμε. Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει πάντως να μην μετέχει το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, αλλά δεν εργάζομαι με αυτό το σενάριο».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει διαφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ο ισχυρός άνδρας του ESM τονίζει πως «πρόσφατα έχει υπάρξει σύγκλιση σε αυτό το θέμα. Τα προγράμματα του ESM δημιούργησαν κάτι καινούργιο. Όταν το Ταμείο πηγαίνει σε μία χώρα που έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές, αποτελεί τον μοναδικό έσχατο δανειστή. Στην Ευρώπη ο ESM μπορεί να δανείσει πολύ περισσότερα από το ΔΝΤ και υπό καλύτερους όρους. Μεγαλύτερες ωριμάνσεις και πολύ χαμηλότερα επιτόκια.

Αυτό σημαίνει ότι το χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο ανεξαρτήτως του ύψους του. Οι πραγματικές ετήσιες αποπληρωμές χρέους είναι μικρότερες εξαιτίας των όρων που προσφέρουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι πραγματικές ετήσιες ανάγκες αποπληρωμής του χρέους γι την επόμενη οκταετία είναι πολύ χαμηλές. Μετά αυξάνονται διότι λήγει η περίοδος χάριτος».

Κληθείς να παραθέσει τις επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους, ο Γερμανός επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα «μεσοπρόθεσμο ζήτημα. Ονομαστικό κούρεμα δεν θα γίνει και η κυβέρνηση της Ελλάδας φαίνεται να το έχει καταλάβει. Όλοι μας θέλουμε να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους και να γίνει η Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις. Γνωρίζουμε ότι ένα μη βιώσιμο χρέος αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Αν καταφέρουμε να επιμηκύνουμε λίγο περισσότερο την περίοδο των ήδη πολύ χαμηλών αποπληρωμών, τότε θα προσελκύσουμε επενδυτές όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στην πραγματική οικονομία που οι προοπτικές είναι πιο μακροπρόθεσμες».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ