2016-02-24 12:08:08
Φωτογραφία για Η ΑΥΣΤΡΙΑ «ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ» ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ πΓΔΜ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Την πρότασή της για υποστήριξη με στρατιώτες στην πΓΔΜ για φύλαξη των συνόρων στο προσφυγικό της επανέλαβε η Βιέννη ενώ προετοιμάζεται για τη Διάσκεψη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, διάσκεψη που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας αλλά και την ενόχληση των Βρυξελλών και της ολλανδικής προεδρίας. Κατά της στάσης του Βερολίνου στρέφεται η Αυστρία, «Ας πει η Γερμανία τι θα κάνει». Την ίδια στιγμή, τα Σκόπια αρνούνται ότι ήταν «μονομερής απόφαση» το μπλόκο σε Αφγανούς, δηλώντας σε αναμονή για «το τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης».

Η προσφορά της Βιέννης προς τα Σκόπια για ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης βρίσκεται εδώ και καιρό στο τραπέζι, και, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την επανέλαβε ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκότσιλ (Σοσιαλδημοκράτης) πριν τις συναντήσεις με υπουργούς βαλκανικών χωρών την Τετάρτη. «Η Αυστρία τάσσεται υπέρ ενισχυμένων συνοριακών ελέγχων κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου και προσφέρει εν προκειμένω υποστήριξη στην πΓΔΜ με στρατιώτες» είπε ο Ντοσκότσιλ. «Φυσικά και παραμένει υψηλό το ενδιαφέρον μας για ευρωπαϊκή λύση» συνέχισε ο αυστριακός υπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι: «Όσο δεν υπάρχει λειτουργική καταγραφή στην Ελλάδα, ούτε και διευρωπαϊκή ανακατανομή ούτε και συνεργασία με την Τουρκία, θα εφαρμόζονται εθνικά μέτρα».

Παράλληλα, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε την στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό και κάλεσε το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει την στάση του. «Η Αυστρία είχε πέρυσι διπλάσιες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλή σε σύγκριση με τη Γερμανία, αυτό δεν θα συμβεί δεύτερη φορά» είπε ο Κουρτς μιλώντας στην Bild. 

«Θέλουμε συνεργασία με τη Γερμανία, και για αυτό περιμένουμε να πει η Γερμανία εάν είναι ακόμη πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και πόσους ή όχι, επειδή την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για ανοικτά σύνορα και τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος της μεθορίου με την πΓΔΜ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αυστριακός ΥΠΕΞ.

ΠΓΔΜ: Δεν δράσαμε μονομερώς - Ας μας πουν τι περιμένουν από εμάς 

Πριν τη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι υπερασπίστηκε την στάση των Σκοπίων και αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του έδρασε μονομερώς
. «Δεν πήραμε καμία μονομερή απόφαση, αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες» είπε σε συνέντευξή του στην Bild ο Ποπόσκι, δείχνοντας στις «αποφάσεις Κροατίας και Σερβίας να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο σε Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές». 

Ο Ποπόσκι ανέφερε φάνηκε στο ζήτημα απόστασης μεταξύ Βερολίνου και Βιέννης να συντάσσεται με την Αυστρία, λέγοντας: «Η Γερμανία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσφυγική κρίση και πρέπει να καταστήσει σαφές τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης». 

Αντίδραση της Αθήνας, ενόχληση σε Βρυξέλλες και ολλναδική προεδρία

Στο τραπέζι της συνάντησης στη Βιέννη για το προσφυγικό προσέρχονται 18 υπουργοί από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με επίκεντρο τη διαχείριση των συνόρων, εκτός από την αντιμετώπιση των διακινητών και του εξτρεμισμού. Η Κομισιόν και η ολλανδική προεδρία ανέφεραν, σε κοινή δήλωση του επίτροπου για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλο και του προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, πως ενώ «κατανοούν την πίεση» που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων» αναφέρουν, υπογραμμίζοντας: «Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ