2016-03-22 07:24:59
Φωτογραφία για O OHE προειδοποιεί πως δεν θα τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας...
Η διορία να ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία στις αρχές Απριλίου είναι μη ρεαλιστική, προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι οι οικονομικοί μετανάστες, που κρίνεται ότι δεν δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφουν στην Τουρκία «το ταχύτερο δυνατό», ενώ οι αιτούντες άσυλο θα γυρίζουν πίσω από τις 4 Απριλίου και μετά, εκτός αν αποδείξουν ότι κινδυνεύουν στην Τουρκία.

Ομως, ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, Βίνσεντ Κοτσετέλ, προειδοποίησε ότι η τελευταία διορία δεν είναι λειτουργική.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι η 4η Απριλίου είναι μία ρεαλιστική διορία για την εφαρμογή της συμφωνίας», τόνισε μιλώντας στον Guardian. «Δεν βλέπω πώς μπορεί να εφαρμοστεί εγκαίρως», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα είναι να βρεθούν εγκαίρως οι ειδικοί που θα εξετάζουν τις αιτήσεις για άσυλο, προκειμένου να γίνονται οι ακροάσεις.


Με βάση τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ με την Αγκυρα, ένας μικρός «στρατός» 4.000 ατόμων- αστυνομικοί, αξιωματούχοι για τις υποθέσεις ασύλου, δικαστές και μεταφραστές- πρέπει να σταλούν στα ελληνικά νησιά, προκειμένου να επεξεργάζονται τις αιτήσεις των προσφύγων και τις επαναπροωθήσεις.

Το πρώτο «κύμα» όλων αυτών, σύμφωνα με τον Guardian, αναμένεται να φτάσει εκεί την επόμενη Δευτέρα, με τα πρώτα σκάφη με πρόσφυγες να εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να φεύγουν για την Τουρκία μία εβδομάδα αργότερα.

«Αν και τα μέλη της ΕΕ θα παράσχουν σχεδόν το μισό προσωπικό, η χτυπημένη από το χρέος Αθήνας αντιμετωπίζει μία αποστολή μαμούθ για να τοποθετήσει 1.500 υπαλλήλους, σε μία εποχή που οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα έχουν ''παγώσει''», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Ο ΟΗΕ πάντως εξακολουθεί να εκφράζει την ανησυχία του όχι μόνο για την υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά και το περιεχόμενό της. Ο Οργανισμός έχει κάποιες ανησυχίες για την επιστροφή Αφγανών στην Τουρκία, παραδέχθηκε ο Κοτσετέλ, επειδή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της επαναπροώθησης σε εμπόλεμη ζώνη. «Αφγανοί και άλλοι μη Σύροι πολίτες στην Τουρκία έχουν λιγότερες πιθανότητες να χαρακτηριστούν πρόσφυγες, από εκείνους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο του Μπασάρ αλ Ασαντ», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία έχει ψηφίσει έναν καλό νόμο ασύλου, τον Μάιο του 2014, αναγνώρισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, αλλά πρακτικά η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται καλά, τόνισε. «Είναι απλά απίθανο να σκεφτούμε ότι η Τουρκία θα καλύψει αυτά τα κενά τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε, καλώντας τους δικαστές που θα κρίνουν τις υποθέσεις ασύλου στην Ελλάδα να είναι προσεκτικοί και να μην υποθέτουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής για όλους.

Τι απαιτεί η δημιουργία του συστήματος για τους πρόσφυγες

Περίπου 4.000 άτομα θα σταλούν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι κάθε ένα άτομο που κάνει αίτηση για το δικαίωμα να παραμείνει στην Ευρώπη θα περνά από συνέντευξη και θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Σχεδόν οι μισοί θα είναι αστυνομικοί και προσωπικό ασφαλείας, για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. Περίπου 2.500 άτομα του προσωπικού θα έρθουν από άλλες χώρες της ΕΕ.

Εως τώρα, 20 μέλη της Ενωσης έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν προσωπικό, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία, που θα στείλουν 600 ειδικούς ασύλου και αστυνομικούς, συνολικά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το σύστημα απαιτεί:

600 άτομα για την επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο

400 μεταφραστές

10 επιτροπές εφέσεων αποτελούμενες από 30 Ελληνες δικαστές, 30 δικαστές από χώρες της ΕΕ και 30 μεταφραστές

325 άτομα που θα διαχειρίζονται τις επιστροφές: 25 Ελληνες αξιωματούχοι, 50 ειδικοί της Frontex, 250 Ελληνες αστυνομικοί

1.500 αστυνομικοί

1.000 στρατιώτες και μέλη προσωπικού ασφαλείας

8 σκάφη με χωρητικότητα έως και 400 ατόμων και 28 λεωφορεία

20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά (ήδη υπάρχουν 6.000)
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έγκυος η Candice Swanepoel
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έγκυος η Candice Swanepoel
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ