2016-04-01 12:04:30
Φωτογραφία για ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ VD
Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου, στις Βρυξέλλες παραμένουν επιφυλακτικοί και βλέπουν ως πιο ρεαλιστική ημερομηνία το τέλος Μαΐου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κλείσει μία σειρά από μέτωπα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Συγχρόνως ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αν η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση θα μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να γίνει αρκετά γρήγορα και είναι θέμα πολιτικής βούλησης των Ελλήνων», λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». «Αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα, τότε από τον Μάιο τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα, καθώς θα υπάρχει πολύ λίγη διάθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι τις 23 Ιουνίου», λέει ο ίδιος.


Όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα, αυτά παραμένουν πολλά, αλλά τα πλέον σημαντικά είναι τα εξής τέσσερα: 

Πρώτον: Η φορολογική μεταρρύθμιση, όπου σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά. Δεύτερον: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην οποία αρκετή απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές. Τρίτον: Το θέμα των «κόκκινων» δανείων, στο όποιο υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης φαίνεται να δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση. Τέταρτον: Η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και για το οποίο έχουν γίνει πολύ λίγα. Συγχρόνως το ΔΝΤ έχει φέρει στο τραπέζι και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα, κάτι που βρίσκει τους Ευρωπαίους εταίρους αντίθετους, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει αργότερα και υπάρχει διαφωνία μεταξύ των θεσμών για το κατά πόσον πρέπει να υλοποιηθεί ή όχι ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

Επιπλέον μέτρα

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συνεχίζει να θεωρεί ότι δεν επαρκούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που καλείται να προσδιορίσει η Αθήνα, ώστε το 2018 η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. «Το Ταμείο δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα με οποιονδήποτε τρόπο», λέει αξιωματούχος στην «Καθημερινή» και εξηγεί ότι αν αλλάξουν οι στόχοι, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, για την οποία θα εκφράσουν την αντίθεσή τους μια σειρά από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία. Κάποια στιγμή όμως θα τεθεί το ερώτημα στη Γερμανία: «Τι προτιμάτε, πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ ή μεγάλη ελάφρυνση του χρέους;» λέει χαρακτηριστικά πηγή των Βρυξελλών. Αυτή η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε αρχικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στα μέσα Απριλίου.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ