2016-08-23 07:03:11
Φωτογραφία για Τα οφέλη της γλουταμίνης
Τι είναι η γλουταμίνη;                      

Είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σχηματιστεί από το ανθρώπινο σώμα. Η L-γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε L-γλουταμικό οξύ και αντιστρόφως.

Βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φαίνεται να είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και την πέψη.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, η χειρουργική επέμβαση, λοιμώξεις, και παρατεταμένου στρες καθώς και η έντονη φυσική δραστηριότητα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλουταμίνης και η λήψη συμπληρώματος γλουταμίνης μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Τραυματισμοί και γρήγορη ανάρρωση

Μετά από τραυματισμούς, λοιμώξεις, εγκαύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία είναι δυνατόν να μειώσουν τα επίπεδα της γλουταμίνης.


Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη γλουταμίνης βοηθά στη μείωση του ποσοστού του θανάτου από τραύμα σε βαρέως πάσχοντες ανθρώπους.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα γλουταμίνης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τις λοιμώξεις (κυρίως λοιμώξεις που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση).

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

Η γλουταμίνη βοηθά στην προστασία του βλεννογόνου. Για το λόγο αυτό, μερικοί έχουν προτείνει ότι οι άνθρωποι που έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn ‘s) μπορεί να μην έχουν αρκετή γλουταμίνη.

HIV / AIDS

Οι άνθρωποι με τον ιό HIV ή το AIDS συχνά έχουν σοβαρή απώλεια βάρους (ιδιαίτερα απώλεια μυϊκής μάζας). Μελέτες, έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων γλουταμίνης, μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και Ε, β-καροτένιο και σελήνιο μπορεί να αυξήσει  το σωματικό βάρος και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον γαντρεντερικό σωλήνα.

Αθλητές

Οι αθλητές που προπονούνται για αθλήματα αντοχής (όπως μαραθώνιους) έχουν αυξημένες ανάγκες γλουταμίνης.

Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας του χαμηλού ανοσοποιητικού των μαραθωνοδρόμων, ιδιαίτερα σε περιόδους υπεπροπόνησης.

Καρκίνος

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο έχουν χαμηλά επίπεδα γλουταμίνης. Συμπληρωματικό γλουταμίνη δίνεται συχνά σε υποσιτιζόμενους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ραδιοθεραπεία και μερικές φορές χρησιμοποιείται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η γλουταμίνη, επίσης φαίνεται να έχει βοηθήσει στη μείωση στοματίτιδας  (φλεγμονή του στόματος) αλλά και της διάρροιας, που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.

Πνευματική Λειτουργία

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το αν τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης μπορούν να βελτιώσουν ή να μεταβάλλουν την εγκεφαλική λειτουργία . Κάποιες αναφορές για την L-γλουταμίνη δείχνουν ότι βοηθά στην κατάθλιψη, ενώ άλλες σχετικά με το L-γλουταμικό οξύ και το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας .

Διαιτητικές πηγές γλουταμίνης:

Βόειο κρέας, χοιρινό και πουλερικά, γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, τυρί cottage, ωμό σπανάκι, μαϊντανός και λάχανο και ως  φυσικό συμπλήρωμα διατροφής
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ