2016-10-18 09:07:39
Γ. Στουρνάρας: Μόνο με βιώσιμο χρέος στις αγορές το 2018
Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που ακόμη παραμένει ανοιχτή. Μπορεί η κυβέρνηση να κράτησε χαμηλά τους τόνους για το γεγονός ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου δεν θα ξεκινήσουν σήμερα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο η «απώλεια» 3-4 ημερών έρχεται να προστεθεί στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, όπως η απόφαση του Eurogroup να σπάσει στα δύο και μάλιστα για ασήμαντη αφορμή, τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η ανοικτή διάσταση απόψεων της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ήδη, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τον φόβο ότι αυτά τα γεγονότα αποτελούν σαφείς ενδείξεις για «παιχνίδι καθυστέρησης» από την άλλη πλευρά. Επιβεβαίωση αυτών των φόβων σημαίνει ότι θα ανατραπεί ο μέχρι τώρα σχεδιασμός και η συζήτηση για το χρέος δεν θα ξεκινήσει μέσα στη φετινή χρονιά.
Εκ των υστέρων προκύπτει ότι η διάσταση απόψεων που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα.
''Η κυβέρνηση κράτησε χαμηλά τους τόνους για το γεγονός ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου δεν θα ξεκινήσουν σήμερα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά στο τέλος της εβδομάδας''Οι επαφές στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκαν με τους δύο «πόλους», το ΔΝΤ από τη μία πλευρά και τη γερμανική κυβέρνηση από την άλλη, να παραμένουν ανυποχώρητοι. Το ΔΝΤ, από τη μια, να απαιτεί διευθέτηση του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα» και αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο μετά το 2018 προκειμένου να συμμετάσχει με ίδια κεφάλαια στο 3ο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τη Γερμανία, από την άλλη, να ζητάει η όλη συζήτηση για το ελληνικό χρέος να μετατεθεί χρονικά για το 2018. Η διαφωνία παραμένει υπαρκτή ακόμη και σήμερα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να διατυπώνει συνεχώς και δημοσίως την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης: πρώτα οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, και μετά η συζήτηση για το χρέος, αν και εφόσον χρειαστεί.
Από το τέλος της Συνόδου στην Ουάσιγκτον μέχρι σήμερα, στην Αθήνα έχουν φτάσει δύο αρνητικά μηνύματα:
1. Το πρώτο μήνυμα αφορούσε την απόφαση του Eurogroup να μην αποδεσμευτεί ολόκληρη η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά μόνο το 1,1 δισ. ευρώ, που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ που πρέπει να διοχετευτεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα πρέπει να αποδεσμευτεί με απόφαση που θα ληφθεί από το Euro Working Group την επόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να αρχίσει σε πλήρη σύνθεση η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση, καθώς η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου δεν αναμένεται στην Αθήνα νωρίτερα από το Σάββατο.
Η αποδέσμευση προϋποθέτει τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων για τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έγιναν μέσα στον Σεπτέμβριο, δηλαδή, η Αθήνα πρέπει να αποδείξει ότι έριξε στην αγορά το σύνολο του ποσού 1,8 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο ως τμήμα της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.
2. Το δεύτερο στοιχείο που εντείνει την ανησυχία είναι η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου είχε ειπωθεί ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, παρά την απόφαση για το «σπάσιμο» της δόσης. Τελικώς, το χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται και η έναρξη των συζητήσεων σε επίπεδο επικεφαλής μετατίθεται, εκτός νέου απροόπτου, για την Παρασκευή. Δημοσίως, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την ελληνική πλευρά γι’ αυτή τη χρονική μετάθεση. Αντιθέτως, μεταδίδεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν κανονικά σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι και αυτή η ολιγοήμερη αναβολή εντάσσεται σε μια γενικότερη λογική να κερδηθεί χρόνος ώστε να αναζητηθούν πιθανότητες σύγκλισης απόψεων.
Η Ελλάδα επείγεται να κλείσουν όλα τον Νοέμβριο
Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επικεφαλής θα φανεί αν τα ανησυχητικά μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά θα έχουν και συνέχεια. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, οι επικεφαλής των θεσμών να συνεχίσουν το «παιχνίδι των καθυστερήσεων». Η μακρά λίστα των προαπαιτούμενων, των οποίων οι εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 40, προσφέρεται για καθυστερήσεις, πόσο μάλλον όταν στη λίστα περιλαμβάνεται εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα για την κυβέρνηση, όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, όπως οι αμοιβές ειδικών μισθολογίων, οι μετακινήσεις προσωπικού από φορέα σε φορέα κ.λπ., ή ακόμη και η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, όπου και θα πρέπει να αναγραφεί σε επίσημο κείμενο ο δημοσιονομικός στόχος για την περίοδο μετά το 2018.
''Εκ των υστέρων προκύπτει ότι η διάσταση απόψεων που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα''Το ευκταίο για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν η β’ αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο ώστε να υπάρχει χρόνος μέχρι τα Χριστούγεννα και για τη συζήτηση για το χρέος. Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επείγεται η Ελλάδα να κλείσει τη νέα μακροσκελή λίστα με τα προαπαιτούμενα: Χωρίς τη β’ αξιολόγηση, εκτός του ότι δεν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, δεν θα υπάρξουν ούτε οι προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αποτελεί και αυτός βασικό στόχο για την ελληνική πλευρά, καθώς χωρίς την κάλυψη της ΕΚΤ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2017.
Γ. Στουρνάρας: Μόνο με βιώσιμο χρέος στις αγορές το 2018
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η πρόσφατη υλοποίηση του δεύτερου τμήματος των προαπαιτούμενων δράσεων είχε θετική επίδραση στο κλίμα εμπιστοσύνης και ενίσχυσε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Παράλληλα, τόνισε ότι εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος έχει προχωρήσει, με βραδείς μεν ρυθμούς, αλλά με αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.
Υπογράμμισε ότι η σταδιακή βελτίωση της οικονομίας αρχίζει να απεικονίζεται και στην πορεία αρκετών μακροοικονομικών δεικτών. Ειδικότερα:
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,% σε ετήσια βάση το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, εξαιτίας κυρίως της σημαντικής ανόδου της μεταποίησης (αύξηση κατά 4,8% σε ετήσια βάση).Ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,7% τον Ιούλιο του 2016 σε ετήσια βάση, ενώ ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,9% τον Ιούλιο του 2016, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 ήταν θετικό, με τη δημιουργία 237.817 νέων θέσεων εργασίας, υπερβαίνοντας κατά 51.793 θέσεις εργασίας την αντίστοιχη περίοδο του 2015.Στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ κατά το β’ τρίμηνο του 2016, υποδηλώνουν υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε 23,1%, έναντι 24,9% το προηγούμενο τρίµηνο και 24,6% το αντίστοιχο τρίµηνο του 2015.Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που ξεκινά από το β’ εξάμηνο του 2016 και συνεχίζεται τα έτη 2017 και 2018. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το 2016 αναμένεται μικρή μείωση του ΑΕΠ, της τάξεως του 0,3%, και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα. Διευκρίνισε επίσης ότι οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η εκταμίευση των σχετικών δόσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στο ότι θα συνεχιστεί η διευκολυντική νοµισµατική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, προβλέπεται ότι η καθοδική πορεία των τιµών θα ανακοπεί το 2016 και θα υπάρξει σταδιακή αύξηση το 2017 και το 2018. Η αποκλιµάκωση του ποσοστού ανεργίας αναµένεται να συνεχιστεί με αργούς ρυθμούς το 2016, ενώ προβλέπεται να επιταχυνθεί την περίοδο 2017-2018. Ωστόσο, διευκρίνισε ο διοικητής της ΤτΕ, οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Όπως εξήγησε, τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι και αβεβαιότητα για την πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, που οφείλονται, μεταξύ άλλων, στη σχεδιαζόμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, για την αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων και την επιβεβαίωση των θετικών προοπτικών υπάρχουν μπροστά μας μια σειρά από μεγάλα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά και που θα κρίνουν τελικά την έκβαση του προγράμματος στο σύνολό του και την έξοδο στις αγορές αμέσως μετά.
1. Επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος
2. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντείνει τις προσπάθειες, προωθώντας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, σημαντικές πρωτοβουλίες που πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε ενδεικτικά:
Τη διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη),Την αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους,Τη βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου,Την αναμόρφωση της νομοθεσίας με στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην εξυγίανση των επιχειρήσεων ή, στην περίπτωση αδυναμίας τους, την άμεση αποχώρησή τους.Παράλληλα, όμως, συμπλήρωσε απαιτείται πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από την πλευρά των τραπεζών, με έμφαση σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων και στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή των μετόχων.
Το χρέος: «Η ελάφρυνση του χρέους είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα. Διότι, εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή. Πρέπει, συνεπώς, οι συνομιλίες να αρχίσουν τώρα και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έχει κεντρικό ρόλο να διαδραματίσει στην πορεία για ανάκαμψη για τους ακόλουθους λόγους:
Είναι εξωστρεφής δραστηριότητα.Επλήγη λιγότερο από την ύφεση και διατήρησε το παραγωγικό του δυναμικό.Συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.Η δραστηριότητα εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται ποιοτικά το τουριστικό προϊόν.Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η μείωση των τουριστικών εισπράξεων, παρά την άνοδο των επισκεπτών, επιτάθηκε από τη μείωση των τιμών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υποκρύπτει όμως και μια πιο μακροχρόνια τάση, δηλαδή την υποχώρηση των δαπανών ανά επισκέπτη και ανά διανυκτέρευση που εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, πρότεινε μείωση στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων, προκειμένου το τουριστικό προϊόν της χώρας να γίνει πιο ανταγωνιστικό.
Περιγράφοντας ενέργειες που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ενδυνάμωση του τουρισμού, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στην ανάγκη:
Εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.Ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού, σε επίπεδο αεροπορικών εταιρειών, καθώς όπως είπε, η μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων θα διευκολύνει την αύξηση της τουριστικής ζήτησης.Αναβάθμισης και αξιοποίησης υποδοµών όπως οι µαρίνες, οι οποίες µπορούν να συµβάλουν στην αύξηση του θαλάσσιου και ναυτικού τουρισµού, ενισχύοντας περαιτέρω την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.Αναβάθμισης των λιµενικών υποδοµών και την συγκρότηση εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της κρουαζιέρας, ειδικά της κρουαζιέρας µε αφετηρία ελληνικό λιµένα (home porting).«Ναυτεμπορική»
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που ακόμη παραμένει ανοιχτή. Μπορεί η κυβέρνηση να κράτησε χαμηλά τους τόνους για το γεγονός ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου δεν θα ξεκινήσουν σήμερα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο η «απώλεια» 3-4 ημερών έρχεται να προστεθεί στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, όπως η απόφαση του Eurogroup να σπάσει στα δύο και μάλιστα για ασήμαντη αφορμή, τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η ανοικτή διάσταση απόψεων της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ήδη, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τον φόβο ότι αυτά τα γεγονότα αποτελούν σαφείς ενδείξεις για «παιχνίδι καθυστέρησης» από την άλλη πλευρά. Επιβεβαίωση αυτών των φόβων σημαίνει ότι θα ανατραπεί ο μέχρι τώρα σχεδιασμός και η συζήτηση για το χρέος δεν θα ξεκινήσει μέσα στη φετινή χρονιά.
Εκ των υστέρων προκύπτει ότι η διάσταση απόψεων που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα.
''Η κυβέρνηση κράτησε χαμηλά τους τόνους για το γεγονός ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου δεν θα ξεκινήσουν σήμερα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά στο τέλος της εβδομάδας''Οι επαφές στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκαν με τους δύο «πόλους», το ΔΝΤ από τη μία πλευρά και τη γερμανική κυβέρνηση από την άλλη, να παραμένουν ανυποχώρητοι. Το ΔΝΤ, από τη μια, να απαιτεί διευθέτηση του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα» και αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο μετά το 2018 προκειμένου να συμμετάσχει με ίδια κεφάλαια στο 3ο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τη Γερμανία, από την άλλη, να ζητάει η όλη συζήτηση για το ελληνικό χρέος να μετατεθεί χρονικά για το 2018. Η διαφωνία παραμένει υπαρκτή ακόμη και σήμερα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να διατυπώνει συνεχώς και δημοσίως την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης: πρώτα οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, και μετά η συζήτηση για το χρέος, αν και εφόσον χρειαστεί.
Από το τέλος της Συνόδου στην Ουάσιγκτον μέχρι σήμερα, στην Αθήνα έχουν φτάσει δύο αρνητικά μηνύματα:
1. Το πρώτο μήνυμα αφορούσε την απόφαση του Eurogroup να μην αποδεσμευτεί ολόκληρη η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά μόνο το 1,1 δισ. ευρώ, που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ που πρέπει να διοχετευτεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα πρέπει να αποδεσμευτεί με απόφαση που θα ληφθεί από το Euro Working Group την επόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να αρχίσει σε πλήρη σύνθεση η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση, καθώς η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου δεν αναμένεται στην Αθήνα νωρίτερα από το Σάββατο.
Η αποδέσμευση προϋποθέτει τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων για τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έγιναν μέσα στον Σεπτέμβριο, δηλαδή, η Αθήνα πρέπει να αποδείξει ότι έριξε στην αγορά το σύνολο του ποσού 1,8 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο ως τμήμα της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.
2. Το δεύτερο στοιχείο που εντείνει την ανησυχία είναι η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου είχε ειπωθεί ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, παρά την απόφαση για το «σπάσιμο» της δόσης. Τελικώς, το χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται και η έναρξη των συζητήσεων σε επίπεδο επικεφαλής μετατίθεται, εκτός νέου απροόπτου, για την Παρασκευή. Δημοσίως, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την ελληνική πλευρά γι’ αυτή τη χρονική μετάθεση. Αντιθέτως, μεταδίδεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν κανονικά σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι και αυτή η ολιγοήμερη αναβολή εντάσσεται σε μια γενικότερη λογική να κερδηθεί χρόνος ώστε να αναζητηθούν πιθανότητες σύγκλισης απόψεων.
Η Ελλάδα επείγεται να κλείσουν όλα τον Νοέμβριο
Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επικεφαλής θα φανεί αν τα ανησυχητικά μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά θα έχουν και συνέχεια. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, οι επικεφαλής των θεσμών να συνεχίσουν το «παιχνίδι των καθυστερήσεων». Η μακρά λίστα των προαπαιτούμενων, των οποίων οι εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 40, προσφέρεται για καθυστερήσεις, πόσο μάλλον όταν στη λίστα περιλαμβάνεται εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα για την κυβέρνηση, όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, όπως οι αμοιβές ειδικών μισθολογίων, οι μετακινήσεις προσωπικού από φορέα σε φορέα κ.λπ., ή ακόμη και η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, όπου και θα πρέπει να αναγραφεί σε επίσημο κείμενο ο δημοσιονομικός στόχος για την περίοδο μετά το 2018.
''Εκ των υστέρων προκύπτει ότι η διάσταση απόψεων που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα''Το ευκταίο για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν η β’ αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο ώστε να υπάρχει χρόνος μέχρι τα Χριστούγεννα και για τη συζήτηση για το χρέος. Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επείγεται η Ελλάδα να κλείσει τη νέα μακροσκελή λίστα με τα προαπαιτούμενα: Χωρίς τη β’ αξιολόγηση, εκτός του ότι δεν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, δεν θα υπάρξουν ούτε οι προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αποτελεί και αυτός βασικό στόχο για την ελληνική πλευρά, καθώς χωρίς την κάλυψη της ΕΚΤ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2017.
Γ. Στουρνάρας: Μόνο με βιώσιμο χρέος στις αγορές το 2018
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η πρόσφατη υλοποίηση του δεύτερου τμήματος των προαπαιτούμενων δράσεων είχε θετική επίδραση στο κλίμα εμπιστοσύνης και ενίσχυσε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Παράλληλα, τόνισε ότι εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος έχει προχωρήσει, με βραδείς μεν ρυθμούς, αλλά με αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.
Υπογράμμισε ότι η σταδιακή βελτίωση της οικονομίας αρχίζει να απεικονίζεται και στην πορεία αρκετών μακροοικονομικών δεικτών. Ειδικότερα:
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,% σε ετήσια βάση το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, εξαιτίας κυρίως της σημαντικής ανόδου της μεταποίησης (αύξηση κατά 4,8% σε ετήσια βάση).Ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,7% τον Ιούλιο του 2016 σε ετήσια βάση, ενώ ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,9% τον Ιούλιο του 2016, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 ήταν θετικό, με τη δημιουργία 237.817 νέων θέσεων εργασίας, υπερβαίνοντας κατά 51.793 θέσεις εργασίας την αντίστοιχη περίοδο του 2015.Στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ κατά το β’ τρίμηνο του 2016, υποδηλώνουν υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε 23,1%, έναντι 24,9% το προηγούμενο τρίµηνο και 24,6% το αντίστοιχο τρίµηνο του 2015.Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που ξεκινά από το β’ εξάμηνο του 2016 και συνεχίζεται τα έτη 2017 και 2018. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το 2016 αναμένεται μικρή μείωση του ΑΕΠ, της τάξεως του 0,3%, και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα. Διευκρίνισε επίσης ότι οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η εκταμίευση των σχετικών δόσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στο ότι θα συνεχιστεί η διευκολυντική νοµισµατική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, προβλέπεται ότι η καθοδική πορεία των τιµών θα ανακοπεί το 2016 και θα υπάρξει σταδιακή αύξηση το 2017 και το 2018. Η αποκλιµάκωση του ποσοστού ανεργίας αναµένεται να συνεχιστεί με αργούς ρυθμούς το 2016, ενώ προβλέπεται να επιταχυνθεί την περίοδο 2017-2018. Ωστόσο, διευκρίνισε ο διοικητής της ΤτΕ, οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Όπως εξήγησε, τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι και αβεβαιότητα για την πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, που οφείλονται, μεταξύ άλλων, στη σχεδιαζόμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, για την αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων και την επιβεβαίωση των θετικών προοπτικών υπάρχουν μπροστά μας μια σειρά από μεγάλα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά και που θα κρίνουν τελικά την έκβαση του προγράμματος στο σύνολό του και την έξοδο στις αγορές αμέσως μετά.
1. Επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος
2. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντείνει τις προσπάθειες, προωθώντας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, σημαντικές πρωτοβουλίες που πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες» τόνισε ο κ. Στουρνάρας και ανέφερε ενδεικτικά:
Τη διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη),Την αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους,Τη βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου,Την αναμόρφωση της νομοθεσίας με στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην εξυγίανση των επιχειρήσεων ή, στην περίπτωση αδυναμίας τους, την άμεση αποχώρησή τους.Παράλληλα, όμως, συμπλήρωσε απαιτείται πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από την πλευρά των τραπεζών, με έμφαση σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων και στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή των μετόχων.
Το χρέος: «Η ελάφρυνση του χρέους είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα. Διότι, εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή. Πρέπει, συνεπώς, οι συνομιλίες να αρχίσουν τώρα και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έχει κεντρικό ρόλο να διαδραματίσει στην πορεία για ανάκαμψη για τους ακόλουθους λόγους:
Είναι εξωστρεφής δραστηριότητα.Επλήγη λιγότερο από την ύφεση και διατήρησε το παραγωγικό του δυναμικό.Συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.Η δραστηριότητα εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται ποιοτικά το τουριστικό προϊόν.Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η μείωση των τουριστικών εισπράξεων, παρά την άνοδο των επισκεπτών, επιτάθηκε από τη μείωση των τιμών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υποκρύπτει όμως και μια πιο μακροχρόνια τάση, δηλαδή την υποχώρηση των δαπανών ανά επισκέπτη και ανά διανυκτέρευση που εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, πρότεινε μείωση στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων, προκειμένου το τουριστικό προϊόν της χώρας να γίνει πιο ανταγωνιστικό.
Περιγράφοντας ενέργειες που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ενδυνάμωση του τουρισμού, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στην ανάγκη:
Εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.Ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού, σε επίπεδο αεροπορικών εταιρειών, καθώς όπως είπε, η μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων θα διευκολύνει την αύξηση της τουριστικής ζήτησης.Αναβάθμισης και αξιοποίησης υποδοµών όπως οι µαρίνες, οι οποίες µπορούν να συµβάλουν στην αύξηση του θαλάσσιου και ναυτικού τουρισµού, ενισχύοντας περαιτέρω την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.Αναβάθμισης των λιµενικών υποδοµών και την συγκρότηση εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της κρουαζιέρας, ειδικά της κρουαζιέρας µε αφετηρία ελληνικό λιµένα (home porting).«Ναυτεμπορική»
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ