2020-02-11 12:00:19
Φωτογραφία για Κέντρα προσφύγων: Ο σχεδιασμός, η επίταξη και οι στόχοι της κυβέρνησης
Επιβεβαιώνονται πλήρως οι φόβοι και η ανησυχία της κυβέρνησης στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, κρίνοντας από την απόφαση που έλαβε για επίταξη ακινήτων και εκτάσεων για τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων στα πέντε νησιά του Αιγαίου, όπου έχουν σωρευτεί χιλιάδες πρόσφυγες.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν και άλλες περιοχές όπου σταδιακά που θα μεταφερθούν πρόσφυγες, με στόχο από τις 40 χιλιάδες που βρίσκονται σήμερα στα νησιά, να μειωθούν κατά το ήμισυ και οι υπόλοιποι να εγκατασταθούν στην ενδοχώρα ή και σε άλλες περιοχές.

Ο λόγος που η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της επίταξης για τη χωροθέτηση των κέντρων φιλοξενίας έχει να κάνει με γραφειοκρατικά προβλήματα και εμπόδια. Μετά το αναγκαστικό μέτρο που έλαβε αναμένει τώρα τις αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

«Αν δεν κάναμε κάτι θα είχαμε πρόβλημα μεγαλύτερο» αναφέρουν αρμόδιοι υπουργοί.


Σε διαφορετική περίπτωση πάντως αν η κυβέρνηση δεν έκανε το επόμενο βήμα, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου θα χειροτέρευε και το πρόβλημα θα γινόταν οξύτερο.

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν πλέον καμία περιοχή της Ελλάδας, όπου θα μπορούσαν να «στηθούν» προαναχωριασιακά κέντρα.

«Εξετάζουμε ό,τι είναι πιθανό και μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς αντιδράσεις», έλεγε στέλεχος.

Τα πέντε νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο

Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Κως και Λέρος είναι τα νησιά που επελέγησαν για την κατασκευή των προαναχωρισιακών κέντρων, γεγονός που προϋποθέτει ότι θα κλείσουν τα ήδη υπάρχοντα, όπως το «κολαστήριο» της Μόριας, στο οποίο στοιβάζονται πάνω από 20 χιλιάδες μετανάστες, αλλά και της Σάμου που βρίσκεται εντός του του αστικού ιστού.

Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, σημείωσε ότι οι χώροι που η κυβέρνηση θα επιτάξει, θα ενοικιαστούν για τρία χρόνια και στους ιδιοκτήτες θα καταβάλλεται ενοίκιο.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Μετανάστευσης εξουσιοδοτείται και επιτάσσει λόγω εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης την τοποθεσία Καράβας στη Μυτιλήνη, που βρίσκεται κοντά στην Μανταμάδο περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος για χιλιάδες πιστούς από όλη την Ελλάδα.

Επίσης, στη Χίο επιτάσσεται η τοποθεσία «Κρητικού Λάκος» στη θέση Ψείρα, στη Σάμο η τοποθεσία Ζερβού, ενώ αντίστοιχες δομές δημιουργούνται στη Λέρο και την Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Στη Κω μάλιστα μετατρέπεται σε κλειστή δομή το στρατόπεδο «Καπετάν Λαζαρή».

Συγκεκριμένα για τη Χίο, νησί από όπου κατάγεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως προκύπτει από την εφημερίδα «Πολίτης Χίος», στη νέα εγκατάσταση, θα στεγαστούν τρεις δομές, δηλαδή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Κέντρο ασυνόδευτων παιδιών και Προαναχωρησιακό Κέντρο.

Μέσα στον Μάρτιο η κατασκευή των κέντρων

Η κατασκευή των κέντρων αναμένεται να ξεκινήσει περίπου σε ενάμιση μήνα και υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Ο προγραμματισμός είναι να φιλοξενηθούν περίπου 20 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες όσο δηλαδή θα διαρκεί και η διαδικασία ασύλου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στις νέες ελεγχόμενες δομές που θα κατασκευαστούν με «προκάτ» δομικά υλικά, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφουν σε προκαθορισμένη ώρα το βράδυ καθώς αμέσως μετά οι πόρτες θα κλείνουν.

Ακόμη, αν κάποιος «φιλοξενούμενος» στα κέντρα αυτά επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, τότε θα κρατείται μέσα στην δομή μέχρι και 100 ημέρες και ανάλογα πάντα με το παράπτωμα.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που θα απορρίπτεται το αίτημα ασύλου, θα κρατούνται μέσα στις δομές μέχρι να επιστραφούν στην Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνει ότι πως κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Συνάντηση Μητσοτάκη με δημάρχους

Με στόχο να περιοριστούν οι τοπικές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, τη Δευτέρα, με το προεδρείο της ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να μεταφέρει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους δήμους που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολλώ δε μάλλον την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις ανάγκες και στα προβλήματα των πολιτών.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ