2024-06-20 19:53:39
Φωτογραφία για Θερινό Ηλιοστάσιο σήμερα



Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Αστρονομικό ημερολόγιο! Σήμερα, 20 Ιουνίου, είναι το Θερινό Ηλιοστάσιο, η έναρξη του αστρονομικού καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Η Γη, καθώς περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ταυτόχρονα περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της υπό γωνία. Έτσι, τον μισό χρόνο το Βόρειο Ημισφαίριο έχει κλίση προς τον Ήλιο, δηλαδή καλοκαίρι, ενώ το Νότιο Ημισφαίριο έχει χειμώνα. Το άλλο μισό του έτους, το Βόρειο Ημισφαίριο έχει κλίση μακριά από τον Ήλιο, δηλαδή έχουμε χειμώνα στο βορρά και καλοκαίρι στο νότο.

Τα ηλιοστάσια συμβαίνουν δύο φορές το χρόνο, στα σημεία της τροχιάς της Γης όπου αυτή η κλίση είναι πιο μεγάλη. Κατά το Θερινό Ηλιοστάσιο, το Βόρειο Ημισφαίριο έχει τη μεγαλύτερη μέρα και στον Βόρειο Πόλο έχουμε μόνο μέρα. Αντιθέτως, το Νότιο Ημισφαίριο έχει τη μικρότερη μέρα και στον Νότιο Πόλο έχουμε μόνο νύχτα.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρατηρήσεις του Μέτωνος, αστρονόμος του 5ου-4ου αιώνα π.Χ., από τον λόφο της Πνύκας με το παρατηρητήριο του, το ηλιοτρόπιον. Ο Μέτων είχε παρατηρήσει ότι κατά το Θερινό Ηλιοστάσιο ο Ήλιος ανέτειλε πάνω από τον Λυκαβηττό.

Περισσότερα εδώ: http://magazine.noa.gr/archives/4208



ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ