2012-08-07 08:55:33
Φωτογραφία για Σ. Λαβρόφ: Ο «κύριος Νιετ» Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ο ρόλος του στη Συρία
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει πει «όχι» για τη Συρία τόσες πολλές φορές απευθυνόμενος προς τη Δύση που απέκτησε το παρατσούκλι «κύριος Νιέτ». Ο σκληρός αυτός διπλωμάτης, που καπνίζει σαν φουγάρο, αντιστέκεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβληθούν κυρώσεις στη Συρία και να ανατραπεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στην Δύση τον θεωρούν το κυριότερο εμπόδιο στο να μπει ένα τέρμα στην αιματοχυσία στη Συρία, όμως στη Ρωσία τον χειροκροτούν για τη δυναμική υπεράσπιση της ρωσικής πολιτικής απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Ο 62χρονος Λαβρόφ αντιμετωπίζει τις επικρίσεις επαναλαμβάνοντας ψυχρά τη ρωσική γραμμή.

Ο πρώην αυτός πρεσβευτής στον ΟΗΕ έχει τη φήμη του αμετακίνητου. Παλαιοί συνάδελφοί του θυμούνται την αντίστασή του στην προσπάθεια του τότε γενικού γραμματέα του οργανισμού Κόφι Αναν να απαγορεύσει το κάπνισμα στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το 2003. Ο Λαβρόφ συνέχισε να καπνίζει λέγοντας «το κτίριο αυτό δεν ανήκει στον Αναν».


Φίλοι και εχθροί τον περιγράφουν ως σκληρό διαπραγματευτή με κοφτερή γλώσσα. Στα σχεδόν 10 χρόνια που πέρασε ως πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τελειοποίησε την τέχνη του να στυλώνει τα πόδια. Ο βετεράνος δημοσιογράφος Γκλεν Κέσλερ τον περιγράφει ως «σόουμαν που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ένα διπλωματικό στιλέτο».

Αν και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, οι ειδικοί θεωρούν ότι ο Λαβρόφ δεν είναι ένας απλός εφαρμοστής της πολιτικής που του υπαγορεύει το Κρεμλίνο. «Ο βαθμός της επιρροής του εξαρτάται από το εκάστοτε ζήτημα. Οσον αφορά τη Συρία, έχει σαφώς επηρεάσει πολύ την πολιτική και μπορεί να ισχυριστεί πειστικά ότι ξανάβαλε τη Ρωσία στο διεθνές κέντρο λήψης αποφάσεων», λέει ο Βλαντίμιρ Φρολόφ από την δεξαμενή σκέψης Εθνικό Εργαστήριο για την Εξωτερική Πολιτική.

Η επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο φαίνεται ότι ευνόησε τον Λαβρόφ, ο οποίος είχε διατηρήσει τη θέση του όταν ήταν πρόεδρος ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2008-12. Πηγές από τη Μόσχα υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει «πολύ μεγαλύτερη φωνή» στην κυβέρνηση αφότου επέστρεψε ο Πούτιν στην προεδρία και ότι ο «πραγματικός Λαβρόφ» επανήλθε.

Μέλος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, του οποίου μέχρι πρότινος ηγούταν ο Πούτιν, ο Λαβρόφ γνωρίζει πολύ καλά πώς να επιζεί πολιτικά αφού παραμένει επί οκτώ χρόνια στο ίδιο υπουργείο. Είναι πραγματιστής και επέζησε εν μέρει παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως επαγγελματία διπλωμάτη και αποφεύγοντας την άμεση εμπλοκή στην ρωσική πολιτική σκηνή.

Ετοιμόλογος, μερικές από τις ατάκες του όταν ήταν πρέσβης στον ΟΗΕ έχουν μείνει παροιμιώδεις. Οταν η Ρωσία πίεζε για να χαλαρώσουν οι κυρώσεις προς το Ιράκ, αμερικανός αξιωματούχος του είπε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την «έγκριση εστιατορίου που έχει κατσαρίδες στη σούπα». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Λαβρόφ απάντησε: «Δεν σας ζητάμε να δώσετε στο Ιράκ πέντε αστέρια, απλώς να πείτε ότι είναι το Kentucky Fried Chicken».

Παντρεμένος με μια κόρη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαλαρώνει κάνοντας ράφτινγκ με παλαιούς φίλους του μια φορά τον χρόνο, παίζει κιθάρα και γράφει ποιήματα. 

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=469912 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ