2012-12-13 11:04:58
Φωτογραφία για Ιστορικό στοίχημα Μπερνάνκε με την ανεργία
By Robin Harding, James Politi (Ουάσιγκτον), Michael Mackenzie (Ν. Υόρκη) 

Η Federal Reserve των ΗΠΑ θα κρατήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 6,5%, σε μια ιστορική μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής. 

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μεγάλη κεντρική τράπεζα σχετίζει την επιτοκιακή πολιτική της άμεσα με την κατάσταση της οικονομίας. Η Fed δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προβλέπει χαμηλά επιτόκια, εφόσον οι πληθωριστικές προοπτικές δεν ανεβαίνουν πάνω από το 2,5%. 

Ο κ. Μπερνάνκε δήλωσε στην συνέντευξή του, ότι τα αριθμητικά όρια για χαμηλά επιτόκια θα βοηθήσουν «να στηριχθεί η εμπιστοσύνη και η δαπάνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» και θα καταστήσουν την νομισματική πολιτική «πιο διαφανή και προβλέψιμη» για τον κόσμο. Όμως ο κ. Μπερνάνκε τόνισε ότι το όριο του 6,5% στην ανεργία δεν πρέπει να θεωρηθεί ο μακροπρόθεσμος φυσικός στόχος για το ποσοστό της ανεργίας, που βρίσκεται πολύ χαμηλότερα. 


Η Fed επίσης αύξησε τα ποσά στον τρίτο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης στα 85 δισ. δολ. τον μήνα, προσθέτοντας 45 δισ. δολ. σε αγορές ομολόγων, στην υπάρχουσα δέσμευση για 40 δισ. δολ. σε ενυπόθηκα χρεόγραφα τον μήνα, και δήλωσε ότι θα συνεχίσει αυτές τις κινήσεις μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά εργασίας. 

Οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν μια «πάση θυσία» επιχείρηση να αναπτερωθεί η υποτονική οικονομική ανάκαμψη. Δείχνουν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα παραμένειανήσυχη για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» με τις φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών που μπορεί να πυροδοτήσουν τον επόμενο μήνα, και δεν έχει αναπτερωθεί από τα βελτιωμένα στοιχεία για την αγορά ακινήτων.

Ο κ. Μπερνάνκε δήλωσε ότι η οικονομία έχει ήδη υποστεί το «κόστος» από την απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού. Επανέλαβε πόσο καταστροφικός θα είναι για την αμερικανική ανάκαμψη και τόνισε ότι η Fed δεν έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει πλήρως τις επιπτώσεις, αν και θα μπορούσε να αυξήσει «λίγο» τις αγορές ομολόγων. 

Με το ποσοστό της ανεργίας στο 7,7% τον Νοέμβριο, η κίνηση της Fed δείχνει ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά στο ορατό μέλλον. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναθεώρησαν λίγο τις οικονομικές προβλέψεις τους, λίγο χαμηλότερα από του Σεπτεμβρίου. Περιμένουν τώρα ανάπτυξη 1,7% με 1,8% φέτος και 2,3% με 3% τον επόμενο χρόνο. 

Όμως οι προβλέψεις για την ανεργία ήταν ελαφρώς καλύτερες απ’ όσο δύο μήνες πριν. Η Fed προβλέπει ανεργία 7,8-7,9% στο τρέχον τρίμηνο και πτώση στο 7,4-7,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Περιμένει επίσης πληθωρισμό μεταξύ 1,6% και 1,9% του χρόνου, πολύ κάτω από το όριο του 2,5% που τέθηκε χθες.

Η κίνηση εμπεριέχει κινδύνους για την Fed. Αν δεν κρίνει σωστά την κατάσταση της οικονομίας, τότε ο πληθωρισμός ίσως ανέβει πριν πέσει η ανεργία στο 6,5%, υποχρεώνοντάς την ή να αθετήσει την υπόσχεσή της ή να αφήσει τις αυξήσεις τιμών να φύγουν εκτός ελέγχου. 

Η Fed έδωσε στον εαυτό της μια «ρήτρα» εξόδου σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Είπε ότι θα παρακολουθεί επίσης «πρόσθετους συντελεστές για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, δείκτες πληθωριστικών πιέσεων και προοπτικών, καθώς και ενδείξεις χρηματοπιστωτικών εξελίξεων». 

Η επέκταση των απ’ευθείας αγορών ενεργητικών αντικαθιστά το πρόγραμμα Operation Twist που λήγει, βάση του οποίου η Fed πωλούσε ομόλογα κοντά στην λήξη και αγόραζε εκείνα με μεγαλύτερες λήξεις. Τώρα, απλώς θα δημιουργεί τραπεζικά αποθέματα για να χρηματοδοτεί νέες αγορές. 

Ο στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι να μειωθεί η προσφορά μακροπρόθεσμων ενεργητικών όπως τα ομόλογα Treasury, για να πέσουν τα επιτόκια στα στεγαστικά και άλλα δάνεια, κι έτσι να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη. 

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΗΓΗ: FT.com 

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ