2012-03-31 07:57:32
Φωτογραφία για ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΑΠΟ BUNDESBANK TA ΟΜΟΛΟΓΑ ΥΠΟ ΣΤΗΡΙΞΗ ΧΩΡΩΝ
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Tράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) δεν θα δέχεται ως εγγυήσεις ομόλογα τα οποία έχουν εγγυηθεί οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Πρόκειται για την πρώτη κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης που κάνει πράξη αυτή την εναλλακτική λύση που έδωσε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Με αυτήν  την απόφαση η Bundesbank κατορθώνει να περιορίσει σημαντικά τα κεφάλαια υψηλού ρίσκου που βρίσκονται στον ισολογισμό της. 

Σημειώνεται ότι βάσει της χθεσινής της ανακοίνωσης η Bundesbank έχει αυτή τη στιγμή στα ταμεία της ομόλογα εγγυημένα από τις τρεις χώρες, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. «Οι όροι που έχουμε θέσει ως προς το πιστωτικό αξιόπιστο δεν καλύπτονται από τα ομόλογα που εγγυώνται αυτές οι χώρες και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τα δεχθούμε από εδώ και στο εξής», τονίζει η ανακοίνωση της Bundesbank.

 Ο επικεφαλής της τράπεζας, Γιανς Βάιτμαν, έχει κατ' επανάληψη εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τους χαλαρούς κανόνες που εφάρμοζε μέχρι πριν από μία εβδομάδα η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις που δεχόταν προκειμένου να παράσχει δάνεια σε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στην πρόσφατη δημοπρασία είχε προσφέρει 3ετή δάνεια ύψους 529,5 δισ. ευρώ σε 800 τράπεζες της ευρωζώνης, δεχόμενη ομόλογα εγγυημένα από όλα τα κράτη - μέλη της.


Ο κ. Βάιτμαν είχε δημοσίως διαφωνήσει με αυτήν την τακτική της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να «τιμωρούνται» με κάποιον τρόπο οι χώρες που δεν είναι συνετές σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά τους μεγέθη. Μάλιστα οι γερμανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για την απόρριψη των ομολόγων Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας προήλθε μετά από τις έντονες πιέσεις του κ. Βάιτμαν, ο οποίος ως πρόεδρος της Bundesbank είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Ο δικός μας στόχος δεν είναι άλλος από το να βοηθήσουμε ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών και ταυτόχρονα να παράσχουμε την απαραίτητη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά αποδεχόμενοι εγγυήσεις που αξίζουν πραγματικά και είναι ουσιαστικές», τόνισε ο κ. Βάιτμαν, «δικαιολογώντας» την απόφαση της Bundesbank.

Πάντως η απόφαση της Bundesbank δεν τίθεται άμεσα σε ισχύ, καθώς θα πρέπει πρώτα να «υπάρξει προσθήκη αυτού του όρου στο καταστατικό της, πριν αρχίσει να εφαρμόζεται», όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας.  
  TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ