2013-06-24 21:52:45
Ο Σνόουντεν δεν επιβιβάστηκε στην πρώτη πτήση Μόσχα-Αβάνα στη λίστα των επιβατών της οποίας υπήρχε το όνομά του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Δημοσιογράφοι περίμεναν την πτήση που θα μετέφερε τον Σνόουντεν στη Μόσχα.
Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον, η οποία ζητεί την έκδοσή του, έχει χωρίς αμφιβολία εγκαταλείψει τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλέσθηκε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Κανείς δεν έχει δει τον Σνόουντεν από τότε που έφθασε στη Μόσχα, την Κυριακή, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν τη Ρωσία με αντίποινα επειδή αρνήθηκε να τούς παραδώσει τον Αμερικανό φυγά, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό.
"Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει πιθανότατα ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία. Κατάφερε να φύγει με άλλη πτήση. Είναι ελάχιστα πιθανό να υπήρξαν κάποιοι δημοσιογράφοι αυτόπτες μάρτυρες της αναχώρησής του», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο Σνόουντεν δεν επιβιβάστηκε στην πρώτη πτήση Μόσχα-Αβάνα στη λίστα των επιβατών της οποίας υπήρχε το όνομά του. Οι δημοσιογράφοι που επιβιβάστηκαν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος της Αεροφλότ δεν τον είδαν μεταξύ των επιβατών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πιθανότατα έκλεισε θέση με την επόμενη διαθέσιμη πτήση.
Μια άλλη πηγή στους κόλπους των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας δήλωσε στο Ιτάρ-Τας ότι ο Σνόουντεν παραμένει ακόμα στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου.
Ο Σνόουντεν επρόκειτο ν' αναχωρήσει για την Κούβα και στη συνέχεια για τον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απείλησε σήμερα από το Νέο Δελχί την Κίνα και τη Ρωσία για επιπτώσεις στις σχέσεις τους χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα απογοητευτικό» το γεγονός ότι ο Σνόουντεν κατάφερε να ταξιδέψει από το Χονγκ Κονγκ ως τη Μόσχα.
"Ο Σνόουντεν πρόδωσε τη χώρα του», υποστήριξε.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν έχω καμία πληροφορία για τον Σνόουντεν».
Εξάλλου, ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν δήλωσε σήμερα ότι μελετά αίτημα του Σνόουντεν να τού παράσχει «νομικές συμβουλές».
"Από το περιβάλλον του Σνόουντεν ήλθαν σε επαφή μαζί μου για να τού παράσχω νομικές συμβουλές. Πριν αποφασίσω, ζήτησα να ενημερωθώ πλήρως για την υπόθεση και να μπορέσω να μιλήσω με τον ενδιαφερόμενο. Όταν αυτό συμβεί, τότε θα λάβω απόφαση. Αυτήν τη στιγμή δεν εκπροσωπώ τα συμφέροντα του κ. Σνόουντεν», τόνισε ο Γκαρθόν.
Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, ο Σνόουντεν διανυκτέρευσε στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο, όπου και είχε συναντήσεις τουλάχιστον με τον πρέσβη του Εκουαδόρ στη ρωσική πρωτεύουσα Πατρίσιο Τσάβες.
Ο πρέσβης του Ισημερινού φέρεται ότι παρέλαβε την αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου από τον Σνόουντεν και τού παρέδωσε ταξιδιωτικό έγγραφο πολιτικού πρόσφυγα, το οποίο θα επιτρέψει τη μετακίνησή του μετά την ακύρωση του αμερικανικού του διαβατηρίου.
Ο Σνόουντεν επισήμως δεν πέρασε τα ρωσικά σύνορα, καθώς παρέμεινε στη ζώνη τράνζιτ και σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, «δεν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι για τη σύλληψή του».
Ρωσική πηγή από τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι Αμερικανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας «έχουν τυπικά το δικαίωμα να διατάξουν την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους, όταν αυτό θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και στη ζώνη της ευθύνης τους, όμως θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση μιας τέτοιας πράξης».
Με τη σειρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το δρομολόγιό του ώστε να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, καθώς «υπάρχουν επαρκή καύσιμα για κάτι τέτοιο, η χάραξη του δρομολογίου γίνεται καταρχάς με βάση την πιο σύντομη διαδρομή, αλλά υπάρχει πάντοτε ένα περίσσευμα στις δεξαμενές για το ενδεχόμενο κάποιας απρόβλεπτης κατάστασης».
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η πτήση Μόσχα - Αβάνα περνά από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και τη συνοδεία του αεροσκάφους αναλαμβάνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Νέας Υόρκης.
WikiLeaks: Ο Ασάνζ στηρίζει τον Σνόουντεν
Ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της CIA που κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον και του οποίου το αμερικανικό διαβατήριο δεν έχει πλέον καμιά ισχύ, αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή με ταξιδιωτικά «έγγραφα για πρόσφυγα» τα οποία του δόθηκαν από τον Ισημερινό, δήλωσε σήμερα ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.
"Για να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, ο Σνόουντεν έλαβε από την κυβέρνηση του Ισημερινού ταξιδιωτικά έγγραφα για πρόσφυγα», είπε ο Ασανζ σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο προσθέτοντας ότι η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου περιλαμβάνει «πολλά στάδια».
Ο Ασανζ δεν θέλησε να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες αναχώρησε ο Σνόουντεν από την Κίνα και είπε απλώς ότι είναι μια «συναρπαστική ιστορία».
Ο Σνόουντεν που φαίνεται ότι έφθασε αεροπορικώς στη Μόσχα, έκανε αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε αρκετές χώρες, μεταξύ τους ο Ισημερινός και η Ισλανδία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσονα
Ο ρόλος του WikiLeaks είναι να «δημιουργήσει μια σχέση μεταξύ των νομικών ομάδων (του Ασάνζ και του Σνόουντεν) και να τον βοηθήσει στο διάβημά του για να του χορηγηθεί άσυλο», πρόσθεσε.
Το WikiLeaks αποκάλυψε επίσης σήμερα ότι «πλήρωσε τις μετακινήσεις» του Σνόουντεν και διευκρίνισε ότι τα «έγγραφα» που αποκάλυψε ο Σνόουντεν για την ηλεκτρονική παρακολούθηση που ασκούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία «είναι σε ασφαλή θέση στις κατάλληλες δημοσιογραφικές οργανώσεις».
Τέλος ο Ασάνζ απέκλεισε οι ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας να ανέκριναν τον Σνόουντεν, μια εκδοχή που είχε αναφερθεί.
Πώς έφτασε στη Μόσχα
Ο Σνόουντεν έφτασε χθες στη Μόσχα με αεροσκάφος προερχόμενο από το Χονγκ Κονγκ αφού το κινεζικό αυτό έδαφος του επέτρεψε να φύγει παρά τα αιτήματα της Ουάσινγκτον για τη σύλληψή του.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως περιμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να στείλει τον Σνόουντεν πίσω στις ΗΠΑ. Διατύπωσε επίσης τις «ισχυρές αντιρρήσεις» του στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα για την απόφαση να επιτραπεί στον Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε απόρρητα προγράμματα παρακολουθήσεων που εφάρμοζε η αμερικανική κυβέρνηση, να διαφύγει.
«Περιμένουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να απελαθεί ο κ. Σνόουντεν πίσω στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται», δήλωσε η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Ομπάμα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να οικοδομήσει μια σύμπραξη με την Κινα, αλλά οι ηγέτες αμφότερων αυτών των χωρών φάνηκαν πρόθυμοι να σνομπάρουν τον αμερικανό πρόεδρο ένα μήνα αφότου είχε ο καθένας τους συνομιλίες μαζί του.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, δήλωσε πως ο Σνόουντεν ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα του. Αρνήθηκε να πει τι θα κάνει η κυβέρνηση του Ισημερινου, αλλά πρόσθεσε πως το αίτημα θα αναλυθεί «με μεγάλη αίσθηση ευθύνης». Ένας συνεργάτης του Πατίνο δήλωσε πως ο υπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 7:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) στο Ανόι.
Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον έχει πει σε χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου πως «δεν πρέπει να επιτραπεί (στον Σνόουντεν) να πραγματοποιήσει κι άλλο διεθνές ταξίδι, άλλο απ' αυτό που θα είναι απαραίτητο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ».
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να γνώριζε και να ενέκρινε την πτήση του Σνόουντεν στη Ρωσία και προέβλεψε «σοβαρές συνέπειες» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν ήδη ενταθεί εξαιτίας του θέματος της Συρίας και αυτού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο Πούτιν φαίνεται πάντα πολύ πρόθυμος να χώσει το δάχτυλό του στο μάτι των ΗΠΑ -- είτε πρόκειται για τη Συρία είτε για το Ιράν και τώρα φυσικά με τον Σνόουντεν», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σούμερ μιλώντας στο CNN. Βλέπει επίσης «το χέρι του Πεκίνου» στην απόφαση του Χονγκ Κονγκ να αφήσει τον Σνόουντεν να φύγει.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε στο μεταξύ «σοβαρή ανησυχία» για τις κατηγορίες του Σνόουντεν ότι οι ΗΠΑ υποκλέπτουν δεδομένα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη Κίνα, λέγοντας ότι έθεσε το θέμα στην Ουάσινγκτον.
Ο Ισημερινός προσφέρει από πέρυσι καταφύγιο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, στην πρεσβεία του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιού Γιόρκ Τάιμς», ο Ασάνζ δήλωσε σε συνέντευξή του πως ο WikiLeaks κανόνισε να ταξιδέψει ο Σνόουντεν μ' ένα «ειδικό έγγραφο πρόσφυγα» που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Ισημερινό.
Αμερικανικές πηγές δήλωσαν πως η Ουάσινγκτον ακύρωσε το διαβατήριο του Σνόουντεν. Σύμφωνα με τους «Νιού Γιόρκ Τάιμς», το διαβατήριό του ακυρώθηκε μια ημέρα πριν αυτός αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ και ο στόχος ήταν να εμποδιστεί η διαφυγή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσιογράφοι περίμεναν την πτήση που θα μετέφερε τον Σνόουντεν στη Μόσχα.
Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον, η οποία ζητεί την έκδοσή του, έχει χωρίς αμφιβολία εγκαταλείψει τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλέσθηκε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Κανείς δεν έχει δει τον Σνόουντεν από τότε που έφθασε στη Μόσχα, την Κυριακή, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν τη Ρωσία με αντίποινα επειδή αρνήθηκε να τούς παραδώσει τον Αμερικανό φυγά, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό.
"Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει πιθανότατα ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία. Κατάφερε να φύγει με άλλη πτήση. Είναι ελάχιστα πιθανό να υπήρξαν κάποιοι δημοσιογράφοι αυτόπτες μάρτυρες της αναχώρησής του», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο Σνόουντεν δεν επιβιβάστηκε στην πρώτη πτήση Μόσχα-Αβάνα στη λίστα των επιβατών της οποίας υπήρχε το όνομά του. Οι δημοσιογράφοι που επιβιβάστηκαν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος της Αεροφλότ δεν τον είδαν μεταξύ των επιβατών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πιθανότατα έκλεισε θέση με την επόμενη διαθέσιμη πτήση.
Μια άλλη πηγή στους κόλπους των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας δήλωσε στο Ιτάρ-Τας ότι ο Σνόουντεν παραμένει ακόμα στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου.
Ο Σνόουντεν επρόκειτο ν' αναχωρήσει για την Κούβα και στη συνέχεια για τον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απείλησε σήμερα από το Νέο Δελχί την Κίνα και τη Ρωσία για επιπτώσεις στις σχέσεις τους χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα απογοητευτικό» το γεγονός ότι ο Σνόουντεν κατάφερε να ταξιδέψει από το Χονγκ Κονγκ ως τη Μόσχα.
"Ο Σνόουντεν πρόδωσε τη χώρα του», υποστήριξε.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν έχω καμία πληροφορία για τον Σνόουντεν».
Εξάλλου, ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν δήλωσε σήμερα ότι μελετά αίτημα του Σνόουντεν να τού παράσχει «νομικές συμβουλές».
"Από το περιβάλλον του Σνόουντεν ήλθαν σε επαφή μαζί μου για να τού παράσχω νομικές συμβουλές. Πριν αποφασίσω, ζήτησα να ενημερωθώ πλήρως για την υπόθεση και να μπορέσω να μιλήσω με τον ενδιαφερόμενο. Όταν αυτό συμβεί, τότε θα λάβω απόφαση. Αυτήν τη στιγμή δεν εκπροσωπώ τα συμφέροντα του κ. Σνόουντεν», τόνισε ο Γκαρθόν.
Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, ο Σνόουντεν διανυκτέρευσε στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο, όπου και είχε συναντήσεις τουλάχιστον με τον πρέσβη του Εκουαδόρ στη ρωσική πρωτεύουσα Πατρίσιο Τσάβες.
Ο πρέσβης του Ισημερινού φέρεται ότι παρέλαβε την αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου από τον Σνόουντεν και τού παρέδωσε ταξιδιωτικό έγγραφο πολιτικού πρόσφυγα, το οποίο θα επιτρέψει τη μετακίνησή του μετά την ακύρωση του αμερικανικού του διαβατηρίου.
Ο Σνόουντεν επισήμως δεν πέρασε τα ρωσικά σύνορα, καθώς παρέμεινε στη ζώνη τράνζιτ και σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, «δεν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι για τη σύλληψή του».
Ρωσική πηγή από τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι Αμερικανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας «έχουν τυπικά το δικαίωμα να διατάξουν την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους, όταν αυτό θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και στη ζώνη της ευθύνης τους, όμως θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση μιας τέτοιας πράξης».
Με τη σειρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το δρομολόγιό του ώστε να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, καθώς «υπάρχουν επαρκή καύσιμα για κάτι τέτοιο, η χάραξη του δρομολογίου γίνεται καταρχάς με βάση την πιο σύντομη διαδρομή, αλλά υπάρχει πάντοτε ένα περίσσευμα στις δεξαμενές για το ενδεχόμενο κάποιας απρόβλεπτης κατάστασης».
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η πτήση Μόσχα - Αβάνα περνά από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και τη συνοδεία του αεροσκάφους αναλαμβάνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Νέας Υόρκης.
WikiLeaks: Ο Ασάνζ στηρίζει τον Σνόουντεν
Ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της CIA που κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον και του οποίου το αμερικανικό διαβατήριο δεν έχει πλέον καμιά ισχύ, αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή με ταξιδιωτικά «έγγραφα για πρόσφυγα» τα οποία του δόθηκαν από τον Ισημερινό, δήλωσε σήμερα ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.
"Για να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, ο Σνόουντεν έλαβε από την κυβέρνηση του Ισημερινού ταξιδιωτικά έγγραφα για πρόσφυγα», είπε ο Ασανζ σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο προσθέτοντας ότι η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου περιλαμβάνει «πολλά στάδια».
Ο Ασανζ δεν θέλησε να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες αναχώρησε ο Σνόουντεν από την Κίνα και είπε απλώς ότι είναι μια «συναρπαστική ιστορία».
Ο Σνόουντεν που φαίνεται ότι έφθασε αεροπορικώς στη Μόσχα, έκανε αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε αρκετές χώρες, μεταξύ τους ο Ισημερινός και η Ισλανδία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσονα
Ο ρόλος του WikiLeaks είναι να «δημιουργήσει μια σχέση μεταξύ των νομικών ομάδων (του Ασάνζ και του Σνόουντεν) και να τον βοηθήσει στο διάβημά του για να του χορηγηθεί άσυλο», πρόσθεσε.
Το WikiLeaks αποκάλυψε επίσης σήμερα ότι «πλήρωσε τις μετακινήσεις» του Σνόουντεν και διευκρίνισε ότι τα «έγγραφα» που αποκάλυψε ο Σνόουντεν για την ηλεκτρονική παρακολούθηση που ασκούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία «είναι σε ασφαλή θέση στις κατάλληλες δημοσιογραφικές οργανώσεις».
Τέλος ο Ασάνζ απέκλεισε οι ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας να ανέκριναν τον Σνόουντεν, μια εκδοχή που είχε αναφερθεί.
Πώς έφτασε στη Μόσχα
Ο Σνόουντεν έφτασε χθες στη Μόσχα με αεροσκάφος προερχόμενο από το Χονγκ Κονγκ αφού το κινεζικό αυτό έδαφος του επέτρεψε να φύγει παρά τα αιτήματα της Ουάσινγκτον για τη σύλληψή του.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως περιμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να στείλει τον Σνόουντεν πίσω στις ΗΠΑ. Διατύπωσε επίσης τις «ισχυρές αντιρρήσεις» του στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα για την απόφαση να επιτραπεί στον Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε απόρρητα προγράμματα παρακολουθήσεων που εφάρμοζε η αμερικανική κυβέρνηση, να διαφύγει.
«Περιμένουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να απελαθεί ο κ. Σνόουντεν πίσω στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται», δήλωσε η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Ομπάμα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να οικοδομήσει μια σύμπραξη με την Κινα, αλλά οι ηγέτες αμφότερων αυτών των χωρών φάνηκαν πρόθυμοι να σνομπάρουν τον αμερικανό πρόεδρο ένα μήνα αφότου είχε ο καθένας τους συνομιλίες μαζί του.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, δήλωσε πως ο Σνόουντεν ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα του. Αρνήθηκε να πει τι θα κάνει η κυβέρνηση του Ισημερινου, αλλά πρόσθεσε πως το αίτημα θα αναλυθεί «με μεγάλη αίσθηση ευθύνης». Ένας συνεργάτης του Πατίνο δήλωσε πως ο υπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 7:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) στο Ανόι.
Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον έχει πει σε χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου πως «δεν πρέπει να επιτραπεί (στον Σνόουντεν) να πραγματοποιήσει κι άλλο διεθνές ταξίδι, άλλο απ' αυτό που θα είναι απαραίτητο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ».
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να γνώριζε και να ενέκρινε την πτήση του Σνόουντεν στη Ρωσία και προέβλεψε «σοβαρές συνέπειες» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν ήδη ενταθεί εξαιτίας του θέματος της Συρίας και αυτού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο Πούτιν φαίνεται πάντα πολύ πρόθυμος να χώσει το δάχτυλό του στο μάτι των ΗΠΑ -- είτε πρόκειται για τη Συρία είτε για το Ιράν και τώρα φυσικά με τον Σνόουντεν», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σούμερ μιλώντας στο CNN. Βλέπει επίσης «το χέρι του Πεκίνου» στην απόφαση του Χονγκ Κονγκ να αφήσει τον Σνόουντεν να φύγει.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε στο μεταξύ «σοβαρή ανησυχία» για τις κατηγορίες του Σνόουντεν ότι οι ΗΠΑ υποκλέπτουν δεδομένα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη Κίνα, λέγοντας ότι έθεσε το θέμα στην Ουάσινγκτον.
Ο Ισημερινός προσφέρει από πέρυσι καταφύγιο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, στην πρεσβεία του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιού Γιόρκ Τάιμς», ο Ασάνζ δήλωσε σε συνέντευξή του πως ο WikiLeaks κανόνισε να ταξιδέψει ο Σνόουντεν μ' ένα «ειδικό έγγραφο πρόσφυγα» που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Ισημερινό.
Αμερικανικές πηγές δήλωσαν πως η Ουάσινγκτον ακύρωσε το διαβατήριο του Σνόουντεν. Σύμφωνα με τους «Νιού Γιόρκ Τάιμς», το διαβατήριό του ακυρώθηκε μια ημέρα πριν αυτός αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ και ο στόχος ήταν να εμποδιστεί η διαφυγή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
H Ελισάβετ Σπανού “τα έχωσε” στον πρώην της, Δημήτρη Αλεξάνδρου!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ