2013-09-08 15:58:04
1. Τι ακριβώς χρειάζεται να πράξει τώρα η κυβέρνηση κ. Πρόεδρε σε σχέση με τα ανοικτά θέματα του προγράμματος προσαρμογής; Κούρεμα του χρέους χρειάζεται ή αρκούν μέτρα όπως η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων; Εκτιμάτε πως η χώρα οδηγείται σε νέο Μνημόνιο;
Η χώρα πρέπει να διεκδικήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός των βαρών και να δημιουργηθεί προοπτική για μια ανάκαμψη που θα διαχέει τις ωφέλειες σε όλους τους συντελεστές. Κύρια σημεία πρέπει να είναι η μη αποδοχή νέων επιβαρυντικών μέτρων, η τροποποίηση μέτρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, όπως ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, η αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις, η λήψη αντιυφεσιακών μέτρων, η σύνδεση του προγράμματος με την αναπτυξιακή διαδικασία και την κοινωνική προστασία, η προώθηση εξυγιαντικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με σεβασμό στους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες.
Πρέπει να επιδιωχθεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που να περιλαμβάνει ελάφρυνση των επιβαρύνσεων του χρέους - με περικοπή μέρους του, χρονική μετακύλιση των ομολόγων, μείωση των επιτοκίων, περίοδο χάριτος για χρεολύσια - και ταυτόχρονα ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την ύφεση.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δάνεια, νέους φόρους και νέα αφαίμαξη της ήδη περιορισμένης ρευστότητας της αγοράς.
Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο μνημόνιο με επαχθείς όρους. Πρέπει να δοθεί βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο.
2. Πώς κρίνετε την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ; O Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πως λειτουργεί καλύτερα
Κινείται συνεχώς σε συντηρητική κατεύθυνση, παραπέμπει το θέμα της διαπραγμάτευσης στο μέλλον, δείχνει αυταρχισμό στην προώθηση λύσεων.
Αν ο κ. Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης, είναι ικανοποιημένος από όλα αυτά, τότε πράγματι η κυβέρνηση λειτουργεί καλύτερα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.
3. Συνεπώς πιστεύετε ότι σωστά αποχωρήσατε από την κυβέρνηση, παρά τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό σας και παρά τη δημοσκοπική πτώση που εμφανίζετε;
Η αποχώρηση μας ήρθε ως αποτέλεσμα των σημαντικών διαφωνιών μας για το κυβερνητικό έργο, της μετατροπής της τρικομματικής κυβέρνησης σε μονοκομματική, του εγκλωβισμού της σε μια βαθειά συντηρητική πολιτική.
Η συμμετοχή μας σε κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, προς όφελος της κοινωνίας.
Οι πολίτες κατανοούν τις πολιτικές μας προτάσεις και διεκδικήσεις. Κατανοούν όσα επισημαίνουμε για την πολιτική της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι η ΔΗΜΑΡ κάθε μέρα και περισσότερο κατακτά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και καταγράφεται όλο και περισσότερο ως υπεύθυνη δύναμη.
4. Από τη στιγμή που κρίνετε αρνητικά την κυβέρνηση. Τάσσεστε υπέρ των εκλογών; Και ανεξαρτήτως της θέσης σας θεωρείτε πιθανές πρόωρες κάλπες έως τις ευρωεκλογές;
Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Εκείνο που χρειάζεται είναι αλλαγή της πολιτικής.
Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις θυσίες, την αναγνώριση εκ μέρους των εταίρων των λαθών και να ανακαθορίσει τη διαπραγματευτική της στάση ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να αποτραπεί η λήψη νέων μέτρων και να υπάρξουν άμεσα θετικές αλλαγές στην οικονομία και τις συνθήκες ζωής των πολιτών.
Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Είμαστε παρόντες, προτείνουμε και διεκδικούμε.
5.Εκτός από τις εκλογές υπάρχει άλλη λύση ή η κυβέρνηση τελικά θα εξαντλήσει την τετραετία;
Αυτή η πολιτική, αν δεν αλλάξει, θα καταγράφει κάθε μέρα και περισσότερο τα αδιέξοδά της. Όσο αποσταθεροποιείται η κοινωνία τόσο θα δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής ρευστότητας και όλα τότε είναι ανοικτά. Όπως, να επιδιωχθούν εκλογές από τη Ν.Δ σε «κατάλληλο» για αυτήν χρόνο. Υπάρχει όμως και η συνταγματική δυνατότητα να υπάρξει νέα κυβέρνηση από την παρούσα βουλή. Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι συνυφασμένη με την αδιέξοδη πολιτική που σήμερα ακολουθείται.
6. Διάλογο με το ΠΑΣΟΚ συζητάτε κ. Πρόεδρε; Και πώς κρίνετε τη συμπεριφορά του Ευ. Βενιζέλου απέναντί σας μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση;
Είναι απολύτως αναγκαία η συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και το λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Των δυνάμεων που επιδιώκουν να συγκροτήσουν και να υπηρετήσουν μια νέα πολιτική διέξοδο για τη χώρα. Σε έναν πολιτικό πόλο διευρυμένο, που θα διατυπώσει μία πολιτική πρόταση που θα εμπνεύσει και θα πείσει την κοινωνία για μια νέα πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Η συσπείρωση αυτή αφορά όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, των νέων κοινωνικών κινημάτων.
Αυτός ο πόλος, πρέπει να λάβει πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά παράταξης, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικής και την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Όμως το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τις επιλογές του, που του προσδίδουν μια μονιμότερη συμπόρευση με τη Ν.Δ. Ο προοδευτικός πόλος δεν είναι ζήτημα διακηρυκτικό, ούτε σχηματοποιείται μέσα από επικοινωνιακές προσεγγίσεις.
Με τον κ. Βενιζέλο οι διαφορές είναι πολιτικές και όχι προσωπικές.
7.Μετά τον κ. Καστανίδη με ποιους θα συζητήσετε; Και η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει ή συζητάτε «συμπαράταξη»;
Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη ονομάτων, αλλά θέλω να τονίσω πως το μείζον σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι πολιτικές. Πάντως μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως συνομιλούμε με πολλούς και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν.
8. Πώς κρίνετε το διήμερο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ για την 3η του Σεπτέμβρη;
Αποτελεί δικαιολογημένη προσπάθεια για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ. Δική του υπόθεση. Ο πολιτικός αναστοχασμός του, η αυτοκριτική - από όσους βέβαια υπήρξε – ο εξωραϊσμός των ευθυνών του από όσους έγινε, δεν είναι από μόνα τους, κατά τη γνώμη μου, ικανά στοιχεία για την επιδίωξη αυτή. Άλλωστε, η παρούσα πολιτική του έχει το βάρος της.
9. Ο κ. Σημίτης σας κατηγόρησε για «αριστερό κονφορμισμό» Η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν υπηρετεί στερεότυπα «αριστερού κονφορμισμού». Το αποδείξαμε στηρίζοντας και μετέχοντας τον Ιούλιο του 2012 στην Κυβέρνηση, από θέση ευθύνης έναντι της χώρας. Από την ίδια θέση ευθύνης αποχωρήσαμε με το δεδομένο ότι η συμμετοχή μας δεν είχε αντίκρυσμα στην ασκούμενη πολιτική. Κονφορμισμός θα ήταν η παραμονή μας στην Κυβέρνηση χωρίς τα πολιτικά προαπαιτούμενα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.
10. Ο προσωπικός σας ρόλος κ. Πρόεδρε; Γιατί άκουσα την κ. Διαμαντοπούλου να δηλώνει πως εσείς και ο κ. Βενιζέλος, με την προσωπική σας στάση, πρέπει να διευκολύνετε την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.
Η διαφορά μας γι’ αυτόν τον πόλο αφορά το πολιτικό περιεχόμενο του και τις διαδικασίες συγκρότησης του και όχι προσωπικούς ρόλους. Προσωπικά είμαι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και την εκπροσωπώ, εκφράζοντας τις συλλογικές της αποφάσεις. Σε εμάς δεν υπάρχει η λογική των προσωπικών στρατηγικών και δεν επικαθορίζει την πολιτική μας τοποθέτηση ο προσωπικός ρόλος. Νομίζω ότι το δείχνει η ιστορία των προσώπων που συγκρότησαν την πολιτική συλλογικότητα μας.
11.Στις ευρωεκλογές θα στηρίξετε ως ΔΗΜΑΡ τον κ. Σουλτς; Ή θα ενταχθείτε στην ομάδα της αριστεράς;
Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι απαραίτητη η ευρύτερη συμπαράταξη των δυνάμεων που υποστηρίζουν την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Το ζήτημα της εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μεν σημαντικό, δεν είναι όμως το μόνο. Οι τελικές αποφάσεις μας θα ληφθούν στο συνέδριό μας.
12.Η αυτοδυναμία μετά τις εκλογές θεωρείται σχεδόν απίθανη, με αποτέλεσμα τα διλήμματα των συμμαχιών να τίθενται για κάθε κόμμα. Με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο μπορείτε να ξανασυνεργαστείτε μετά τις κάλπες; Ή θα στραφείτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η προσπάθεια για αυτοδυναμία οδηγεί τους διεκδικητές της σε μια καρικατούρα δικομματισμού και σε μία τεχνητή και κενή πόλωση. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από τέτοιες συμπεριφορές αλλά από προωθητικές λύσεις.
Εμείς δεν θα γίνουμε παρακολουθητική δύναμη σε λογικές που θέλουν να επιβάλλουν ένα μονοκομματικό πρόγραμμα με το οποίο είμαστε αντίθετοι. Ο πολιτικός πόλος που προωθούμε, φιλοδοξούμε να γίνει μια ελκυστική πρόταση εξουσίας η οποία θα καθορίσει τη νέα πορεία της χώρας. Αυτός ο πόλος θα αξιοποιήσει τη δύναμη που θα αποκτήσει για να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας, ανατρέποντας τις διλημματικές επιλογές του νέου διπολισμού.
13.Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα συζητούσατε μετεκλογική συνεργασία;
Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πολλά και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με πολιτικό εκκρεμές. Είμαστε αντίθετοι με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό που θέτει σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ταυτόχρονα επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα λαϊκιστικά στοιχεία.
14.Στις δημοτικές εκλογές θα στηρίξετε κεντρικούς υποψηφίους με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ; Ποια ακριβώς η στρατηγική σας;
Ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων. Οι πρωτοβουλίες δημοτικών παρατάξεων που υποστηρίξαμε την προηγούμενη φορά θεωρούμε ότι έδωσαν θετικά αποτελέσματα. Αν τέτοια σχήματα υποστηριχθούν και από άλλες πολιτικές δυνάμεις αυτό δεν θα επηρεάσει την θέση μας. Tromaktiko
Η χώρα πρέπει να διεκδικήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός των βαρών και να δημιουργηθεί προοπτική για μια ανάκαμψη που θα διαχέει τις ωφέλειες σε όλους τους συντελεστές. Κύρια σημεία πρέπει να είναι η μη αποδοχή νέων επιβαρυντικών μέτρων, η τροποποίηση μέτρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, όπως ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, η αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις, η λήψη αντιυφεσιακών μέτρων, η σύνδεση του προγράμματος με την αναπτυξιακή διαδικασία και την κοινωνική προστασία, η προώθηση εξυγιαντικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με σεβασμό στους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες.
Πρέπει να επιδιωχθεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που να περιλαμβάνει ελάφρυνση των επιβαρύνσεων του χρέους - με περικοπή μέρους του, χρονική μετακύλιση των ομολόγων, μείωση των επιτοκίων, περίοδο χάριτος για χρεολύσια - και ταυτόχρονα ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την ύφεση.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δάνεια, νέους φόρους και νέα αφαίμαξη της ήδη περιορισμένης ρευστότητας της αγοράς.
Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο μνημόνιο με επαχθείς όρους. Πρέπει να δοθεί βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο.
2. Πώς κρίνετε την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ; O Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πως λειτουργεί καλύτερα
Κινείται συνεχώς σε συντηρητική κατεύθυνση, παραπέμπει το θέμα της διαπραγμάτευσης στο μέλλον, δείχνει αυταρχισμό στην προώθηση λύσεων.
Αν ο κ. Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης, είναι ικανοποιημένος από όλα αυτά, τότε πράγματι η κυβέρνηση λειτουργεί καλύτερα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.
3. Συνεπώς πιστεύετε ότι σωστά αποχωρήσατε από την κυβέρνηση, παρά τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό σας και παρά τη δημοσκοπική πτώση που εμφανίζετε;
Η αποχώρηση μας ήρθε ως αποτέλεσμα των σημαντικών διαφωνιών μας για το κυβερνητικό έργο, της μετατροπής της τρικομματικής κυβέρνησης σε μονοκομματική, του εγκλωβισμού της σε μια βαθειά συντηρητική πολιτική.
Η συμμετοχή μας σε κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, προς όφελος της κοινωνίας.
Οι πολίτες κατανοούν τις πολιτικές μας προτάσεις και διεκδικήσεις. Κατανοούν όσα επισημαίνουμε για την πολιτική της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι η ΔΗΜΑΡ κάθε μέρα και περισσότερο κατακτά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και καταγράφεται όλο και περισσότερο ως υπεύθυνη δύναμη.
4. Από τη στιγμή που κρίνετε αρνητικά την κυβέρνηση. Τάσσεστε υπέρ των εκλογών; Και ανεξαρτήτως της θέσης σας θεωρείτε πιθανές πρόωρες κάλπες έως τις ευρωεκλογές;
Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Εκείνο που χρειάζεται είναι αλλαγή της πολιτικής.
Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις θυσίες, την αναγνώριση εκ μέρους των εταίρων των λαθών και να ανακαθορίσει τη διαπραγματευτική της στάση ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να αποτραπεί η λήψη νέων μέτρων και να υπάρξουν άμεσα θετικές αλλαγές στην οικονομία και τις συνθήκες ζωής των πολιτών.
Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Είμαστε παρόντες, προτείνουμε και διεκδικούμε.
5.Εκτός από τις εκλογές υπάρχει άλλη λύση ή η κυβέρνηση τελικά θα εξαντλήσει την τετραετία;
Αυτή η πολιτική, αν δεν αλλάξει, θα καταγράφει κάθε μέρα και περισσότερο τα αδιέξοδά της. Όσο αποσταθεροποιείται η κοινωνία τόσο θα δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής ρευστότητας και όλα τότε είναι ανοικτά. Όπως, να επιδιωχθούν εκλογές από τη Ν.Δ σε «κατάλληλο» για αυτήν χρόνο. Υπάρχει όμως και η συνταγματική δυνατότητα να υπάρξει νέα κυβέρνηση από την παρούσα βουλή. Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι συνυφασμένη με την αδιέξοδη πολιτική που σήμερα ακολουθείται.
6. Διάλογο με το ΠΑΣΟΚ συζητάτε κ. Πρόεδρε; Και πώς κρίνετε τη συμπεριφορά του Ευ. Βενιζέλου απέναντί σας μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση;
Είναι απολύτως αναγκαία η συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και το λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Των δυνάμεων που επιδιώκουν να συγκροτήσουν και να υπηρετήσουν μια νέα πολιτική διέξοδο για τη χώρα. Σε έναν πολιτικό πόλο διευρυμένο, που θα διατυπώσει μία πολιτική πρόταση που θα εμπνεύσει και θα πείσει την κοινωνία για μια νέα πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Η συσπείρωση αυτή αφορά όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, των νέων κοινωνικών κινημάτων.
Αυτός ο πόλος, πρέπει να λάβει πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά παράταξης, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικής και την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Όμως το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τις επιλογές του, που του προσδίδουν μια μονιμότερη συμπόρευση με τη Ν.Δ. Ο προοδευτικός πόλος δεν είναι ζήτημα διακηρυκτικό, ούτε σχηματοποιείται μέσα από επικοινωνιακές προσεγγίσεις.
Με τον κ. Βενιζέλο οι διαφορές είναι πολιτικές και όχι προσωπικές.
7.Μετά τον κ. Καστανίδη με ποιους θα συζητήσετε; Και η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει ή συζητάτε «συμπαράταξη»;
Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη ονομάτων, αλλά θέλω να τονίσω πως το μείζον σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι πολιτικές. Πάντως μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως συνομιλούμε με πολλούς και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν.
8. Πώς κρίνετε το διήμερο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ για την 3η του Σεπτέμβρη;
Αποτελεί δικαιολογημένη προσπάθεια για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ. Δική του υπόθεση. Ο πολιτικός αναστοχασμός του, η αυτοκριτική - από όσους βέβαια υπήρξε – ο εξωραϊσμός των ευθυνών του από όσους έγινε, δεν είναι από μόνα τους, κατά τη γνώμη μου, ικανά στοιχεία για την επιδίωξη αυτή. Άλλωστε, η παρούσα πολιτική του έχει το βάρος της.
9. Ο κ. Σημίτης σας κατηγόρησε για «αριστερό κονφορμισμό» Η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν υπηρετεί στερεότυπα «αριστερού κονφορμισμού». Το αποδείξαμε στηρίζοντας και μετέχοντας τον Ιούλιο του 2012 στην Κυβέρνηση, από θέση ευθύνης έναντι της χώρας. Από την ίδια θέση ευθύνης αποχωρήσαμε με το δεδομένο ότι η συμμετοχή μας δεν είχε αντίκρυσμα στην ασκούμενη πολιτική. Κονφορμισμός θα ήταν η παραμονή μας στην Κυβέρνηση χωρίς τα πολιτικά προαπαιτούμενα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.
10. Ο προσωπικός σας ρόλος κ. Πρόεδρε; Γιατί άκουσα την κ. Διαμαντοπούλου να δηλώνει πως εσείς και ο κ. Βενιζέλος, με την προσωπική σας στάση, πρέπει να διευκολύνετε την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.
Η διαφορά μας γι’ αυτόν τον πόλο αφορά το πολιτικό περιεχόμενο του και τις διαδικασίες συγκρότησης του και όχι προσωπικούς ρόλους. Προσωπικά είμαι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και την εκπροσωπώ, εκφράζοντας τις συλλογικές της αποφάσεις. Σε εμάς δεν υπάρχει η λογική των προσωπικών στρατηγικών και δεν επικαθορίζει την πολιτική μας τοποθέτηση ο προσωπικός ρόλος. Νομίζω ότι το δείχνει η ιστορία των προσώπων που συγκρότησαν την πολιτική συλλογικότητα μας.
11.Στις ευρωεκλογές θα στηρίξετε ως ΔΗΜΑΡ τον κ. Σουλτς; Ή θα ενταχθείτε στην ομάδα της αριστεράς;
Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι απαραίτητη η ευρύτερη συμπαράταξη των δυνάμεων που υποστηρίζουν την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Το ζήτημα της εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μεν σημαντικό, δεν είναι όμως το μόνο. Οι τελικές αποφάσεις μας θα ληφθούν στο συνέδριό μας.
12.Η αυτοδυναμία μετά τις εκλογές θεωρείται σχεδόν απίθανη, με αποτέλεσμα τα διλήμματα των συμμαχιών να τίθενται για κάθε κόμμα. Με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο μπορείτε να ξανασυνεργαστείτε μετά τις κάλπες; Ή θα στραφείτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η προσπάθεια για αυτοδυναμία οδηγεί τους διεκδικητές της σε μια καρικατούρα δικομματισμού και σε μία τεχνητή και κενή πόλωση. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από τέτοιες συμπεριφορές αλλά από προωθητικές λύσεις.
Εμείς δεν θα γίνουμε παρακολουθητική δύναμη σε λογικές που θέλουν να επιβάλλουν ένα μονοκομματικό πρόγραμμα με το οποίο είμαστε αντίθετοι. Ο πολιτικός πόλος που προωθούμε, φιλοδοξούμε να γίνει μια ελκυστική πρόταση εξουσίας η οποία θα καθορίσει τη νέα πορεία της χώρας. Αυτός ο πόλος θα αξιοποιήσει τη δύναμη που θα αποκτήσει για να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας, ανατρέποντας τις διλημματικές επιλογές του νέου διπολισμού.
13.Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα συζητούσατε μετεκλογική συνεργασία;
Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πολλά και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με πολιτικό εκκρεμές. Είμαστε αντίθετοι με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό που θέτει σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ταυτόχρονα επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα λαϊκιστικά στοιχεία.
14.Στις δημοτικές εκλογές θα στηρίξετε κεντρικούς υποψηφίους με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ; Ποια ακριβώς η στρατηγική σας;
Ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων. Οι πρωτοβουλίες δημοτικών παρατάξεων που υποστηρίξαμε την προηγούμενη φορά θεωρούμε ότι έδωσαν θετικά αποτελέσματα. Αν τέτοια σχήματα υποστηριχθούν και από άλλες πολιτικές δυνάμεις αυτό δεν θα επηρεάσει την θέση μας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έστησαν παράνομο καζίνο στην Aμαλιάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ