2013-09-08 16:00:14
Φωτογραφία για Συνάντηση Βενιζέλου και Ν. Φαχμί: Θα ξαναρχίσουν συνομιλίες για την ΑΟΖ
Τη «δέσμευση» της Αιγύπτου για να «ξαναρχίσουν συνομιλίες σε τακτές επαφές και πολύ σύντομα να διοργανωθεί μια κοινή επιτροπή», για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών στη Μεσόγειο, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ν. Φάχμι μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, ενώ υποστήριξε το δικαίωμα της χώρας του να προασπίζεται τα συμφέροντά της, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που μπορεί να εγερθεί σε τρίτες χώρες.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, προσκεκλημένος από τον Αιγύπτιο ομόλογό του είχε σειρά επαφών σήμερα στο Κάιρο, σε αντίξοες συνθήκες - λόγω της απόπειρας δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών της χώρας και τους δεκάδες τραυματισμούς από την έκρηξη.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του γι΄αυτή την εξέλιξη, καταδικάζοντας την τρομοκρατία και υπογραμμίζοντας «καθαρά και πανηγυρικά» ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο πλευρό της Αιγύπτου», όχι μόνο στη συνέχεια των ιστορικών και παραδοσιακών σχέσεων, αλλά στο πλαίσιο ενός «στρατηγικού» σχεδίου.


Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι θέσεις των δύο χωρών «είναι ταυτόσημες», πως προωθείται μια «ευρύτερη πρωτοβουλία Ελλάδας-Αιγύπτου - Κύπρου» επί του θέματος και πως σχεδιάζεται να συγκληθούν «το ταχύτερο» οι Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων στη σχετική συζήτηση, που πάντως θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας.

«Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ένα πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης προς όφελος της Αιγύπτου και της Ελλάδας», υπογράμμισε σχετικά ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αντιδράσεων τρίτων χωρών, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «στο νέο πνεύμα συνεργασίας Αιγύπτου και Ελλάδας κι ενώ αυτή η συνεργασία σταδιακά θα ενισχύεται, πιστεύουμε πως κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν».

Αντιστοίχως, δε ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε πως η εξυπηρέτηση του «κοινού συμφέροντος των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δεν γεννά εχθρική προδιάθεση προς άλλη χώρα».

Αναφορικά με τη Συρία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών (αύριο στο Βίλνιους) θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις, ενδεχομένως παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την «απερίφραστη καταδίκη του για τη χρήση των χημικών όπλων» και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας απάντησης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, «που να διαφυλάσσει και να προωθεί μια διαδικασία πολιτικής επίλυσης».

Ως προς τις διμερείς σχέσεις, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος υπογράμμισε τη βούλησή του για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ενώ ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις «έχουν έναν ευρύτερο ορίζοντα - στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο, στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια», αναφέροντας πως συζητήθηκε και η υλοποίηση μιας κοινής πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή του συνόλου των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Ν. ΦΑΧΜΙ: Και, βεβαίως, συζητήσαμε σχετικά με το θέμα των θαλασσίων συνόρων και των οικονομικών περιοχών στη Μεσόγειο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα προωθήσουμε τις αναγκαίες διαβουλεύσεις σε διμερές τεχνικό επίπεδο για ένα ζήτημα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, για όλες τις μεσογειακές χώρες, που είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα γίνει στο πλαίσιο, βεβαίως, του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι αντιλήψεις μας, οι αρχές από τις οποίες ξεκινούμε είναι ταυτόσημες. Και πέραν των διμερών μας σχέσεων θα συμμετάσχουμε και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, θα συμμετάσχουμε σε αντίστοιχη τριμερή πρωτοβουλία των δυο χωρών μας από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια κοινή ερώτηση και για τους δυο Υπουργούς (…). Η κοινή ερώτηση είναι επειδή και οι δυο αναφερθήκατε στη συζήτηση που είχατε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει άμεσα ένας διάλογος με εμπειρογνώμονες των δυο χωρών; Και εάν υπάρχει ένας οδικός χάρτης επ΄ αυτού;

Ν. ΦΑΧΜΙ: Σκοπός μας είναι να ξαναρχίσουμε αυτές τις συνομιλίες, να τις ενισχύσουμε με πιο τακτικές συναντήσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτή είναι μια δέσμευση από την αιγυπτιακή πλευρά και είναι ένα θέμα για το οποίο συμφωνήσαμε με τον Υπουργό κ. Βενιζέλο και πολύ σύντομα θα διοργανώσουμε σχετική επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προβούν σε άμεσες συναντήσεις.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να πω δυο λόγια κι εγώ για το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Κοινή μας επιθυμία και κοινή μας δέσμευση είναι να συγκληθούν το ταχύτερο δυνατό σε διμερές επίπεδο οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Κοινό μας κριτήριο και κοινά αποδεκτή βάση είναι το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο ειρήνης, ανάπτυξης προς το συμφέρον όλων των λαών και εν προκειμένω προς το συμφέρον και της Αιγύπτου και της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Η μία προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και η άλλη προς τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών. Η ερώτηση προς τον Αιγύπτιο υπουργό, είναι σχετικά με τη συνεργασία που αναφέρατε προηγουμένως μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου. Είναι μια συνεργασία που θα αρκεστεί στο πολιτικό τομέα, ή θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, οικονομικούς και άλλους;

Ν. ΦΑΧΜΙ: Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, υπάρχει ήδη συνεργασία σε διμερές επίπεδο. Την περασμένη Δευτέρα ήταν εδώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Σήμερα έχουμε τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Εξετάζουμε τα θέματα διμερούς συνεργασίας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αυτή η συνεργασία εξελιχθεί σε τριμερή συνεργασία, ώστε να επιλυθούν διάφορα θέματα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στον πολιτικό τομέα, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση κοινή και για τους δυο υπουργούς. Δεδομένου ότι οι σχετικές συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, κατά πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενόχληση, ή εκνευρισμό στις γειτονικές χώρες, τις οποίες γνωρίζετε, και θα ήθελα ίσως και μια εξειδίκευση όσον αφορά την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο. Αν η συνεργασία αυτή θα αφορά, επίσης, τις θαλάσσιες ζώνες ή και θέματα ενεργειακής ασφάλειας και γενικότερης ασφάλειας στην περιοχή.

Ν. ΦΑΧΜΙ: Υπάρχει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Όπως καταλαβαίνετε πολύ καλά, η κάθε χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Όλες οι χώρες συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε τα αμοιβαία μας συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει εάν κάποιες τρίτες χώρες αισθανθούν ότι αυτή η συνεργασία διευρύνεται σιγά-σιγά. Όσοι δεν θέλουν να έχει συμφέροντα η Αίγυπτος, θα ενοχληθούν, βεβαίως, με αυτή τη συνεργασία. Αυτοί, όμως, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται εάν η Αίγυπτος έχει πράγματι κάποια συμφέροντα, δεν πρόκειται να ενοχληθούν.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να πω ότι και η δική μου απάντηση είναι ταυτόσημη. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν προς κοινό όφελος των δύο χωρών, των δύο λαών και των δύο οικονομιών. Το πλαίσιο που αποδεχόμαστε είναι το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση για καμία άλλη χώρα.

newsit με πληροφορίες απο elliniki-aoz.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Xρυσό μου ποια κρίση;»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Xρυσό μου ποια κρίση;»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ