2013-10-13 16:04:01
Φωτογραφία για Πήγε να κάνει το μαύρο… άσπρο
Ο Αδωνις Γεωργιάδης εξόργισε τους γιατρούς προσπαθώντας να τους πείσει ότι το ελληνικό πόρισμα για την αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ταυτίζεται με αυτό της ομάδας δράσης της τρόικας. «Το ένα μιλά για ενίσχυση της χρηματοδότησης και το άλλο για μείωση», του απάντησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης εξόργισε τους γιατρούς προσπαθώντας να τους πείσει ότι το ελληνικό πόρισμα για την αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ταυτίζεται με αυτό της ομάδας δράσης της τρόικας. «Το ένα μιλά για ενίσχυση της χρηματοδότησης και το άλλο για μείωση», του απάντησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Της Ντάνι Βέργου - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν έπεισε ούτε γιατρούς ούτε βουλευτές ο Αδ. Γεωργιάδης, που για ακόμη μια φορά επιχείρησε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής να κάνει το μαύρο άσπρο στην παρουσίαση των δύο πορισμάτων της ελληνικής επιτροπής και της task force για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ΕΟΠΥΥ
. Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως οι δύο εκθέσεις είναι ίδιες και πως «στοχεύουν σε μια πολύ καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες από ό,τι σήμερα». «Οι προτεραιότητες που υπάρχουν σήμερα από πλευράς της κυβέρνησης δεν είναι αυτές οι οποίες δηλώνονται. Δηλαδή, να έχουμε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα παροχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

«Δεν συμμετείχαμε»

Τα λόγια του βουλευτή Ρεθύμνου και μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού συνοψίζουν το μήνυμα προς τον υπουργό Υγείας χθες, που υποστηρίχθηκε ακόμα και από προσκείμενους στη Ν.Δ. εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου.

«Διαφέρουν σημαντικά τα δύο σχέδια», επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος και εξήγησε: «Το ένα σχέδιο, υπό τον κ. Σουλιώτη, μιλά για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με οικονομικούς πόρους. Μιλά για ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ μετακύλιση πόρων στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, από το 8% του προϋπολογισμού της πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΟΠΥΥ στο 15%, δηλαδή περίπου για 700 εκατ. δαπάνες υγείας. Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει κάθετη μείωση των δαπανών υγείας, δηλαδή πετσόκομμα της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Από τους 6.000 γιατρούς προβλέπεται να παραμείνουν στο σύστημα περίπου 3.000 και οι άλλοι να μετακινηθούν σε άλλες δομές, δηλαδή θα περιθωριοποιηθούν, υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Στη διαθεσιμότητα και στην κινητικότητα, που σημαίνει απόλυση, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Οπως επίσης είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων».

Στα δύο σχέδια απείχαν τα θεσμικά ιατρικά όργανα, όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ανέφερε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά και υπογράμμισε: «Οι δημόσιες δομές θα πρέπει να παραμείνουν δημόσιες, διότι γνωρίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ απαξιώθηκε με τέτοια πράγματα. Πρώτον, απαξιώθηκαν τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, διότι έμειναν χωρίς αναλώσιμα. Δεύτερον, απαξιώθηκαν οι δομές του ΕΟΠΥΥ, διότι έβαλαν τους πενταψήφιους αριθμούς και το κάθε τηλεφώνημα στοίχιζε 10 €. Τρίτον, απαξιώθηκαν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, διότι έμειναν χωρίς γιατρούς. Τέταρτον, απαξιώθηκαν διότι δυσφημίστηκε ο ρόλος του γιατρού».

ΣΔΙΤ στην υγεία

Ο βουλευτής Ρεθύμνου και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μίλησε για σκοπιμότητα της κυβέρνησης ώστε να δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή κινητικότητας και διαθεσιμότητας που θα καλύψει τον επόμενο μνημονιακό στόχο των 12.500. «Φαίνεται ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα παρέχει αυτή τη δυνατότητα, έχοντας αθροιστικά πάνω από 10.000 γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον τόνισε ότι με όχημα αυτή την αλλαγή στην πρωτοβάθμια φροντίδα «επιχειρείται μια αλλαγή του εργασιακού στάτους στο δημόσιο σύστημα υγείας, καταργώντας την αποκλειστική απασχόληση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, και το επόμενο στάδιο θα είναι να γενικευτεί και στο υπόλοιπο σύστημα υγείας».

Επίσης, ότι διαφαίνεται η θεσμοθέτηση της συγχρηματοδότησης του δημόσιου και ασφαλιστικού συστήματος και του πολίτη, στη λογική ενός βασικού πακέτου παροχών, το οποίο στη συνέχεια θα συμπληρώνεται από την τσέπη των ασθενών με εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. «Αρα, είναι μια μορφή πλέον θεσμοθετημένου ΣΔΙΤ επίσημα πια στον χώρο της περίθαλψης και, βεβαίως, το κεντρικό θέμα είναι η λογική του ότι ανοίγουμε την αγορά σε αυτόν τον τομέα και δημιουργούμε προϋποθέσεις ανταγωνισμού, ιδιωτικών επενδύσεων, δραστηριοποίησης ενός επιχειρηματικού κεφαλαίου, το οποίο προφανέστατα προτιμά την πρωτοβάθμια φροντίδα, διότι η δευτεροβάθμια είναι πολύ πιο κοστοβόρα».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ